Η ιστορία και ο πολιτισμός του Κάμπου της Χίου

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΤΟΥ Γ. ΧΟΝΔΡΕΛΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΗΤΩ" ΤΗΣ "ΑΛΗΘΕΙΑ TV"
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 02/12/2022 - 12:09
Ο Γιάννης Χονδρέλλης με τον Γιώργο Μαστοράκη

Στον Κάμπο της Χίου είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδος με καλεσμένο του Γιάννη Χονδρέλλη, τον Γιώργο Μαστοράκη, γέννημα – θρέμμα Καμπούση, Μαθηματικό και Πρόεδρο του παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στο νησί μας.

Ο Κάμπος με τα περιβόλια και τις επαύλεις αποτελεί ένα φωτεινό σημείο στο χάρτη της Χίου και σίγουρα δεν είναι ένας τόπος ο οποίος κρύφτηκε από τα βλέμματα των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου. Πίσω από τους ψηλούς τοίχους, απλώνονται οι οπωρώνες, οι καλλιέργειες, η αυλή με τη στέρνα και το πηγάδι με τον μάγγανο! Μέσα στα όριά τους αναπτύσσεται ο ολοκληρωμένος μικρόκοσμος του περιβολιού που συνδυάζει την κατοικία με την αγροτική και την παραγωγική μονάδα.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαστοράκης, ο Κάμπος δημιουργήθηκε στα χρόνια που οι Γενοβέζοι της Mahona κυριαρχούσαν στη Χίο και παρείχαν την τεχνογνωσία αλλά και την αυστηρότητά τους. Στους επτά αιώνες ζωής του, ο Κάμπος γνώρισε πολλές αλλαγές ιδιοκτητών και ιδιαίτερα από τον 19ο αιώνα και μετά, όταν το νησί μας χτυπήθηκε από δύο μεγάλες καταστροφές. Τις Σφαγές του 1822 που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες του Κάμπου στην προσφυγιά και το φονικό σεισμό – χαλασμό του 1881 που έπληξε τη Χίο και προκάλεσε σχεδόν την ολοκληρωτική κατακρήμνιση των παλιών πύργων και ναών.

Ο Κάμπος επιβίωσε μέχρι σήμερα ως ένας τόπος που κατεχόταν αρχικά από τους άρχοντες της Χώρας, αργότερα από τους πλούσιους εμπόρους, οι οποίοι ζητούσαν μια συμβολική νομιμοποίηση της κοινωνικής τους ισχύος και με την πάροδο των χρόνων, σε πολλές περιπτώσεις, από τους παλιούς ανεστάτες, τους ενοικιαστές των κτημάτων, οι οποίοι κατάφεραν να γίνουν κύριοι της γης που καλλιεργούσαν και του οικήματος που δέσποζε πάνω στο περιβόλι.

Η εκπομπή θα προβληθεί από την Αλήθεια ΤV το Σάββατο 03-12-2022 στις 5.00 και στις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή 04-12-2022 στις 3.00 μ.μ.

Γιώργος Μαστοράκης

Σχετικά Άρθρα