Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Ένας διαπρεπής Αιγνουσιώτης, διεθνούς φήμης Μουσικός, παρουσιάζει τα βιβλία του

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 08/01/2020 - 21:00

Παρουσίαση των νέων βιβλίων του διεθνούς φήμης μουσικού Μιχάλη Κεφάλα, με καταγωγή από τις Οινούσσες, θα γίνει στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917) το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου από 6:00 έως 8:00μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες και μουσική μέσα από τις παρτιτούρες των βιβλίων, από έναν τραγουδιστή, 19/μελή παιδική χορωδία με όργανα Ορφ, 5/μελές οργανικό σύνολο, 2 πιανίστες, έναν αφηγητή και 2 μαέστρους. 

Ο Μιχάλης Κεφάλας [MA (York), PhD (London), HonFNAM, BA (Hon) Hum (Open), MEd (Aegean)] είναι διδάκτορας µουσικής σύνθεσης του Πανεπιστηµίου Goldsmiths του Λονδίνου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966.

Είναι γιος του Πέτρου Κεφάλα και της Καλλιόπης Καραµανλή, από τις Οινούσσες Χίου.

Σπούδασε µουσική σε ελληνικά ωδεία (Θ. Αντωνίου, Γ. Ιωαννίδης) και στο βρετανικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο. Το 1994 δηµιούργησε τη Μουσική Σχολή «Αλύπιος». Το 1996 διορίστηκε καθηγητής µουσικής στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση και µε πενταετή εκπαιδευτική άδεια του Υπουργείου Παιδείας και διάφορες υποτροφίες και χορηγίες ειδικεύτηκε στη σύνθεση στο York (D. Blake) και το Λονδίνο (R. Redgate). Το 2016 ολοκλήρωσε το δεύτερο µεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήµιο του Αιγαίου πάνω στις Επιστήµες της Αγωγής – Εκπαίδευση µε Χρήση Νέων Τεχνολογιών.

Έχει διακριθεί µε βραβείο στο εργαστήρι Νέοι Συνθέτες της Επόµενης Γενιάς του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2000), άριστα παµψηφεί και β’ βραβείο στις διπλωµατικές εξετάσεις σύνθεσης (2002), τρία βραβεία στον 6ο & 8ο Διεθνή Διαγωνισµό Σύνθεσης Βόλου (2008 & 2010), τρία βραβεία και ειδική µνεία στον Διεθνή Διαγωνισµό Σύνθεσης στη Θεσσαλονίκη (2009 & 2011), β’ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισµό Σύνθεσης για Shakuhachi στη Μελβούρνη (2010), δ’ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισµό Σύνθεσης Yin & Yang στην Ταϊπέι (2010), ειδική µνεία στο Διεθνή Διαγωνισµό Σύνθεσης IBLA (2011), τιµητικό δίπλωµα στο Διεθνή Διαγωνισµό Σύνθεσης Χορωδιακής Μουσικής για Παιδιά και Νέους στην Αγία Πετρούπολη (2012) και ως φιναλίστ στο Διεθνή Διαγωνισµό London Consorts of Winds (2013).

Έργα του, επίσης, τιµήθηκαν µε επιλογή από το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Alfeo Gigli στην Μπολώνια (1997), για τις διπλωµατικές εξετάσεις του Ωδείου των Βρυξελλών (2009), για την 18η Διεθνή Επιθεώρηση Συνθετών του Βελιγραδίου (2009), για την CoMA and Allcomers Music Library της Μ. Βρετανίας (2013), για την London Contemporary Chamber Orchestra (2014), καθώς και από το Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο «Ευτέρπη»: ελληνικά τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση (2014). Στις 14.12.2009 του απονεµήθηκε ο τίτλος Honorary Fellow της National Academy of Music των Η.Π.Α. (Colorado).

Έχει συνθέσει περισσότερα από 120 έργα για διάφορες φόρµες και µέσα, όπως εκπαιδευτική µουσική για παιδιά, µουσική δωµατίου, κύκλους τραγουδιών, ορχηστρική και σκηνική µουσική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από την όπερα επιστηµονικής φαντασίας και την αρµονία των σφαιρών, τη µουσική των µεταναστών στo πλαίσιo µιας διαπολιτισµικής εκπαίδευσης, τη µουσική εκπαίδευση ατόµων της τρίτης ηλικίας και ΑµεΑ µε χρήση νέων τεχνολογιών, κ.ά.

Έγραψε τα βιβλία: «Προπαρασκευή για Είσοδο στα Τµήµατα Μουσικής των Πανεπιστηµίων» (3 εκδόσεις), «Έξι έργα. 2000-2004», «το Ρεµπέτικο στο Σχολείο» και «Ο Ικαροµένιππος «Πετάει» στο Σχολείο µας». Επιµελήθηκε τα συλλογικά έργα «36 Παρτιτούρες για Όλους», που διδάσκεται στο τµήµα Μουσικοθεραπείας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου και «20 Παρτιτούρες Ελλήνων Συνθετών σε Γραφή Μπράιγ» για άτοµα µε αισθητηριακές αναπηρίες όρασης.

Οι παρτιτούρες, τα βιβλία και τα CD’s του έχουν εκδοθεί από τους οίκους Reed Music, Agenda Edizioni per la Musica, Φ. Νάκα, Παπαγρηγορίου-Νάκα, Ορφέα και Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

Συµµετείχε µε εισηγήσεις του σε πάνω από τριάντα συνέδρια, συµπόσια και ηµερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν επιµορφωτής στα Π.Ε.Κ. (2014), µέλος της οµάδας ειδικών επιστηµόνων για την εκπόνηση των προγραµµάτων σπουδών των Μουσικών Λυκείων της χώρας (2015), ως αποσπασµένος εκπαιδευτικός, εισηγητής σε θέµατα µουσικής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (2017-2018) και µέλος της επιτροπής κριτών Επιστηµονικών Συνεδρίων (2016-2019). Την περίοδο 2007-2011 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηµοτικού Ωδείου Υµηττού και από το 2013 της Μουσικής Σχολής «Αλύπιος» (Κορυδαλλός).

Σχετικά Άρθρα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται στα νηπιαγωγεία Χίου
Παρ, 17/01/2020 - 11:00

Όπως γνωστοποιεί η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη “Κοραής” συνδιοργανώνει με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, την εφαρμογή ψυχοκινητικού προγράμματος  μέσα από τη δραματοποίηση παραμυθιών, το οποίο θα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (5-6 ετών). Η πρόσκληση θα απευθύνεται σε όλα τα νηπιαγωγεία του Νομού Χίου και θα εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και ώρα 9:30 - 11:00, από την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Ειρήνη Δημοπούλου.

     Η δραματοποίηση και η χρήση των παραμυθιών ως μέσο ψυχοκινητικής αγωγής, μπορεί να εμπλουτίσει και να δυναμώσει τη διαδικασία του παιχνιδιού. Τα παραμύθια γίνονται μια μοναδική εμπειρία που συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη και την ωρίμανση της σκέψης και των συναισθημάτων των παιδιών. Ταυτόχρονα, τα παιδιά μέσα από στοχευμένα ερεθίσματα κίνησης, εμπλουτίζουν το κινητικό τους ρεπερτόριο και αυτή η κίνηση αποτελεί το μέσο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της παιδικής τους προσωπικότητας.

     Τα Νηπιαγωγεία που επιθυμούν να συμμετέχουν πρέπει να δηλώνουν στο mail: koraesabekin@gmail.com ή στο τηλέφωνο της Δ.Κ.Ι.Β. Κοραής 2271044246 και ώρες από 9-12. Δηλώνουν την επιλογή του παραμυθιού που επιθυμούν, το αριθμό μαθητών που θα συμμετέχουν, τον εκπαιδευτικό που θα τα συνοδεύει και την ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί από κοινού. Η επιλογή παραμυθιών γίνεται μέσα από δύο παραμύθια:

α) Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε

β) Οι περιπέτειες της Βούλας στο κόκκινο βιβλίο