
Είναι γιορτή του μαστιχιού
Για τα χωριά καμάρι
Και το Πυργί πρωτοστατεί
Με τη δική του χάρη
Αυτό είναι τυχαία ένα από τα στιχάκια, που έφτιαξε με ρίμα το κάθε ένα από τα 8 χωριά, που συμμετείχαν στη φετινή γιορτή μαστίχας, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης 9 Αυγούστου 2018 στο γραφικό μαστιχοχώρι της Βέσσας.
Ετσι συναγωνίστηκαν όχι μόνο στα αυτοσχέδια ποιηματάκια, αλλά απλωμένα το κάθε ένα με το δικό του περίπτερο στον ωραιότατο και εν πολλοίς μη προβεβλημένο Μεσαιωνικό οικισμό, εξέθεσαν και τα τοπικά τους εδέσματα, που άρχιζαν από τα παραδοσιακά μακαρόνια Σταματουλάκη, με μαστίχα φυσικά και φρούτα εποχής, μια απίστευτη γεύση, μέχρι την μαστι.. χόμπα των Αρμολούσων, που θα διεκδικήσουν… πνευματικά δικαιώματα σε όποιον την βγάλει στην αγορά χωρίς να τους ρωτήσει.
Δεν μου κόλλαγε, μας είπε ένας Αρμολούσης το λουκούμι στα Μιράντα Παπαδοπούλου να κάνω τιριτόμπα και έτσι έβαλα μια κουταλιά μαστίχα υποβρύχιο και έφτιαξα την μαστι…χόμπα.
Ετσι με πηγαίο χιούμορ, εκατοντάδες επισκέπτες, περίπτερα των Πολιτιστικών Συλλόγων, λιχουδιές, χορευτικά συγκροτήματα, δρώμενα, οι ζωντανοί οικισμοί των Νοτιοχώρων έδειξαν ενωμένοι τη δύναμη τους, που πηγάζει από τη μαστίχα που ποτίζει τις κοινές τους ρίζες.
Γιατί μαστίχα τελικά είναι και γαστρονομία και οικιστική αντίληψη και οικονομία και πολιτισμός.

























































