«Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και Μαστιχοπαραγωγοί»

Βιβλίο του Δημήτρη Τσούχλη
Πέμ, 17/03/2022 - 06:53

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση είναι το βιβλίο του Δημήτρη Τσούχλη «Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και Μαστιχοπαραγωγοί», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τις πολιτικές που ασκήθηκαν στον αγροτικό χώρο της Νότιας Χίου την περίοδο 1939-1989 και τα αποτελέσματά τους σε αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «αγροτικό τοπίο». Είναι ένα βιβλίο αναφοράς για την ιστορία της ελληνικής υπαίθρου κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και την πολυπλοκότητα των αιτιών που διαμορφώνουν το αγροτικό τοπίο στην πορεία του χρόνου.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου "Αντλώντας στοιχεία από το σύνολο του θεσμικού αρχείου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, καταγράφει τις αλλαγές στην παραγωγή και τις καλλιέργειες, αναδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας του δευτεροβάθμιου συνεταιριστικού οργάνου, την άμεση και έμμεση παρέμβασή του στην αγροτική οικονομία της Νότιας Χίου, την αποδοχή και τις συνέπειες των πολιτικών του, καθώς και τις διαφορετικές επιλογές που ενίοτε ακολούθησαν οι μαστιχοπαραγωγοί στα χωριά.

Παράλληλα συνεξετάζει -για την ίδια χρονική περίοδο- τις κεντρικές κατευθύνσεις του ελληνικού κράτους για την αγροτική παραγωγή και τον αντίκτυπο των κατευθύνσεων αυτών στις επιλογές των μαστιχοπαραγωγών και στο τοπίο της Νότιας Χίου.

Η μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθήθηκε δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει την πολυπλοκότητα των μηχανισμών διαμόρφωσης του αγροτικού τοπίου ως αποτέλεσμα μιας αλυσίδας επικαθορισμών: από τις κεντρικές πολιτικές στις εξειδικεύσεις και τις
προσαρμογές τους και, τελικά, στην αποδοχή ή διαφοροποίησή τους από τους μαστιχοπαραγωγούς".

Ο Δημήτρης Α. Τσούχλης γεννήθηκε στη Χίο, είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας. Έχει πολυετή ερευνητική δραστηριότητα σε περιβαλλοντικά θέματα με έμφαση στα Μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου, μελετώντας τη δομή και τη δυναμική της εξέλιξης του αγροτικού τοπίου, τις καλλιεργητικές πρακτικές των μαστιχοπαραγωγών και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Σχετικά Άρθρα