Χίος, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

"Η καταγωγή της Σάμι" την Παρασκευή από την Κινηματογραφική Λέσχη

Τετ, 23/01/2019 - 18:46

Δραματική/ Σουηδία-Νορβηγία-Δανία/ 2016/ 110΄                                                                                 Σκηνοθεσία-Σενάριο: Αμάντα Κέρνελ                                                                                          Πρωταγωνιστούν: Λένε Σεσίλια Σπάροκ, Μία Ερικα Σπάροκ, Μαζ-Ντόρι Ρίμπι, Γιούλιους Φλαϊσάντερ

Βόρειες επαρχίες της Σουηδίας 1930. Η Έλε Μάργια είναι 14 χρονών , ανήκει στην κοινότητα των Σάμι, αυτόχθονας  λαός της Σκανδιναβίας. Ονειρεύεται μια νέα ζωή και θέλει να γίνει δασκάλα, όμως οι Σάμι θεωρούνται κατώτερα όντα και ο ρατσισμός που βιώνουν πανταχού παρών. Μεγάλη πια, στην κηδεία της αδελφή της αναπολεί τα γεγονότα όταν άφησε, απαρνήθηκε τη φυλή της για να ενσωματωθεί στην σουηδική κοινωνία.

  Ρατσισμός και στις πιο ευνομούμενες κοινωνίες; Κι όμως ναι! Βοηθούμενη από τα καταπράσινα τοπία της Σκανδιναβίας κι έχοντας μια απαράμιλλη πρωταγωνίστρια που με το αποφασισμένο βλέμμα της κάνει την ιστορία της δική σου, η Αμάντα Κέρνελ στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο μας προσφέρει μια έξοχη πολιτική και συγκινητική ταινία. Και με τη σειρά της μας βοηθάει να κατανοήσουμε πως άνθρωποι που έχουν βιώσει τον ρατσισμό αντιδρούν πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο.

Διακρίσεις: Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Φεστιβάλ Βενετίας 2016, Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2017, Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016.

Σχετικά Άρθρα

Από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου. Πρωτότυπες ιδέες, εξειδικευμένες τεχνικές, αγάπη και φαντασία!
Τετ, 11/12/2019 - 06:39

Μια όμορφη και μαγευτική Έκθεση Βιβλιοδεσίας γεμάτη αγάπη, φαντασία και αξιοζήλευτες τεχνικές, παρουσιάζουν, αυτές τις μέρες, στον φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο στον όροφο στο Καφέ-Ρόδι στην Απλωταρία, οι μαθητές του Κώστα Στείρου από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου.

 Ο Κώστας Στείρος με τις ανεξάντλητες γνώσεις του και τη αστείρευτη επιμέλεια και αγάπη του για τους μαθητές και τη βιβλιοδεσία, καθώς και το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου, φέτος κλείνουν είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας και επιτυχημένης δημιουργικής δράσης στο νησί μας.

  Η παρούσα έκθεση που εγκαινιάσθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στις 7μ.μ. θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά όλα τα πρωϊνά και τα απογεύματα κάθε Τρίτη και Παρασκευή, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου στο Καφέ-Ρόδι. Παρουσιάζει έργα που έφτιαξαν με δουλειά, καλλιτεχνία κόπο και μεράκι, οι παλαιότεροι μαθητές του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία που απόκτησαν αφιερώνοντας τον εαυτό τους και το χρόνο τους στη βιβλιοδεσία και τη μελέτη της.

 Εξαίσια δείγματα, Γαλλικής, Κόπτικης, Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας κ.α....καθώς επίσης και κούκλες με φορέματα εντυπωσιακά που μπορεί να τα ξεφυλλίσει κανείς με δέος και σεβασμό, κοσμούν τον επίσης καλλιτεχνικό και ευαίσθητο χώρο του Καφέ-Ρόδι, που αξίζει να επισκεφθείτε και για να απολαύσετε την έκθεση. Ίσως να βρείτε και μια καλή ιδέα για ένα υπέροχο δώρο, για τα πρόσωπα που αγαπάτε, εν όψει των εορτών... 

 Οι μαθητές που συμμετέχουν με έργα τους στην Έκθεση, είναι: η Γιασεμή Αμπαζή, η Έλλη Γαλανοπούλου, ο Χρήστος Διόλατζης, η Φωτεινή Ιωαννίδου, η Καίτη Μιχαληνού, η Ντίνα Ποπόνα, ο Αντώνης Σιφναίος, η Βάσω Φανού, η Αργυρώ Φλάμου και ο Φώτης Φραγκάκης. Μαζί με το Δάσκαλό τους και Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Κώστα Στείρο παρουσίασαν σε συνέντευξη τους πτυχές της εργασίας τους, εξηγώντας τα μέρη της Έκθεσης. Την συνέντευξη και πλάνα από την Έκθεση Βιβλιοδεσίας στο Καφέ-Ρόδι, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV .

mia_yperohi_ekthesi_vivliodesias_sto_kafe_rodi