Χίος, Τρίτη 7 Ιουλίου

Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Προσφυγιά στην πιο μνημειώδη και ουσιαστική παράσταση μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Έξι Δημοτικά Σχολεία της Χίου συγκίνησαν το Ομήρειο.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 25/11/2018 - 08:34

Μια πραγματικά σπουδαία και ουσιαστική ''Εκδήλωση Μνήμης'' αφιερωμένη στη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο σύγχρονος Ελληνισμός στην Ιστορία του πραγματοποιήθηκε το βράδυ του  Σαββάτου 24 Νοεμβρίου 2018 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

           ''Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Προσφυγιά μέσα από τα μάτια των παιδιών της Χίου'', ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης και έλαβαν μέρος έξι Δημοτικά Σχολεία της Χίου. Η Έκτη Τάξη από το Δημοτικό Σχολείο Κάμπου. Η Πέμπτη Τάξη από το Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο Χίου Ευαγγελιστρίας. Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου-Παλαιοκάστρου με την Έκτη Τάξη του και το 1ο, το 2ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου, Αγίου Γεωργίου Παναγίας Ερυθιανής και Αγίου Μάρκου αντίστοιχα.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Ελευθερίας Λυκοπάντη και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ''Μούσα Ελληνική . Στην εναλλαγή των σκηνών προσέφερε την πολύτιμη βοήθειά της η κ. Ειρήνη Δημοπούλου

           Το κοινό '' έζησε '' το δράμα της προσφυγιάς βλέποντας τα παιδιά να ζουν το ρόλο τους και στα τραγούδια, και στους διαλόγους και μέσα στο καϊκι, αυτό το καϊκι... που έσωσε πολλές οικογένειες από την Αγία Παρασκευή, τα Αλάτσατα, το Ρεϊζ Ντερέ, την Κάτω Παναγιά...κι αν δεν ήταν βρισκούμενο στην οικογένεια...ποιός ξέρει;...

           Μια μνημειώδης Παράσταση με Θεατρικά δρώμενα με περιστατικά από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, αλλά και με τραγούδια, που όλοι λίγο-πολύ τα γνωρίζουμε, μα τούτη τη φορά τα παιδιά με τον αυθορμητισμό, την έγνοια και την ανάσα τους κατάφεραν να μας συγκινήσουν ακριβώς όπως πρέπει για να μην ξεχνάμε ότι στη ζωή '' τα πάντα ρει '', όλα είναι ''ρευστά'' δηλαδή και ανά πάσα στιγμή αλλάζουν καταστάσεις και πράγματα και πως αξίζει να τη ζούμε και να αγωνιζόμαστε με θέρμη κι αγάπη, πάντα ο ένας δίπλα στον άλλο και στα ωραία μα και στα δύσκολα...Όπως κι οι πρόσφυγες (που πολλοί στη Χίο έχουν παππούδες και γιαγιάδες για να θυμούνται). Κοιμήθηκαν Νοικοκυραίοι και ξύπνησαν, κυνηγημένοι και άστεγοι...ξεριζώθηκαν...ήρθαν στη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη, την Κοκκινιά, τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Μάκρη κ.ο.κ....κι έφτιαξαν πραγματικά μια νέα ζωή που αναζωογόνησε το πνεύμα και τις δραστηριότητες ολόκληρης της Ελλάδας. 

Η Ελευθερία Λυκοπάντη έγραψε για την παράσταση αυτή

 

Μάλιστα, αυτή είναι συνεργασία!

 

  Κατάμεστο το Ομήρειο χτες βράδυ στην εκδήλωση με τίτλο "Η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγιά μέσα από  τα μάτια των παιδιών της Χίου" 6 δημοτικών σχολείων. 

Συγκεκριμένα συνεργάστηκαν πάνω σε πρόταση της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ το 8ο, το 2ο, του Κάμπου και από τον Βροντάδο του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Μάρκου και της Ερυθιανής.

Ναι, αυτή είναι συνεργασία, και μάλιστα ιδανική! Πατώντας όλοι πάνω στο κοινό θέμα έδωσε το κάθε σχολείο-με την συναίσθηση ότι είναι κομμάτι ενιαίου συνόλου- τη δική του προσέγγιση απλά , γλυκά, με την αλήθεια της  καρδιάς .

Τα παιδιά στάθηκαν πάνω στη σκηνή με την άνετη αθωότητα της ηλικίας τους , αλλά και με συναίσθηση της σοβαρότητας, του βάρους του ρόλου τους.

Όσο για το κοινό ανεπιφύλακτα το χαρακτηρίζω εξαιρετικό. Συγκεντρωμένο σε ό,τι διαδραματιζόταν επί σκηνής, επιβράβευε με ήθος ανάλογο.Με την οργανωτική  εμπειρία  κοντά 40 χρόνων από εκδηλώσεις  κάθε λογής  δηλώνω ότι σπάνια επιτυγχάνεται αυτή η μέθεξη, σκηνή και πλατεία να γίνονται ένα.

Αφήνω για το τέλος τους αυτουργούς ενός τέτοιου αποτελέσματος. Τίποτα δε σου παραδίνεται άκοπα, χωρίς πολλή δουλειά, γνώση και έμπνευση.

 Γι` αυτό τα μεγάλα συγχαρητήρια  τα δικαιούνται οι δάσκαλοι και των 6 σχολείων.

ΟΛΟΙ ΑξΙΟΙ!

 

Ελευθερία Λυκοπάντη

πρόεδρος της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Δευ, 06/07/2020 - 17:50

 

 34 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε η παρουσία της στήλης «Καθημερινά» του Δημήτρη Φρεζούλη στον χιώτικο Τύπο, εκ των οποίων τα μισά (17) έχουν πάρει και τη μορφή βιβλίου. Μια στήλη που ξεκίνησε καθημερινή στον πάλαι ποτέ «Χιακό Λαό» το 1987, συνεχίστηκε στην «Αλήθεια» από το 1991, έγινε εβδομαδιαία από το 2012 με την κυκλοφορία της εφημερίδας μια φορά την εβδομάδα και επανήλθε σε ημερήσια βάση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Μόλις κυκλοφόρησε το 14οβιβλίο με τα «Καθημερινά» της διετίας 2018-2019 από τις εκδόσεις «Άλφα Πι» συνεχίζοντας μια εκδοτική πορεία που ξεκίνησε το 2004 από τον αείμνηστο Αντώνη και τον Γιάννη Παληό. Μια εκδοτική σειρά που αντιστέκεται στο χρόνο και καταγράφει υπό μορφή χρονογραφημάτων τη χιακή καθημερινότητα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Δημ. Φρεζούλης στην εισαγωγή του βιβλίου: «Από τα παιδικά χρόνια μου με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα χρονογραφήματα των άριστων του είδους… Του Δημήτρη Ψαθά, του Παύλου Παλαιολόγου, του Γιαννουκάκη και τόσων άλλων. Ήταν οι εποχές που πολλοί αγόραζαν την εφημερίδα για να διαβάσουν αποκλειστικά το χρονογράφημα που αποτελούσε το άλφα και το ωμέγα (…). Έτσι, όταν ο Αλέκος Μάλης, τότε διευθυντής του «Χιακού Λαού», μου ζήτησε δείγμα γραφής, σκέφτηκα να γράψω κάτι σαν χρονογράφημα και να δώσω στη στήλη τον τίτλο «Καθημερινά», γιατί θα ασχολούνταν με καθημερινά θέματα και θα δημοσιεύονταν και κάθε μέρα…

Τότε γεννήθηκαν τα «Καθημερινά», και επειδή ήμουν και δημόσιος υπάλληλος, και φοβόμουν ότι ίσως είχα συνέπειες με την ελεύθερη έκφρασή μου, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω και ένα ψευδώνυμο και έτσι γεννήθηκε και ο ΔΗ-ΦΙ τα πρώτα χρόνια…

Η ταπεινή, λοιπόν, εκείνη στήλη του 1987, που είχε «χαθεί» μέσα στην ύλη της 2ης σελίδας του «Χιακού Λαού», άντεξε στον πανδαμάτορα χρόνο. Μια ταπεινή στήλη που με τον καιρό εξελίχθηκε σε ένα ιδιόμορφο χιακό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται θέματα της καθημερινότητας και η κατάθεση ψυχής ενός επίσης ταπεινού ανθρώπου που προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό της χιώτικης πραγματικότητας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αγάπη και την εκτίμηση που έχετε αγκαλιάσει τα «Καθημερινά» και ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις άλφα πι και ιδιαίτερα τον Γιάννη Παληό που πιστεύει πως έχουν μιαν αξία. Και όλους εσάς που τα τελευταία χρόνια με τιμάτε με την αγάπη και την προσοχή σας. Να είμαστε καλά και να συνεχίζουμε!».

Τα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» και ο πρώτος τόμος «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του ίδιου θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα και θα συνοδευτούν από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Μισετζής και Μαρία Καλαγκιά.