Χίος, Σάββατο 23 Μαρτίου

"Η καταγωγή της Σάμι" την Παρασκευή από την Κινηματογραφική Λέσχη

Τετ, 23/01/2019 - 18:46

Δραματική/ Σουηδία-Νορβηγία-Δανία/ 2016/ 110΄                                                                                 Σκηνοθεσία-Σενάριο: Αμάντα Κέρνελ                                                                                          Πρωταγωνιστούν: Λένε Σεσίλια Σπάροκ, Μία Ερικα Σπάροκ, Μαζ-Ντόρι Ρίμπι, Γιούλιους Φλαϊσάντερ

Βόρειες επαρχίες της Σουηδίας 1930. Η Έλε Μάργια είναι 14 χρονών , ανήκει στην κοινότητα των Σάμι, αυτόχθονας  λαός της Σκανδιναβίας. Ονειρεύεται μια νέα ζωή και θέλει να γίνει δασκάλα, όμως οι Σάμι θεωρούνται κατώτερα όντα και ο ρατσισμός που βιώνουν πανταχού παρών. Μεγάλη πια, στην κηδεία της αδελφή της αναπολεί τα γεγονότα όταν άφησε, απαρνήθηκε τη φυλή της για να ενσωματωθεί στην σουηδική κοινωνία.

  Ρατσισμός και στις πιο ευνομούμενες κοινωνίες; Κι όμως ναι! Βοηθούμενη από τα καταπράσινα τοπία της Σκανδιναβίας κι έχοντας μια απαράμιλλη πρωταγωνίστρια που με το αποφασισμένο βλέμμα της κάνει την ιστορία της δική σου, η Αμάντα Κέρνελ στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο μας προσφέρει μια έξοχη πολιτική και συγκινητική ταινία. Και με τη σειρά της μας βοηθάει να κατανοήσουμε πως άνθρωποι που έχουν βιώσει τον ρατσισμό αντιδρούν πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο.

Διακρίσεις: Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Φεστιβάλ Βενετίας 2016, Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2017, Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 21/03/2019 - 16:24

Την ταινία Mimosas, παραγωγής Μαρόκου και Ισπανίας, θα προβάλει την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου στο Ομήρειο.

Η σκηνοθεσία είναι του Όλιβερ Λαξ, ενώ το σενάριο υπογράφει ο ίδιος και ο Σαντιάγκο Φιλόλ. Πρωταγωνιστούν: Αχμέντ Χαμούντ, Σαΐντ Αγκλί, Σακίμπ Μπεν Ομάρ

Ένα καραβάνι ταξιδεύει στην οροσειρά του Άτλαντα στο Μαρόκο με αρχηγό έναν βαριά άρρωστο Σεϊχη. Όταν κατά την διάρκεια του ταξιδιού εκείνος πεθαίνει, οι άντρες του αρνούνται να συνεχίσουν, όμως δύο ληστές που συνοδεύουν το καραβάνι ισχυρίζονται ότι ξέρουν το δρόμο και αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν το νεκρό στην τελευταία του κατοικία. Παράλληλα ένα σμπαραλιασμένο αυτοκίνητο διασχίζει την έρημο και τον..χρόνο. Ένας νεαρός επιβάτης βάζει σκοπό να βοηθήσει το καραβάνι να φτάσει στον προορισμό του.

  Η ιστορία της ταινίας φαίνεται οξύμωρη και είναι. Ο νεαρός σκηνοθέτης μας καλεί ν’ αφήσουμε στην άκρη τη λογική μας και μας κάνει κοινωνούς σ’ ένα παραισθητικό, υπνωτιστικό ταξίδι περιπλάνησης στο χώρο και το χρόνο όχι όμως χωρίς προορισμό. Γεμάτο με θεολογικές και υπαρξιακές αναφορές, με τη συνοδεία αραβικής μουσικής κι ένα επιβλητικό, αφιλόξενο τοπίο να είναι ο καταλύτης που θα υποβάλλει του λίγους «εκλεκτούς» σε δοκιμασίες πνευματικές και σωματικές (η πίστη, η επιμονή, ο νους, το σώμα όλα δοκιμάζονται), η ταινία είναι σαν ένα παραμύθι της Ανατολής, μια παραβολή από το Κοράνι ή τη Βίβλο ή σαν τους αντικατοπτρισμούς της ερήμου.

Διακρίσεις: Μεγάλο Βραβείο Εβδομάδας Κριτικής Φεστιβάλ Κανών 2016, βραβείο καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Καΐρου 2016.