Επισκέψιμα Μουσεία και Μνημεία της Χίου με ένα "κλικ"

Ξεκινά άμεσα το έργο από την Εφορία Αρχαιοτήτων, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός διετίας
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 23/07/2019 - 15:03
Ολγα Βάσση

H νέα ψηφιακή πραγματικότητα σε Μουσεία  της Χίου αλλά και στο κέντρο της πόλης με παρουσίαση νεότερων μνημείων, ώστε από τον υπολογιστή ή ακόμη και το κινητό του ο καθένας να μπορεί να ενημερωθεί γι’ αυτόν τον πλούτο που διαθέτει το νησί μας κι ο επισκέπτης των μουσείων και των μνημείων να προσέλθει πιο «ψαγμένος», μπαίνει σε εφαρμογή από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου. Το έργο που έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου με 540.000 ευρώ ξεκινάει άμεσα με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως εξήγησε στο Ράδιο «Α» η Δ/ντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, για το έργο «Ανάδειξη και προβολή Μουσείων και Μνημείων Χίου μέσω Διαδραστικών Εφαρμογών και Υπηρεσιών», θα προσληφθούν 2 αρχαιολόγοι με σπουδές στις ψηφιακές εφαρμογές. Μέσω αυτού θα προβληθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό, η Νέα Μονή και το Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο, ενώ αξιοποιώντας ιδέα που κατατέθηκε από το Επιμελητήριο θα υπάρξει επίσης ψηφιακή εφαρμογή που θα προβάλλει νεώτερα μνημεία στο κέντρο της πόλης, όπως π.χ. η Βρύση του Μελέκ Πασά, τα κτήρια της πρώην Ιωνικής και της Εθνικής Τράπεζας κ.α.

Η Εφορία Αρχαιοτήτων θα μετέχει επίσης και σε μια από τις εφαρμογές αντίστοιχου έργου που έχει αναλάβει ο Δήμος Χίου και αφορά τις Βίγλες, με ένα υποέργο της τάξεως των 10.000 ευρώ.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο οι εφαρμογές θα είναι ελεύθερες – προσβάσιμες στο διαδίκτυο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το όλο εγχείρημα θα γίνουν γνωστές στην εκδήλωση με θέμα «Μουσεία δίχως τοίχους: η νέα ψηφιακή πραγματικότητα στα Μουσεία της Χίου», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 11:30 π.μ. στην «Σκοτεινή Φυλακή» στο Κάστρο της Χίου.

paroysiazetai_to_neo_ergo_psifiakis_episkepsis_mnimeion

Σχετικά Άρθρα