Χίος, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου

Χιωτάκια, που το είδαν... αλλιώς

Τετ, 16/05/2018 - 06:09
Το είδαν αλλιώς

Τα μαθήματα παιδικής Ζωγραφικής με υπεύθυνη την αρχιτέκτονα και εικαστικό ΝΑΥΣΙΚΑ ΣΑΛΙΑΡΗ, συμμετείχαν στον Διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο "Δες το ειδώλιο αλλιώς" και σημείωσαν Πανελλήνια Διάκριση σε πολύ μεγάλο ποσοστό (12%)!

Ανάμεσα σε 15.300 συμμετοχές πανελληνίως, η κριτική επιτροπή από αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες, εικαστικούς και Ιστορικούς Τέχνης ανέδειξε τους νικητές. Από μεριάς Χίου  διακρίθηκαν οι:

ΒΟΥΡΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ / 8 ετών

ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / 7 ετών

ΓΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / 6 ετών

ΚΑΛΛΕΡΓΗ ΜΕΛΙΝΑ / 7 ετών

ΜΙΧΑΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Προνήπιο

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ /  8 ετών

ΤΣΙΜΠΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΟΦΙΑ / 6 ετών

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους, στους Συλλόγους "Αγ.Γεώργιος Φρουρίου" και "Λέων Αλλάτιος" που στεγάζουν όλη αυτή την προσπάθεια και φυσικά στη Ναυσικά που αποδεδειγμένα εμπνέει και ξεκλειδώνει το ταλέντο τους!

*Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Έκθεση, το Διαγωνισμό και τα μαθήματα:

http://nafsikasaliari.gr/el/

https://cycladic.gr/page/des-to-idolio-allios

 

 

Σχετικά Άρθρα

Μαζί του Νηριήδες, ΠΕΚΕΒ, ΜΕΟΘ, Βερβεράτο. Πολύς κόσμος και κέφι.
Δευ, 18/02/2019 - 07:00

 Μια εμπνευσμένη χορευτική εκδήλωση με τίτλο και περιεχόμενο ''Αγάπης χορό...πατήματα'' παρουσίασε ο Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φρουρίου ο Άγιος Γεώργιος στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στις 7.00 μ.μ. της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου 2019, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τις ''Νηριήδες''. Στο πρόγραμμα της βραδιάς συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα της Π.Ε.Κ.Ε.Β., του Μ.Ε.Ο.Θ. και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βερβεράτου.

             Το Ομήρειο ήταν κατάμεστο και ο κόσμος χάρηκε με το πλούσιο παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα που μικροί και μεγάλοι χορευτές παρουσίασαν άψογα, με πολύ κέφι και ζωντάνια.

             Παρουσιάστηκαν χοροί από το Μέτσοβο, τη Σκύρο, την Κέρκυρα, τη Θράκη, τη Σμύρνη, τα Βλάχικα Σερρών, τις Κυκλάδες, τη Ικαρία, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Νάξο, τη Νίσυρο και τη Μακεδονία. Συρτός, μπάλος, τσάμικος, ζωναράδικος, συγκαθιστά, Αζιζιές, ζεϊμπέκικο, παραδοσιακά βαλσάκια και φοξ αγγλέ.

             Η θεματολογία των χορών και των τραγουδιών μοιράστηκε στις ενότητες, ''Αγάπη για τη φύση'' με χαρακτηριστικό τραγούδι το τσάμικο ''Σαράντα πέντε λεμονιές'', ''Αγάπη για το Θεό'' με το συρτό ''Εμείς δε θέλουμε Τζαμιά'' και '' Άγιε μου Γιώργη Σκυριανέ'', ''Αγάπη φιλική'' με συρτό Γαστουριώτικο, μπαλέτες και φουρλάνα από την Κέρκυρα, ''Ερωτική αγάπη'' με πάμπολα τραγούδια και χορούς του λαού μας όπως άλλωστε και στις ενότητες ''Αγάπη για τους γονείς'', ''Αδελφική αγάπη'' και ''Αγάπη για την πατρίδα''.

             Ενθουσίασαν τα Κερκυραϊκά με τη δροσιά και τη χάρη τους, τα νησιώτικα του Αιγαίου και τα Μικρασιατικά που ταιριάζουν με την ιδιοσυγρασία του κοινού της Χίου, τα Μακεδονίτικα με τον ήχο του κλαρίνου και τη λεβεντιά τους, το ''Προσφυγάκι'', ο ''Αζιζιές'' και το Ζεϊμπέκικο ''Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι'' καθώς επίσης και το τραγούδι ''Μακεδονία ξακουστή'' που ακούστηκε στο κλείσιμο της εκδήλωσης με την παρουσίαση επί της σκηνής όλων των τμημάτων που συμμετείχαν και χόρεψαν. Η σκηνή θαρρείς μεμιάς πως λουλούδισε από τα χρώματα και τις φορεσιές και ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου ''Ο Άγιος Γεώργιος'', Ανέστης Βουδούρης, μαζί με τη Δασκάλα Χορού και υπεύθυνη των τμημάτων Ιουλία Λιγνού, που συντόνισε και επιμελήθηκε την εκδήλωση, απένειμαν την τιμητική πλακέτα του συλλόγου ως ενδεικτικό αναγνώρισης και επαίνου, στους επικεφαλής των Σωματείων Π.Ε.Κ.Ε.Β., Μ.Ε.Ο.Θ., ''Νηριήδες'' και Πολιτιστικού Συλλόγου Βερβεράτου, που συμμετείχαν με τα χορευτικά τους στην εκδήλωση.

             Τη διδασκαλία των χορών στους πολιτιστικούς συλλόγους Φρουρίου, Νηριήδες, Μ.Ε.Ο.Θ.και Βερβεράτου, είχε η Ιουλία Λιγνού, ενώ τη διδασκαλία χορου στην Π.Ε.Κ.Ε.Β. η Στέφανι Ζαννίκου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης διεκπεραίωσε η Στέλλα Φράγκου και η συγγραφή των κειμμένων που ανέγνωσε, προλογίζοντας τις ενότητες της βραδιάς και τα χορευτικά τμήματα, ήταν του Γιώργου Ζηρριά. Τη δημιουργία του οπτικού υλικού που προβλήθηκε στο μπακ-ράουντ των χορευτών πραγματοποίησαν ο Γιάννης Φρυδάς και η Ιουλία Λιγνού και την προβολή του επιμελήθηκε ο Μαρκέλλος Αναγνωστάκης.

             Την εκδήλωση πλαισίωσαν με κέφι και μαεστρία οι μουσικοί, Μανώλης Αυγουστίδης (λαούτο-τραγούδι), Σταμάτης Πούπαλος βιολί, Φώτης Καραβιότης (κλαρίνο-τραγούδι), Ματθαίος Μπουμπάρης(ακορντεόν) και Άκης Βελόνιας(κρουστά). Στην επιμέλεια του ήχου ήταν ο Δημήτρης Κουμπιάς.

             Ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου ''Ο Άγιος Γεώργιος'', ευχαρίστησε το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου για τη φιλοξενία, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Χορευτικό Σύλλογο ''Νηριήδες'' για τη βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης, όλους τους συλλόγους που συμμετείχαν και όλους τους χορευτές και τους μουσικούς, καθώς επίσης και τον κόσμο που προσήλθε και παρακολούθησε με τόσο κέφι την εκδήλωση.

           Δημήτρης Ζαφείρης