Ενδιαφέροντα "Αγιωργούσικα και άλλα χιακά"

Πέμ, 08/08/2019 - 16:48

H γενναία χορηγία του Αγιωργούση οδοντογιατρού Σταμάτη Στρόβιλα είχε ως αποτέλεσμα να δει το φως της δημοσιότητας το θαυμάσιο λεξικό του αείμνηστου Γυμνασιάρχη Παντελή Μαυρογιώργη που παρουσιάστηκε χτες.

   «Αγιωργούσικα και άλλα χιακά» ο τίτλος του βιβλίου από τις εκδόσεις άλφα πι σε μια εξαιρετική έκδοση, και που έχει ως στόχο και σκοπό τη διατήρηση των λέξεων που χρησιμοποιούνταν πιο παλιά όχι μόνο στον Αγιο Γιώργη Συκούση αλλά και σε ολόκληρη τη Χίο.

   Ο Παντελής Μαυρογιώργης με υπομονή και επιμονή ταξινόμησε αλφαβητικά 3000 λέξεις της γλώσσας αφήνοντας παρακαταθήκη στους νεότερους την ρέουσα και ζωντανή γλώσσα των προγόνων τους.

   Εντυπωσιακή η προσέλευση συγχωριανών και όχι μόνο με εισηγήσεις από τους φιλόλογους καθηγητές Λεμονιά Κακαρίδου- Γούμενου η οποία μαζί με τον Λάμπρο Γούμενο και τον Μανώλη Μαυρογιώργη είχαν και την επιμέλεια του βιβλίου, Γιάννη Κουγιούλη και Σίμο Σκουλούδη (εξαιρετικοί) ενώ αποσπάσματα διάβασε η δικηγόρος Μαίρη Σκαμάλου. Συντόνισε η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Συκούση Αλεξάνδρα Ζενιώδη.

   Η διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν του μορφωτικού συλλόγου του χωριού που στο τέλος φρόντισε να γλυκάνει και να δροσίσει τους προσελθόντες με σχετικό κέρασμα.

 

Σχετικά Άρθρα