Χίος, Δευτέρα 13 Ιουλίου

"Η καταγωγή της Σάμι" την Παρασκευή από την Κινηματογραφική Λέσχη

Τετ, 23/01/2019 - 18:46

Δραματική/ Σουηδία-Νορβηγία-Δανία/ 2016/ 110΄                                                                                 Σκηνοθεσία-Σενάριο: Αμάντα Κέρνελ                                                                                          Πρωταγωνιστούν: Λένε Σεσίλια Σπάροκ, Μία Ερικα Σπάροκ, Μαζ-Ντόρι Ρίμπι, Γιούλιους Φλαϊσάντερ

Βόρειες επαρχίες της Σουηδίας 1930. Η Έλε Μάργια είναι 14 χρονών , ανήκει στην κοινότητα των Σάμι, αυτόχθονας  λαός της Σκανδιναβίας. Ονειρεύεται μια νέα ζωή και θέλει να γίνει δασκάλα, όμως οι Σάμι θεωρούνται κατώτερα όντα και ο ρατσισμός που βιώνουν πανταχού παρών. Μεγάλη πια, στην κηδεία της αδελφή της αναπολεί τα γεγονότα όταν άφησε, απαρνήθηκε τη φυλή της για να ενσωματωθεί στην σουηδική κοινωνία.

  Ρατσισμός και στις πιο ευνομούμενες κοινωνίες; Κι όμως ναι! Βοηθούμενη από τα καταπράσινα τοπία της Σκανδιναβίας κι έχοντας μια απαράμιλλη πρωταγωνίστρια που με το αποφασισμένο βλέμμα της κάνει την ιστορία της δική σου, η Αμάντα Κέρνελ στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο μας προσφέρει μια έξοχη πολιτική και συγκινητική ταινία. Και με τη σειρά της μας βοηθάει να κατανοήσουμε πως άνθρωποι που έχουν βιώσει τον ρατσισμό αντιδρούν πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο.

Διακρίσεις: Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Φεστιβάλ Βενετίας 2016, Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2017, Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Δευ, 06/07/2020 - 17:50

 

 34 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε η παρουσία της στήλης «Καθημερινά» του Δημήτρη Φρεζούλη στον χιώτικο Τύπο, εκ των οποίων τα μισά (17) έχουν πάρει και τη μορφή βιβλίου. Μια στήλη που ξεκίνησε καθημερινή στον πάλαι ποτέ «Χιακό Λαό» το 1987, συνεχίστηκε στην «Αλήθεια» από το 1991, έγινε εβδομαδιαία από το 2012 με την κυκλοφορία της εφημερίδας μια φορά την εβδομάδα και επανήλθε σε ημερήσια βάση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Μόλις κυκλοφόρησε το 14οβιβλίο με τα «Καθημερινά» της διετίας 2018-2019 από τις εκδόσεις «Άλφα Πι» συνεχίζοντας μια εκδοτική πορεία που ξεκίνησε το 2004 από τον αείμνηστο Αντώνη και τον Γιάννη Παληό. Μια εκδοτική σειρά που αντιστέκεται στο χρόνο και καταγράφει υπό μορφή χρονογραφημάτων τη χιακή καθημερινότητα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Δημ. Φρεζούλης στην εισαγωγή του βιβλίου: «Από τα παιδικά χρόνια μου με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα χρονογραφήματα των άριστων του είδους… Του Δημήτρη Ψαθά, του Παύλου Παλαιολόγου, του Γιαννουκάκη και τόσων άλλων. Ήταν οι εποχές που πολλοί αγόραζαν την εφημερίδα για να διαβάσουν αποκλειστικά το χρονογράφημα που αποτελούσε το άλφα και το ωμέγα (…). Έτσι, όταν ο Αλέκος Μάλης, τότε διευθυντής του «Χιακού Λαού», μου ζήτησε δείγμα γραφής, σκέφτηκα να γράψω κάτι σαν χρονογράφημα και να δώσω στη στήλη τον τίτλο «Καθημερινά», γιατί θα ασχολούνταν με καθημερινά θέματα και θα δημοσιεύονταν και κάθε μέρα…

Τότε γεννήθηκαν τα «Καθημερινά», και επειδή ήμουν και δημόσιος υπάλληλος, και φοβόμουν ότι ίσως είχα συνέπειες με την ελεύθερη έκφρασή μου, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω και ένα ψευδώνυμο και έτσι γεννήθηκε και ο ΔΗ-ΦΙ τα πρώτα χρόνια…

Η ταπεινή, λοιπόν, εκείνη στήλη του 1987, που είχε «χαθεί» μέσα στην ύλη της 2ης σελίδας του «Χιακού Λαού», άντεξε στον πανδαμάτορα χρόνο. Μια ταπεινή στήλη που με τον καιρό εξελίχθηκε σε ένα ιδιόμορφο χιακό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται θέματα της καθημερινότητας και η κατάθεση ψυχής ενός επίσης ταπεινού ανθρώπου που προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό της χιώτικης πραγματικότητας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αγάπη και την εκτίμηση που έχετε αγκαλιάσει τα «Καθημερινά» και ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις άλφα πι και ιδιαίτερα τον Γιάννη Παληό που πιστεύει πως έχουν μιαν αξία. Και όλους εσάς που τα τελευταία χρόνια με τιμάτε με την αγάπη και την προσοχή σας. Να είμαστε καλά και να συνεχίζουμε!».

Τα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» και ο πρώτος τόμος «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του ίδιου θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα και θα συνοδευτούν από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Μισετζής και Μαρία Καλαγκιά.