«Φτού και βγαίνω» από την οδό Δίωνος στον Άγιο Γιώργη τον… Πηγαδά

Από το ομότιτλο τηλεοπτικό ένθετο στο Δελτίο Ειδήσεων στην Αλήθεια ΤV το Σάββατο και την Κυριακή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 20/02/2021 - 20:46

Πως από μια άχρωμη, άοσμη πάροδο της Απλωταριάς, που φέρει το όνομα αρχαίου μουσικού, βρισκόμαστε στον πρώην Μητροπολιτικό Ναό Χίου, που δίπλα του είχε ένα μεγάλο πηγάδι και όλα αυτά στο κέντρο της πόλης;

«Φτου και… μπαίνομε» λοιπόν από την Απλωταριά, στο νότιο μέρος της και από το πάλαι ποτέ ένδοξο περίπτερο του Παντελή, στην οδό Δίωνος, ενός περίφημου κιθαριστή του 350 π.χ. όπως σημειώνει στο βιβλίο του «Χιακή προσωπογραφία» ο ιστορικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Σαρικάκης.

Μικρό στενό χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, η εικόνα του θυμίζει περισσότερο επαρχιακό δρόμο πόλης της Μέσης Ανατολής. Συνυπάρχουν, πλακάκια, τσιμέντα, σκούριες σιδερένιες πόρτες, φύρδην μίγδην διάφορα αντικείμενα, παρατημένα ή ξεχασμένα, ενώ σηκώνοντας το κεφάλι, αντικρύζεις από μια τέντα μέχρι τις σχισμένες λινάτσες από το νεοκλασικό, της γωνίας Δίωνος και Απλωταριάς, ιδιοκτησίας του Δήμου Χίου, που παραμένει σε κατάσταση ερειπίου εδώ και τρείς τουλάχιστον Δημοτικές θητείες!

Η πάροδος, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, εκτός από εγκατάλειψη και άχρωμο μπετόν, στην στροφή της, και στο διάβα για την γρήγορη έξοδο της, στην οδό Φιλίππου Πασπάτη, προκρίτου της Χίου, που σφαγιάστηκε από τους Οθωμανούς το 1822, επιφυλάσσει μια έκπληξη, το εκκλησάκι του Άϊ Γιώργη του Πηγαδά, που έχει δύο εισόδους, από την Δίωνος και την Φ. Πασπάτη.

Το γιατί Πηγαδάς, μάλλον δεν προκαλεί απορία, αφού σε απόσταση αναπνοής απ’ αυτό βρίσκεται το Κτήμα Χωρέμη, που ευτυχώς η οικογένεια Χωρέμη φυλάσσει ως κόρη οφθαλμού και κρατιέται ζωντανός ο ισχυρότερος πνεύμονας της πόλης, με δεύτερο τον Δημοτικό Κήπο.

Στην περιοχή, που πρέπει όπως και όλη την πόλη να την θεωρούμε ως ένα ενιαίο σύνολο στον άξονα Κάμπος – Λειβάδια, γεμάτο περιβόλια, υπήρχαν πλούσια νερά, οπότε το μεγάλο πηγάδι, που πιθανώς σχετίζεται με αυτό που… μπαζώθηκε από τον Δήμο (!) λίγο πιο πάνω επί της Φ. Πασπάτη, για να ασφαλτοστρωθεί ο οδός μέχρι το παζάρι, έδωσε το όνομα του στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ή σωστότερα στην Εκκλησιά του Μοναστηρίου, που βρίσκονταν εκεί.

Ναι, σωστά το ακούτε, Μοναστήρι και αυτό θα φανεί καλύτερα κοιτώντας από ψηλά, όπου θα δούμε την οδό Δίωνος να περικλείει ένα οικιστικό σύνολο, σήμερα το κύριο κτίσμα είναι ιδιοκτησίας της Μητροπόλεως, όπου προφανώς αναπτύσσονταν τα κελιά.

Η θέση δεν πρέπει να μας προβληματίζει, αφού, όπως και σε πολλά χωριά μας, τα Μοναστήρια την παλαιότερη εποχή ήταν μέσα σε οικισμούς, παίζοντας εκτός από θρησκευτικούς, πολλαπλούς ρόλους, πτωχοκομείων, περίθαλψης γερόντων, εκμάθησης αργαλειού κ.λ.π.

Άλλωστε δεν μιλάμε για χθές, αφού στη θέση του σημερινού εξωκκλησιού προϋπήρχε μεγαλοπρεπής και πλούσιος σε Αγιογραφίες Ναός, στον οποίο από το 1832, που το νησί ξαναζωντάνεψε από τις σφαγές έως το 1881, που δέχτηκε την δεύτερη, ίσης δυναμικής, καταστροφή στην ιστορία του, τον «χαλασμό» τον μεγάλο σεισμό, εδώ γίνονταν η εκλογή των Δημογερόντων.

Ο Ναός κατέρρευσε το 1881 και το 1885 μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, με αρκετές επιδιορθώσεις, χρησίμευσε ως Μητροπολιτικός Ναός Χίου.

Στη συνέχεια και για να αρθεί η επικινδυνότητα του, έμεινε στη θέση του ένας μικρός Ναϊσκος, στη θέση του Ιερού Βήματος, μέχρι που το 1992 ο Ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Βικτώρων Στυλιανός Μανώλης, αναστηλώνει εκ βάθρων την Εκκλησία, δίνοντας το σημερινό σχήμα της, με θαυμάσιες Αγιογραφίες και βοτσαλωτή αυλή.

Από την Απλωταριά λοιπόν μπήκαμε, στην οδό Φ. Πασπάτη «Φτού και βγήκαμε» αναμένοντας την ημέρα, που θα αναστηλωθεί το νεοκλασικό του Δήμου, θα ξηλωθεί το περίπτερο και η Δίωνος θα γίνει ένας ωραιότατος πεζόδρομος, ιδανικός για καφέ και ξεκούραση, με φόντο τον Άγιο Γιώργη τον Πηγαδά, έστω και χωρίς το… πηγάδι του.

 

Γιάννης Τζούμας

 

ftoy_kai_vgaino_stin_odo_dionos_5

Σχετικά Άρθρα