Η Φιλανθρωπική διακονία της τοπικής Εκκλησίας

Προς δόξαν Θεού
Σάβ, 13/08/2022 - 06:27

Η φιλανθρωπία είναι μια από τις ωραιότερες και ιερότερες λέξεις και έννοιες. Απλά και μόνο αν την ετυμολογήσουμε (φίλος + άνθρωπος), μπορούμε να κατανοήσουμε το μεγαλείο της. Η φιλανθρωπία πρέπει να είναι μια πράξη ταπεινοφροσύνης χωρίς διαφήμιση και αλλότριους σκοπούς.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ως ο κατεξοχήν χώρος άσκησης της φιλανθρωπίας, δε θα μπορούσε να είναι απούσα από αυτό το γεγονός. Εξάλλου η Εκκλησία μας δεν περίμενε την περίοδο της κρίσης για να προσφέρει την αγάπη της. Η φιλανθρωπία είναι αναπόσπαστο μέρος της ποιμαντικής της δραστηριότητας. Τα φιλόπτωχα ταμεία αλλά και ένας μεγάλος αριθμός συσσιτίων αγάπης και κοινωνικών παντοπωλείων εδώ και χρόνια προσφέρουν έμπρακτα στήριξη στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Στη Φιλανθρωπική διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας, με φιλοξενούμενο του Γ. Χονδρέλη τον συνεργάτη της Ι. Μητροπόλεως τον Γεώργιο Τανάνη, ο οποίος αφού αναφερθεί σε γραπτό κείμενο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας μας, αναλύει διεξοδικά τους τομείς του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας.

Η φιλανθρωπία της Εκκλησίας δεν περιορίζεται μόνον στα υλικά αγαθά, αφορά πρωτίστως και κατ’ εξοχήν στα πνευματικά αγαθά. Η υλική φιλανθρωπική διακονία είναι συνέπεια και αποτέλεσμα της πνευματικής. Έτσι ἡ προσφορά φαγητού ακολουθεί την Θεία Ευχαριστία «λάβετε φάγετε…» (Ματθ. κστ΄, 26), ἡ προσφορά νερού ακολουθεί την χορήγηση «ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωήν αἰώνιον»(Ἰωάν. δ΄, 14), δηλαδή του ζώντος ύδατος της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας, η ένδυση των γυμνητευόντων ακολουθεί την αμφίεση μας με «χιτῶνα φωτεινόν»(Ἀκολουθία Ἱεροῦ Βαπτίσματος), με «τήν στολήν τήν πρώτην»(Λουκ. ιε΄,22), και ἡ θεραπεία των νοσούντων ακολουθεί την ορθόδοξη πνευματική ψυχοθεραπεία των αμαρτιών μας. Η συμπαράσταση στους φυλακισμένους ακολουθεί την απελευθέρωση μας από την φυλακή των παθών μας, «τῇ ἐλευθερίᾳ οὖν ᾗ Χριστός ἡμᾶς ἠλευθέρωσεν» (Γαλ. ε΄, 1) και η συνδρομή μας στους ξένους ακολουθεί την επίσκεψη του Χριστού μας σε εμάς, στους μετανάστες του Παραδείσου, για να μας παλιννοστήσει στην Εδέμ.

 Η εκπομπή θα μεταδοθεί αυτό το Σάββατο  13-8-2022  στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή 14-8-22 στις 3.00 μ.μ. στην Αλήθεια TV. 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα