Η φωνή της... βάρκας

Άρθρο του καπ. Αλέκου Καραμούζου
Τετ, 14/02/2024 - 07:06

«Την δεκαετία του 60 στα Καρδάμυλα υπήρχαν τρία σκάφη που είχαν δωριστεί από κάποιους ευγενείς Καρδαμυλίτες προς την νεολαία του χωριού μας» αναφέρει σε άρθρο του ο καπετάνιος Αλέκος Καρδαμυλίτης, σημειώνοντας:

«Αυτά ήταν. Το ιστιοφόρο (Γλαύκη) και ανήκε στους ναυτοπροσκόπους των Καρδαμύλων. Η κωπηλάκατος (Ευγενία) που ανήκε στο Λιβάνειο Γυμνάσιο Καρδαμυλων. Η μηχανοκίνητη σωσίβια λέμβος (Πάναμας) που ανήκε στο Λιβάνειο Γυμνάσιο Καρδαμύλων.

Τα ανωτέρω σκάφη ήλθαν και αντικατέστησαν το μικρό ιστιοφόρο (Αγία Μαρκέλλα) που ανήκε στους ναυτοπρόσκοπους. Όλα τα σκάφη ήταν απείρου κάλλους.

Αλήθεια τι έγιναν τα ανωτέρω σκάφη πάνω στα οποία ζυμώθηκαν ( 1950-1980 ) τα παιδιά των Καρδαμύλων; Η Αγία Μαρκέλλα και η Ευγενία γίνηκαν καυσόξυλα...

Η Γλαύκη που μέχρι πριν 10 χρόνια βρισκότανε στην Λήμνο εξαφανίστηκε και όσο κι αν έψαξα δεν την βρήκα πουθενά. Μας έμεινε ο Πάναμας.

Ο Πάναμας ήταν μια σωσίβια μηχανοκίνητη λέμβος που ήλθε στα Καρδάμυλα γύρω στο 1955.

Ο Πάναμας πήρε την ονομασία του από την σημαία που έφερνε το εμπορικό πλοίο από το οποίο αφαιρέθηκε.

Οταν ήταν σε λειτουργία η λέμβος ήταν πλήρης και δεν του έλειπε τίποτα.

Θυμάμαι σαν σήμερα τους πάγκους , τα κουπιά , τους σκαρμούς, την μηχανή, την ρεβέρσα τις δεξαμενές ύδατος και πετρελαίου κλπ κλπ. Η λέμβος ήταν σε χρήση μέχρι το 1970.

Έκτοτε αποσύρθηκε. Σήμερα τα πάντα έχουν αφαιρεθεί και μας έμεινε το κουφάρι.

Το κουφάρι είναι περίπου 90 χρονών και μας δείχνει καθαρά την ναυπηγική μαεστρία της τότε εποχής.

Μια μαεστρία που πέρασε ανεπιστρεπτί. Κάνω δημόσια πρόταση στον Σύλλογο Αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου σε συνεργασία με το Λιβάνειο Γυμνάσιο - Λύκειο και την Τοπική Κοινότητα να αναλάβει το κόστος επισκευής .

Αφού επισκευαστεί και συντηρηθεί να μεταφερθεί στον Αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου μας όπου θα αποτελέσει μουσειακό έκθεμα του σχολείου μας.

Στην Χίο υπάρχει ο τελευταίος καραβομαρκαγκός που πιστεύω ότι άνετα μπορεί να το επισκευάσει. Τι λέτε; Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».

Σχετικά Άρθρα