Χίος, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

Χίος – Νέα Υόρκη - Αθήνα

Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ζυμαράκη
Πέμ, 03/07/2014 - 10:33

Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ζυμαράκη, με τίτλο “Chios–New York–Athens”, θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Ιουλίου έως τις  23 Αυγούστου στο L'Atelier, στην οδό Δημοκρατίας 20, στη Χίο
Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, πρόκειται για «μια βιωματική και εικαστική πορεία που μας ξεναγεί στους τόπους που αγαπά και είναι ζωτικό μέρος της ζωγραφικής έκφρασης του Γ. Ζυμαράκη.
Αισθάνεται τυχερός που γενέτειρά του είναι η πόλη της Χίου όπου και μεγάλωσε σε ένα τόσο πλούσια προικισμένο μέρος (ίδε Βιβλιοθήκη Αδ. Κοραής) και γαλουχήθηκε απο φωτισμένους δασκάλους στην παιδεία και την ζωγραφική τέχνη, σ'ένα αστικό – κοσμοπολίτικο περιβάλλον.
Με την αποφοίτησή του απο το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου (παράρτημα της Μεγάλης του Γένους Σχολής ιδρ. 1779) μπαρκάρησε “ναυτόπαις” δόκιμος πλοίαρχος στο M/T Nicholas των αδελφών Λύρα και στη συνέχεια στο S/S Archanax του Γιώργου Μ. Λιβανού. Ξεμπαρκάροντας στη ΝΥ συνάντησε τον εξάδελφό του Γιώργο Βακαλάκη τότε διευθυντή του γραφείου της εταιρείας Γ. Μ. Λιβανού που τον έστειλε στην Κάκια σύζυγο του Γ. Λιβανού, καλλιεργημένη φιλότεχνη και μαζί αποφάσισαν να τον βοηθήσουν να σπουδάσει στο Μεγάλο Μήλο!
Γνωστός και ως “ΖYM” (τον βάφτισε ο εβραίος φίλος και συνεργάτης Stanley Moskowitz) διένυσε μιά τριαντάχρονη καλλιτεχνική, δημιουργική πορεία στο Μανχάτταν (ZYM Advertising Inc.) και έχει εκθέσει NEW YORK NEW REALISTS Potsdam University με τους Alex Katz, Richard Estes et (1971), Chelsea Gallery/Allan Stone Galeries (1969), Harvard University (1972) .
Aπο το 1987 ζει στην Αθήνα και καθώς είναι απο τη φύση του τοπιογράφος ερευνά και απεικονίζει το άμεσο περιβάλλον που ζεί, ευρύνοντας σφαιρικά το αθηναϊκό τοπίο του Σπύρου Βασιλείου θέλονταςνα περιλάβει όλο το μεγαλείο του και τη θέση μας σ'αυτό, μ' ένα τρόπο που καθιστά το αστικό φιλικό και κατανοητό (Smiling Megascapes). Από το 1989 έως το 2012, με την σύζυγό του Καλλιόπη, εξέδιδε το περιοδικό των καλών τεχνών Οδηγό GALLERY Guide.
 
Ένα μικρό ταξίδι στη ζωή του Ζω(η)γράφου, μια εικαστική Οδύσσεια!
 
Έργα
“Ξενάγηση για τον Δ.Γ.λύκα στη Χίο” 130x180 εκ. Ακριλυκο σε καμβά
“New York:Party at 116 East 92nd street” 100x70 εκ. Ακρ./καμβά
“Αθηναϊκό πανόραμα από το Μέγαρο Μαξίμου” 70x100 εκ. Ακρυλικό /πάνελ»

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 20/02/2020 - 11:11

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου συνεχίζει τις προβολές της στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ. την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. με την πιο βραβευμένη και πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς, «ΠΑΡΑΣΙΤΑ», σε σενάριο - σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν Χο.

 

Σινεφίλ/ Ν. Κορέα/ 2019/ 132’

Σενάριο - σκηνοθεσία : Μπονγκ Τζουν Χο

Πρωταγωνιστούν: Σονγκ Κανγκ Χο, Λι Σουν Κιουν

Η πάμπτωχη τετραμελής οικογένεια Κιμ ζει σε ένα άθλιο, μικρό υπόγειο της Σεούλ και παλεύει να επιβιώσει με περιστασιακές δουλειές και μικροαπάτες, μέχρι που ο μικρός γιος προσλαμβάνεται να διδάξει αγγλικά στην κόρη της πλούσιας οικογένειας Παρκ. Οι Κιμ βρίσκουν την ευκαιρία να προσληφθούν σιγά σιγά όλοι τους στην έπαυλη των Παρκ με κάθε τρόπο. Ωστόσο, τα γεγονότα εξελίσσονται γοργά αποκαλύπτοντας ανατρεπτικά μυστικά.

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η κορυφαία της χρονιάς, αναμειγνύει το μαύρο χιούμορ με την πολιτική σάτιρα, το θρίλερ και την κοινωνική αλληγορία. Ο Μπονγκ Τζουν Χο βρίσκει τον τρόπο να αναδείξει τις ταξικές αντιθέσεις με κινηματογραφική ευρηματικότητα και πρωτοτυπία. Οι χαρακτήρες, που εύκολα θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν στην καρικατούρα, κατορθώνουν να αποκτήσουν βάθος, οντόντητα και διακριτά χαρακτηριστικά. Μια βαθειά πολιτική ταινία που προκαλεί στο θεατή συγκίνηση, πικρία, τρόμο, έκπληξη και αγωνία σαν ένα απολαυστικό παζλ.

Διακρίσεις: Χρυσός φοίνικας Φεστιβάλ Κανών 2019, 

4 Όσκαρ 2020 (Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Ξενόγλωσσης Ταινίας, κλπ),

 Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας 2020.