Έτσι εντοπίσαμε την ναυαρχίδα του καρά - Αλή

Πέμ, 10/09/2020 - 08:35

Σελίδες ημερολογίου

Της Αναστασίας Μανδάλα, αρχαιολόγου Mphil

Τον Οκτώβριο του 1986 εισηγήθηκα οχτώ επιμορφωτικά προγράμματα για άνεργους νέους άνω και κάτω των 25 χρόνων που υλοποίησε η Νομαρχία Χίου σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τους κεντρικούς εθνικούς φορείς. Για τα δεδομένα προγράμματα που κρίθηκαν αναπτυξιακό πρότυπο για όλη την Ελλάδα ενδιαφέρθηκε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ένα από αυτά ήταν και το καταδυτικό κέντρο που στην ορθή δομή και προβολή του με βοήθησε ο συντηρητής του Μουσείου Καβάλας, Γιώργος Ξυλαπετσίδης, συνεργάτης του Κουστώ και συνεργάτης του αείμνηστου ανασκαφέα τη Αμφίπολης, καθηγητή μου +Δημήτρη Λαζαρίδη.

Η ενέργεια αυτή αφορούσε 13 άνεργους νέους άνω κάτω των 25 χρόνων της Χίου, οι οποίοι θα εξειδικευόταν από έμπειρους και καταξιωμένους εκπαιδευτές όπως τον Λουκά Μπισταράκη, μέλη του ΕΟΥΔΑ, συνεργάτες του Κουστώ (+ Πέτρος Νικολαίδης) στις νέες τεχνικές κατάδυσης με τη χρησιμοποίηση σύγχρονων μηχανημάτων.

Το πρόγραμμα αυτό κρίθηκε απαραίτητο, δεδομένου ότι τόσο η Χίος όσο και όλα τα νησιά του Αιγαίου είναι πλούσια σε αρχαία και νεώτερα ναυάγια (Ναυαρχίδα του Καρά Αλή) με μία σωρεία ευρημάτων, τα οποία δυστυχώς λυμαίνονται Έλληνες και ξένοι αρχαιοκάπηλοι. Επίσης η ίδια πάντα ενέργεια θα ασχολιόταν με την έρευνα για την αξιοποίηση και μεταποίηση κοραλιών του Αιγαίου που αποτελούν βορά αλλοδαπών, που κινούνται ληστρικά στο Αιγαίο.

Με τη λήξη του προγράμματος θα δημιουργούνταν προοπτικές για τη συμμετοχή πλέον των «δυτών» σε αναπτυξιακά έργα, υποβρύχια έρευνα του νομού και άλλων νησιών του Αιγαίου λιμενικά έργα, ποντίσεις αγωγών λυμάτων, καυσίμων καθώς και έρευνες εκμετάλλευσης γεωθερμικών πηγών όπως τα Γρίδια.

Ο Δρ. Ενάλιας Αρχαιολογίας Γιάννης Βήχος ασχολήθηκε με το θεωρητικό μέρος της δράσης ενώ ο Πέτρος Νικολα’ί’δης με το πρακτικό.

Εκτός από τον εντοπισμό ενός αρχαίου ναυαγίου στα Γρίδια και ενός βυθισμένου παλιού κα’ι’κιού στο Δελφίνι ,στη Λαγκάδα ,προσεγγίσαμε τους πληροφορητές μας-ψαράδες για τον εντοπισμό της Ναυαρχίδας του Καρά Αλή. Ο ψαράς Μιχάλης Μαρής μας παρουσίασε στην αυλή του απότμημα μπακιρώματος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε πιαστεί στα δίχτυα του. Από την ίδια περιοχή προερχότανε και ένα χάλκινο «βελόνι» σύμφωνα με τον Δημήτρη Μυτακίδη. Ο καραβομαραγκός Δημήτρης Μωράκης αναφέρθηκε στις «πολύτιμες» περατζάδες κάποιων με τις ανεμότρατες τους πάνω από το στίγμα της Ναυαρχίδας. Ο ψαράς Γιώργης Χατζηαθανάσης με το βυθόμετρό του έδωσε το στίγμα της ναυαρχίδας, 1,5 μίλι έξω από το αριστερό φαναράκι του χιώτικου λιμανιού.

Στις 30 Απριλίου το απόγευμα ο +Πέτρος Νικολαΐδης (βιολόγος, ωκεανογράφος) και ο Ηλίας Μαστοράκης, μηχανικός Ε.Ν και πτυχιούχος της καταδυτικής σχολής της Καλύμνου βούτηξαν στα 53μ. και φωτογράφισαν το χώρο του ναυαγίου και έφεραν στην επιφάνεια τρία αντικείμενα- ένα χάλκινο κηροπήγιο, ένα μικρό πήλινο αγγείο και ένα χάλκινο καπάκι οθωμανικού σκεύους φαγητού. Πάνω στο αλιευτικό Κατινάκι ήταν η Άννα Καμπά ,γραμματέας του Νομάρχη, ο Γ.Χατζηαθανάσης, ο Γ.Βήχος και ο Γιάννης Καραβάς.

Στη συνέχεια με το Νομάρχη, το Γ.Γ της περιφέρειας Γιώργο Μουτσόπουλο με παρόντες τον Γιάννη Βήχο , τον Πέτρο Νικολαΐδη και εμένα δώσαμε συνέντευξη στο Γραφείο του Γ.Γ. του ΥΠ. ΠΟ Κων/νου Αλαβάνου.

Ο Νομάρχης διαβεβαίωνε ότι αν χρειαστεί πέρα από την πολιτεία θα ανατρέξουμε και στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να γίνει ένα νέο Μουσείο μέσα στο Κάστρο , καθότι υπάρχει ο τάφος του Καρά Αλή, με ευρήματα από τη Ναυαρχίδα και ένα κενοτάφιο με οστά Τούρκων και Ελλήνων σε μία προσπάθεια φιλικής προσέγγισης με τη γείτονα χώρα (από την ανατίναξη της δίκροτης ναυαρχίδας σκοτώθηκαν 2000 Τούρκοι και 700 Έλληνες).

Τέλος, εγώ πρότεινα να γίνει ανέλκυση του ιστιοφόρου όπως το Βρετανικό MAR Y ROSE το 1985, αφού χαρτογραφηθεί η περιοχή με ηχοβολιστικές συσκευές και να γίνει ένα σύγχρονο φωτομωσαΐκό του χώρου.

Την ομάδα δυτών αποτελούσαν ο Ηλίας, Παράσχος, Γιώργος Μαστοράκης, Θοδωρής Τσατσαρώνης και Γιάννη Καραβάς.

Επιπρόσθετα ο +Δημήτρης Χανιώτης αρχαιολόγος-δύτης από την εφορεία εναλίων αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Ηλία Μαστοράκη, Θ. Τσατσαρώνη και Π. Νικολαΐδη καταδύθηκαν εκ νέου στο ναυάγιο αφού ο ειδικός γραμματέας τον ΥΠ.ΠΟ Γιώργος Θωμάς και ο σύμβουλος της Μελίνας Μερκούρη ,Γιώργος Παπαθανασόπουλος εξασφάλισαν τη νόμιμη πλέον συνεργασία της Νομαρχίας Χίου με την εφορεία εναλίων αρχαιοτήτων.

Από 25/8 έως 10/9 του 1988 με τους έμπειρους δύο δύτες του προγράμματος (Θ.Τσατσαρώνη και Γ.Καραβά ) και με τη βοήθεια του εκπαιδευτή Κ.Λαζανά, του Διοικητή των Μ.Υ.Κ, Ευάγγελο Αποστολάκη (πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας), δύο δυτών της εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων, το ωκεανογραφικό «Πυθέας», το σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, του διοικητή του 3ου Ε.Τ.Ε.Θ. με δύο εκπαιδευτές και ένα γιατρό καταφέραμε την ανέλκυση ενός γαλλικού κανονιού 3μ. που μεταφέρθηκε από το γερανό του + Δ.Φασόλα στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου. Εκεί αφαλατώθηκε και κερώθηκε.

Τα φορητά αντικείμενα ,ένα χριστιανικό δισκοπότηρο ,ένας αμφορίσκος ,πήλινα αγγεία κα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Δυστυχώς η διαλυμένη ναυαρχίδα, καθισμένη στην άμμο και έρμαιο των μηχανοκίνητων σκαφών περιμένει κάποιον με πολιτική και επιστημονική βούληση να δώσει λύση!

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

1.Μαριάννα Καραμπέρη,Ταξείδι σε ένα άγνωστο νησί,15-9-86 (χειρόγραφο ).

2.Τασούλα Μανδάλα, οχτώ επιμορφωτικά προγράμματα της Νομαρχίας Χίου, 1ο αναπτυξιακό συνέδριο Νομού Χίου,1-3 Απρίλη 1987.

3.Έκθεση επιμορφωτικών προγραμμάτων Νομαρχίας Χίου,1-16 Απρίλη Απρίλη,Ο.Π.Κ.Δ.Χ.

4.Μικέ Γιαννάρα,ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΥΡΠΟΛΗΜΕΝΗΣ ΝΥΑΡΧΙΔΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ,Πρόοδος,1 ΙΟΥΝΙΟΥ 1988

5.Γεώργιος Στ.Σκαρβέλη,Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΗΣΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ,ΧΡΟΝΙΚΑ ΧΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ,σ.367-372

6.Γιάννη Βήχου,Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΗΣ ‘’ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑ –ΑΛΗ ‘ ΕΝΑΛΙΑ ,ΤΕΥΧΟΣ Α,σ.12-13

(5 και 6)οι δημοσιεύσεις έχουν υποκειμενικό χαρακτήρα ).

Σχετικά Άρθρα