Επιτέλους η Χίος ανακαλύπτει τον... Ομηρο

Κέντρο Πληροφόρησης για τον Όμηρο, Ψηφιακό Μουσείο και Θεματικό Πάρκο προγραμματίζει ο Δήμος Χίου για τη Δασκαλόπετρα. Παρουσίαση της Μελέτης στο Ομήρειο.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 31/01/2019 - 06:12

Τη δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης για τον Όμηρο, με τη μορφή Ψηφιακού Μουσείου με ηλεκτρονικούς διαδραστικούς χάρτες play quiz για το ταξίδι του Οδυσσέα και τον Τρωϊκό Πόλεμο, καθώς επίσης και την κατασκευή και υλοποίηση Θεματικού Πάρκου, με ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια.

Όπως τείχος αναρρίχησης που να προσομοιάζει στο τείχος της Αρχαίας Τροίας, έναν ξύλινο Δούρειο Ίππο που να μπορούν να μπαίνουν στο εσωτερικό του τα παιδιά, διαμόρφωση ημιυπαιθρίων σημείων της περιοχής για την διεξαγωγή ''αγώνων τοξοβολίας για τους μνηστήρες'' με ψεύτικα βέλη και για την τοποθέτηση ''του αργαλειού της Πηνελόπης'' που θα λειτουργεί, προβάλλει για υλοποίηση, η μελέτη για την ιστορική ανάλυση και ανάδειξη της Δασκαλόπετρας και της κληρονομιάς του Ομήρου για τη Χίο.

Όλα τα παραπάνω θα εκπονήσει η εταιρία Time Haritage, με εντολή του Δήμου Χίου, που σχεδιάζει να προκηρύξει αρχιτεκτονικό δαγωνισμό για τη δρομολόγηση του έργου και την απορρόφηση των κονδυλίων που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του, από 1 έως και 2 εκατομμύρια ευρώ, αναλόγως την έκταση και την τελική του μορφή.

Την παρουσίαση των βασικών ιδεών, των συμπερασμάτων και των κατευθύνσεων που προτάσσει για υλοποίηση η μελέτη της Time Haritage, που έχει μακρά εμπειρία στα θέματα διαχείρισης και ανάδειξης πολιτιστικών πόρων, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τη διεπιστημονική συνεργασία, πραγματοποίησαν οι καθηγητές της ιστορίας Αφροδίτη Καμάρα και Μιχάλης Βαρλάς, ως κύρια μέλη της ομάδας που μελέτησε την ανάπτυξη της ιδέας, σε συνάρτηση με την ιστορία, το χώρο και τις δυνατότητες, στις 5.30 μ.μ. της Τετάρτης 30-1-2019 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

Το ακροατήριο ήταν μεγάλο και κυρίως από συμπολίτες που ασχολούνται με ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης της Χίου και του Βροντάδου.

Ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς προλόγισε την εκδήλωση και τόνισε ότι με την ενίσχυση-αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πέτρας του Ομήρου και του Ιερού της Κυβέλης, που γειτνιάζουν με το κτίριο, της παλιάς γνωστή ταβέρνας και την έκταση που ενοικιάζει ο Δήμος από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου γύρω και μέχρι την καφετέρια ''Ηώ'' πλάϊ στη θάλασσα, είναι δυνατή η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, με την ταυτόχρονη ενδυνάμωση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών όλο το χρόνο, αφού σίγουρα θα δημιουργηθούν κρουαζιέρες και ταξιδιωτικές εκδρομές που θα έχουν ανάμεσα στους σταθμούς τους τη Δασκαλόπετρα και τη Χίο.

Στην παρουσίαση της μελέτης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Κοραή, εκπαιδευτικοί και πολίτες, καθώς επίσης και εν' ενεργεία παράγοντες και παλαιοί Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι του Βροντάδου και της Ομηρούπολης, που συμμετείχαν στη συζήτηση με ερωτήσεις προς τους μελετητές, τοποθετήσεις επί του θέματος και παρεμβάσεις, καταθέτοντας την εμπειρία και τις σκέψεις τους από την μέχρι τώρα τριβή τους με το παλαιό αυτό ζήτημα, που αναζωπυρώνεται με την παρούσα δράση του Δήμου Χίου.

Ο Κώστας Μούνδρος τόνισε την αναγκαιότητα της υλοποίησης του έργου και αναρωτήθηκε μήπως ο αχιτεκτονικός διαγωνισμός θα καθυστερήσει και θα βαλτώσει τα πράγματα.

Ο Γιάννης Μαλαφής με την σειρά του υπογράμμισε ότι πρέπει να πάρει ο Δήμος στην ιδιοκτησία του όλα τα εμπλεκόμενα σημεία της περιοχής, για να έχει ''και την πίτα και το μαχαίρι'' και να υλοποιεί γρήγορα και χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις στο έργο του.

Ο Νίκος Νύχτας από την άλλη θεώρησε πολύ θετικό πρόσημο την συμμετοχή και την παρουσία τόσων δημοσίων προσώπων στην εκδήλωση, σαν καλό οιωνό για τη διεκπεραίωση του έργου.

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος εξέφρασε την άποψη ότι ίσως θα πρέπει να γίνει μια εκτενέστερη μελέτη που θα συμπεριλάβει και άλλα πολλά που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, ούτως ώστε το εγχείρημα να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Η γνωστή σε όλους μας, φιλόλογος και συγγραφέας, Στέλλα Τσιροπινά πρότεινε στις δραστηριότητες του Κέντρου Πληροφόρησης για τον Όμηρο και του μουσείου με το Θεματικό Πάρκο, να πραγματοποιηθούν μαθητικές δράσεις και εκδηλώσεις, έστω και πειραματικά στην αρχή, με την συμμετοχή του Ανδρεάδειου Γυμνάσιου και Λύκειου του Βροντάδου.

Αυτή την παράμετρο είχαν ήδη συμπεριλάβει στα λεγόμενά τους, οι μελετητές Αφροδίτη Καμάρα και Μιχάλης Βαρλάς, που επεσήμαναν μεταξύ άλλων, ότι τέτοιες πολιτιστικές και τουριστικές υποδομές σαν αυτή που οραματίζεται το σχέδιο του έργου, εκτός από τα τουριστικά group και τα επιχειρηματικά συνέδρια που προσελκύουν, δημιουργούν σταθμό φιλοξενίας για πολλές εκπαιδευτικές δράσεις, με επισκέψεις και ανταλλαγές εργασιών της Πρωτοβάθμιας, Μέσης και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης,  από όλο την υφήλιο.

Άλλωστε όπως τόνισαν όλοι κι όπως είναι γνωστό, τα ομηρικά έπη αποτελούν παγκόσμιο βασικό διδακτικό ιστορικό εγχειρίδιο και η Δασκαλόπετρα είναι ένα αναγνωρισμένο τοπόσημο για τον Όμηρο ακόμα και αν διεκδικούν επτά πόλεις την καταγωγή του.

Ήδη από το 1650 ο Λέοντας Αλλάτιος κάνει τις πρώτες αναφορές σχετικά με τον Όμηρο και τη δράση του στο Βροντάδο και τη Βόρεια Χίο, όπως και όλοι οι περιηγητές που επισκέπτονται το νησί μας στη συνέχεια.

Η συζήτηση κράτησε επί μακρόν με τον εκπρόσωπο της Λαϊκης Συσπείρωσης να τονίζει ότι ο σχεδιασμός του έργου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την ανάδειξη της λαϊκής μας κληρονομιάς, με τις δραστηριότητες του κόσμου της Χίου γύρω από την Αλιεία και τη ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο.

Οι μελετητές απάντησαν με την σειρά τους ότι με αυτό το σκεπτικό συμπεριέλαβαν τον αργαλειό της Πηνελόπης και το Καράβι του Οδυσσέα στο σχέδιο.

Η Time Heritage που εκπόνησε τη μελέτη για το έργο στη Δασκαλόπετρα, που παρουσιάζεται εξαιρετικά δραστικό και πολύ πρωτότυπο και ευφυές, για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας, αλλά και για την άνοδο και την αύξηση της τουριστικής κίνησης σε αυτό, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της με επιτυχία, τόσο για την ''ψηφιακή ανάδειξη της Πυλίας'', όσο και για την δημιουργία του ''Ιστορικού και Πολιτιστικού Πάρκου της Χαιρώνειας'' , καθώς και την υλοποίηση των ''Ψηφιακών Δελφών''.

Με σεβασμό στους ιστορικούς και τους αρχαιολογικούς χώρους, με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά και το φυσικό κάλος της τοποθεσίας της Δασκαλόπετρας, θα είναι ευχής έργον το "Κέντρο Πληροφόρησης" για τον Όμηρο, το Ψηφιακό Μουσείο και το Θεματικό Πάρκο, καθώς αποτελεί εγγύηση να αναδείξουν το νησί της Χίου και να ωφελήσουν τους κατοίκους της, όταν με το καλό πραγματοποιηθούν.

  

sta_skaria_kentro_pliroforisis_gia_ton_omiro

Σχετικά Άρθρα