Χίος, Δευτέρα 22 Απριλίου

Το φεγγάρι του Αλλάτιου

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 14/06/2015 - 07:59

Το φεγγάρι των ποιητών, των συγγραφέων αλλά και των ερωτευμένων, ύμνησε το Σάββατο το βράδυ στο Ομήρειο με 19 τραγούδια  ελλήνων συνθετών, ο λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος». Μέσα από στίχους και μελωδίες, διαχρονικές και γνώριμες, η χορωδία του ομίλου, υπό την διεύθυνση του Στέλιου Παντελογιάννη, ερμήνευσε ένα μουσικό αφιέρωμα στο φεγγάρι που συντροφεύει και μαγεύει κάθε ανθρώπινο ον σε όλο τον πλανήτη. 
Την χορωδία συνόδευαν μουσικά οι Μανώλης Στάθης, Κατερίνα Κούτση και Κατερίνα Πρίνου.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 22/04/2019 - 06:30

Στην φαντασμαγορική παρέλαση των Φιλαρμονικών στην Κέρκυρα συμμετείχε χθες για πρώτη φορά και η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου.

Για το τι σημαίνει αυτό για το νησί της Κέρκυρας μας ενημερώνει ο Σταμάτης Καταπόδης από την εφημερίδα "Ενημέρωση".

Κάθε χρόνο, την Κυριακή των Βαΐων, μετά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, σε ένδειξη ανάμνησης και τιμής στον Άγιο Σπυρίδωνα, τελείται μεγάλη λιτανεία σε όλη την παλαιά πόλη της Κέρκυρας και διαβάζεται δεητική ευχή στο σημείο όπου βρίσκονταν τα παλαιά τείχη της πόλης και ο μη σωζόμενος σήμερα ναός του Αγίου Αθανασίου. 

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το 1630 με θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος σώθηκε η Κέρκυρα από πανώλη, από τη φοβερή θανατηφόρα λοιμική νόσο. Η αρρώστια, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές, ξεκίνησε στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1629. Μεταδόθηκε από ένα πλοίο που έφτασε στην Κέρκυρα από την Ιταλία.

Η ένωση των τριων φιλαρμονικών της πόλης

Η φετινή πρωτοτυπία ήταν η ένωση των τριών Φιλαρμονικών της Πόλης σε ενιαίο μουσικό σώμα, η οποίες έκαναν πράξη το μήνυμα «η μουσική ενώνει» .

Μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της πασχαλινής περιόδου οι τρεις μπάντες των Φιλαρμονικών ενωμένες σε ενιαίο μουσικό σώμα παρέλασαν ακολουθώντας τη διαδρομή Μποσκέτο-Παλάτι-Λιστόν-Νικηφόρου Θεοτόκη-Πίνια, παίζοντας το εμβατήριο "Κέρκυρα" του Νικολάου Φαναριώτη

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, η οποία επιβεβαιώνει τη συνεχή ανοδική πορεία των μουσικών σωμάτων, καθώς και τη συνεργασία και την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους.
Κοινές εμφανίσεις των μουσικών σωμάτων της Παλαιάς Φιλαρμονικής και της “Μαντζάρου” είχαν πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν είκοσι έτη, σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων κατά την προπολεμική περίοδο. Επίσης, κατά τη διάρκεια των πάλαι ποτέ μπαντιστικών φεστιβάλ της δεκαετίας του 1990 με αφορμή τους εορτασμούς της 21ης Μαΐου τα ίδια μουσικά σύνολα απέδιδαν από κοινού εμβληματικά μουσικά έργα.

Τα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Άγιος Σπυρίδωνας γιορτάζεται στην Κέρκυρα τέσσερις φορές τον χρόνο σε ανάμνηση των θαυμάτων για τους κατοίκους του νησιού.
Την Κυριακή των Βαΐων σε ανάμνηση του 1630 όπου έσωσε το νησί από την πανώλη.
Το Μεγάλο Σάββατο, που γίνεται η λιτανεία σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τον λιμό το 1550.
Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο) σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από μία θανατηφόρα χολέρα το 1673 και στις 11 Αυγούστου σε ανάμνηση της λύσης της πολιορκίας του νησιού από τους Τούρκους.
 

ta_ethima_tis_kyriakis_ton_vaion_stin_kerkyra