Χίος, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

Γεγονός το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας – Πολιτισμού και Τουρισμού

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 15/07/2019 - 15:54

Γεγονός το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας – Πολιτισμού και Τουρισμού , όπως εξήγησαν Αννα Κλαδιά και Άννα Καρυστιανού Πρόεδρος και Ταμίας αντίστοιχα του Συλλόγου διατήρησης και προώθησης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Χίου.

Θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας το Σάββατο και την Κυριακή 20 και 21 Ιουλίου.

Οπως μας είπαν, ο  Σύλλογος διατήρησης και προώθησης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Χίου, πραγματοποιώντας έναν από τους βασικότερους στόχους του, θα προσπαθήσει με ένα καινοτόμο Φεστιβάλ να εντάξει τη Χίο στο Γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Η πλούσια φύση με τα μοναδικά προϊόντα πλαισιωμένα με την παράδοση στις πιο όμορφες γωνιές του νησιού μας σε ένα 2ΗΜΕΡΟ πρόγραμμα γευστικής εμπειρίας με συνταγές από Χιώτισσες νοικοκυρές, ΔΩΡΕΑΝ γευσιγνωσίες, οινογνωσία,  χορευτικά από πολιτιστικά σωματεία, αναβίωση οικιακών και αγροτικών εργασιών και δραστηριότητες για παιδιά.

Τα Χιώτικα προϊόντα θα απογειώσουν με τις εμπνευσμένες συνταγές τους η γνωστή τηλεπερσόνα – Δημοσιογράφος γαστρονομίας Ελένη Ψυχούλη και η Ιωάννα Σταμούλου Δημοσιογράφος – blogger Γαστρονομίας.

Αρωγοί σ αυτή την προσπάθειά τους ο Δήμος Χίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, πολλοί επαγγελματίες και παραγωγοί της Χίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 18/09/2019 - 13:15

Τριανταπέντε πρωτότυπα τραγούδια, με θεματολογία εμπνευσμένη από τα νησιά μας, που γράφει και μελοποιεί εδώ και ένα χρόνο, είναι ήδη έτοιμα με σκοπό να κυκλοφορήσουν σε διπλό cd με τον τίτλο  «Τα Μυροβόλα Χείλη».

Πρόκειται για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, ανέφερε η πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Άρτιον»  Βάσω Κριτάκη, ευχαριστώντας όλους όσους βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.

 Το  πρώτο τραγούδι – video clip   που δημοσιοποιείται  έχει τίτλο  «Ο έρωτας στην Αμανή»,  και  ερμηνεύεται από τον Γιάννη Κανταλή, τη Χριστίνα Σωτηρίου (ηθοποιό-τραγουδίστρια) και τον Βασίλη Μάντογλου.

Ο πολιτιστικός Συλλογος "Αρτιον" σε δελτιο τυπου αναφερει χαρακτηριστικα:

   Στοχεύοντας το μουσικό αυτό εγχείρημα να αποτελέσει ενωτικό παράγοντα για τον τόπο μας, αφού όχι μόνο επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες μουσικοί και τραγουδιστές προσφέρονται ευγενώς για την συμμετοχή τους σε αυτό, πιστεύουμε ότι με την κυκλοφορία του και τη δημιουργία video clip, θα αποτελέσει ένα ακόμα πυλώνα προβολής των νησιών μας και της ζωντανής διαχρονικής πολιτιστικής παρουσίας τους.

   Θεωρείται δε, δεδομένη και η ευγενική συμμετοχή αναγνωρισμένων μουσικών όπως του Μπάμπη Τσέρτου, της Νάντιας Καραγιάννη, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Βασίλη Σκουλά, του Παντελή Θαλασσινού, του Γιώργου Κοινούση και των «δικών»μας Δημήτρη Λιούντρη, Αμαλίας Αυγουστάκη, Αθηνάς Βελισσάρη, Μάριου Νεαμονιτάκη, Νικολέττας Φιλιππάκη, Τζένης Σπανούδη καθώς και νεότερων μουσικών και τραγουδιστών όπως της Λαμπρινής Κάμπουρα, του Γιάννη Κανταλή, του Στυλιανού Εφεντάκη, του Μπάμπη Φιλιππή και άλλων μελών του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Χίου, αλλά και πλήθος ερασιτεχνών όπως του σχήματος  «Νοστιμον Ημαρ»και μελών του «Άρτιον» και τιμητικά συμμετέχει και ο Χριστόφορος Μερούσης.

   Στα τραγούδια του ΤΑΚΗ ΦΑΒΙΟΥ ζωντανεύουν ο Όμηρος, ο Κοραής, ο Ροϊδης, γίνονται αναφορές σε χιώτικα τοπωνύμια, άλλοτε με συγκινητικό, άλλοτε με ευτράπελο τρόπο ή και με ερωτική διάθεση, καθώς  στα επαγγέλματα των συμπατριωτών μας κυρίως των ανθρώπων της θάλασσας στην ιδιάζουσα ντοπιολαλιά και στις συνήθειες μας.

   Στο cd συμπεριλαμβάνονται τραγούδια για τις αλησμόνητες πατρίδες και την προσφυγιά. Τιμής ένεκεν μάλιστα, έχει μελοποιηθεί και ένα νανούρισμα για το χαμένο αγγελούδι της Χίου, τον Σταμάτη Ασπρούλη, που ερμηνεύει η Ηρώ Λαμπρινούδη και έχει ήδη ηχογραφηθεί.

   Με τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε και τη δική σας υποστήριξη για το παγχιακό και όχι μόνο αυτό γεγονός, δημοσιοποιούμε το πρώτο τραγούδι – video clip  ξεκινώντας από τους νεώτερους μουσικούς μας. «Ο έρωτας στην Αμανή», όπως τιτλοφορείται, ερμηνεύεται από τον Γιάννη Κανταλή, τη Χριστίνα Σωτηρίου (ηθοποιό-τραγουδίστρια) και τον Βασίλη Μάντογλου. Διακρίνεται ήδη από τον τίτλο του ο χιοκεντρικός χαρακτήρας του τραγουδιού, όπως και όλων των άλλων που σταδιακά ηχογραφούνται.

   Σας χρειαζόμαστε όλους αρωγούς και γιατί όχι ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ!!