Η Χίος στην Αγία Πετρούπολη

Ατομική έκθεση από τον Στρατή Βογιατζή
Πέμ, 10/07/2014 - 11:07

Στις κατάμεστες αίθουσες του Κρατικού Μουσείου Φωτογραφίας ROCΦΟΤΟ ξεκίνησε χτες στην Αγία Πετρούπολη η μεγάλη ατομική έκθεση του Στρατή Βογιατζή με θέμα τη Χίο και τον «Εσωτερικό Κόσμο» της.

Είναι πρώτη φόρα που Έλληνας καλλιτέχνης εκθέτει στον πολύ σημαντικό αυτό χώρο τέχνης στη Ρωσία. Η Χίος και ο ίδιος είναι τιμώμενοι στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας με σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης στη Ρωσία όπως η Marina Jigarkhanyan, διευθύντρια στο μουσείο Μanege, αλλά και ο Joseph Kiblitsky, υπεύθυνος εκθέσεων στο διάσημο Ρωσικό Κρατικό Μουσείo να δίνουν το παρών στα εγκαίνια και να εκφράζουν το θαυμασμό τους για το έργο του νέου δημιουργού.

Έπειτα από απαίτηση των δημοσιογράφων αλλά και την προτροπή τoυ Ζαkhar Κοlovsky, διευθυντή του ROCΦΟΤΟ, ο δημιουργός θα παραδώσει masterclass ανοιχτό στο κοινό.

Η έκθεση αυτή αφορά την εργασία του Στρατή Βογιατζή στα Μαστιχοχώρια της Χίου αλλά και στα αρχοντικά του Κάμπου της Χίου. Για αυτήν την εργασία έχει γράψει ο χιώτης σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης: "Ο Στρατής Βογιατζής μ’ αυτήν του την εργασία στα Μαστιχοχώρια έχει εκπληρώσει αυτή την υπέρβαση καταγράφοντας και αποκαλύπτοντας τα απέριττα και διάφανα κοσμήματα ενός ζωντανού λαϊκού πολιτισμού που έχασε τη μάχη με το χρόνο και κρύφτηκε από φόβο. Δεν μπαίνει ηδονοθηρικά ούτε υστερόβουλα μέσα στο χώρο. Μπαίνει σαν προσκυνητής μέσα στα όσια και τα ιερά της συλλογικής μνήμης για να καταλάβει και να νιώσει. Γυμνώνεται και μπαίνει στη θέση του Άλλου για να δει αυτό που δε θα δούνε ποτέ οι άλλοι από μόνοι τους. Έτσι μας οδηγεί επιλεκτικά και μυσταγωγικά στα εσωτερικά των σπιτιών, μόνο εκεί όπου ο διάκοσμος τους αντικατοπτρίζει τα ίδια τα τόπια των ψυχών που τα κατοικούν ή τα κατοικούσαν." Η έκθεση αυτή από τη βραβευμένη εργασία του Στρατή Βογιατζή έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Chelsey Hotel στην Νέα Υόρκη, στη Βiennale της Τεργέστης, στο πολιτιστικό χώρο Depo στην Κωνσταντινούπολη και στην Photobiennale Θεσσαλονίκης.

 Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης η εργασία του πάνω στη Χίο, από το φωτογραφικό του λεύκωμα "Χίος", αλλά και μέρος της εργασίας του caravan project, του μοναδικού οδοιπορικού που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια από μια ομάδα δημιουργών και ερευνητών με σκοπό τη καταγραφή ανείπωτων ιστοριών, εμπνευστής η εργασία του πάνω στη Χίο, από το φωτογραφικό του λεύκωμα "Χίος", αλλά και μέρος της εργασίας του caravan project, του μοναδικού οδοιπορικού που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια από μια ομάδα δημιουργών και ερευνητών με σκοπό τη καταγραφή ανείπωτων ιστοριών, εμπνευστής της οποίας είναι ο Στρατής Βογιατζής.

 Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Αφροδίτη Οικονομίδου και είναι υπό την αιγίδα του Δήμου της Αγίας Πετρούπολης, του Ελληνικού Προξενείου της Ρωσίας, του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης αλλά και των mastihashop στη Χίο.

Σχετικά Άρθρα