Για τον "Ξενιτεμένο Χιώτη"

Νέο τραγούδι από τον Σύλλογο ΑΡΤΙΟΝ σε μουσική και ποίηση του Τάκη Φάβιου
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 02/08/2021 - 10:49

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΡΤΙΟΝ», συνεχίζοντας την παραγωγή τραγουδιών και βίντεο κλιπ με θεματολογία αποκλειστικά από τη Χίο, τα Ψαρά, τις Οινούσσες και τις αλησμόνητες πατρίδες, παρουσιάζει άλλο ένα τραγούδι νοσταλγίας σε μουσική και ποίηση του Τάκη Φάβιου, από τα 45 τον αριθμό (τριπλό cd), που έγραψε ο συνθέτης για τα νησιά μας.

Ο τίτλος της τραγουδιστικής συλλογής είναι "ΤΑ ΜΥΡΟΒΟΛΑ ΧΕΙΛΗ" και το συγκεκριμένο τραγούδι «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΕ ΧΙΩΤΗ», ερμηνεύει πολύ όμορφα η Αντιγόνη Πενέζη , που έλκει την καταγωγή της από τη Χίο.

Με έκπληξη παρατηρούμε πως ο δημιουργός, που είναι μικρασιάτικης καταγωγής ( Αϊβαλί ) γνωρίζει την ντοπολαλιά του ακριτικού νησιού μας και ειδικά το παλιό γλωσσάρι της Λαγκάδας.

Το τραγούδι γραμμένο σε γνήσιο λαϊκό δρόμο και ρυθμό, αναφέρεται στη νοσταλγία της αγαπημένης για τον καραβοτσακισμένο, αγαπημένο της Χιώτη ναυτικό.

Στο νησί μας η ναυτική παράδοση, αιώνες τώρα, κρατάει τα πρωτεία, σε σχέση με τις πολυποίκιλες δραστηριότητες των Ιώνων.

Η μουσική εργασία του συνθέτη, γνωστού τραγουδιστή και ποιητή Τάκη Φάβιου, με το ευρύ φάσμα της μουσικο - ποιητικής της ευμάρειας τιμά ιδιαίτερα τη Χίο.

Τέτοιου είδους καλλιτεχνικές δημιουργίες, προάγουν, διαιωνίζουν και διανθίζουν το πολιτιστικό μας γίγνεσθαι, συγκινώντας και κρατώντας τη μνήμη νωπή κι ολοζώντανη.

xenitemene_hioti_-_takis_favios_-_antigoni_penezi

Σχετικά Άρθρα