Η ιστορία του Χαμηδιέ Τζαμί στο πέρασμα των χρόνων

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 10/07/2023 - 15:01

Ένα ακόμη μνημείο, κομμάτι της Ιστορίας της  Χίου το Χαμηδιέ ή Μπαϊρακλί Τζαμί όπως είναι πιο γνωστό, εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, δίνοντας την ευκαιρία σε Χιώτες και επισκέπτες να θαυμάσουν την αποκατάσταση που έγινε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου. Παράλληλα με τα εγκαίνια του τεμένους Χαμηδιέ εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Το Παρελθόν Είναι μια Ξένη Χώρα».

Πρόκειται για μία ομαδική έκθεση μεγάλης κλίμακας που φιλοξενείται ανάμεσα σε δύο ιστορικά μνημεία του Κάστρου της Χίου, το τέμενος Χαμηδιέ και τα Οθωμανικά Λουτρά.

«Κάθε μνημείο έχει να μας διηγηθεί και να μας διδάξει πολλά», ανέφερε η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγα Βάσση, που μας ξενάγησε στο χώρο, εσωτερικά και εξωτερικά, δίνοντας μας λεπτομέρειες από την δουλειά που προηγήθηκε, αλλά από τις στιγμές του μνημείου στο χρόνο. Στον αύλειο χώρο, και πριν ακόμη ο επισκέπτης μπει στο μνημείο αρχίζουν να ξεδιπλώνονται κομμάτια της ιστορίας του, με τα αρχικά της προσφυγικής οικογένειας Κιοσκεριάν αλλά και του Γιώργου Ζυμαράκη να είναι χαραγμένα στο προαύλιο με την κ. Βάσση να αναφέρει ότι το Χαμηδιέ Τζαμί είχε χρησιμοποιηθεί και ως τόπος κατοικίας.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου μίλησε για την δυσκολία εξεύρεσης χρηματοδότησης μιας και χρονικά η ολοκλήρωση των μελετών έγινε σε μια περίοδο που το προσφυγικό στη Χίο ήταν σε έξαρση και υπήρχαν φήμες ότι προορίζονταν για χώρος λατρείας, προσθέτοντας ότι όλα αυτά ξεπεράστηκαν με την αποκατάσταση του μνημείου.

i_istoria_toy_hamidie_tzami_sto_perasma_ton_hronon

Σχετικά Άρθρα