
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΑΡΤΙΟΝ" συνεχίζοντας, σε συνεργασία με ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, το φωτογραφικό αφιέρωμα στις Μούσες με τίτλο "Η τέχνη είναι Γυναίκα- Η Μούσα είναι Τέχνη" δημοσιοποιεί τη δεύτερη φωτογράφιση με την εικαστική απεικόνιση της Μούσας Τερψιχόρης. με τη σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια της Προέδρου του"ΑΡΤΙΟΝ" Βάσως Κριτάκη.
Η επιλογή της Τερψιχόρης, βασίσθηκε στη θεωρία ότι ανήκει σε μια από τις τρεις μούσες της Άνοιξης. Για το σκοπό αυτό προσφέρθηκε ευγενικά ως "μοντέλο" η Φιλιέλα Ξυνταριανού στο φακό του Μπάμπη Κοιλιάρη, ο οποίος τη μετέτρεψε με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και τεχνική του στην πιο χαρούμενη μούσα.
ΑΚΡΟΣΤΙΣΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ
Πηγή: xromata.com
---------------------------------------------------------------------------------------
Τέχνη
Εγείρει, ωθεί
Ροή, κίνηση, ρυθμός
Ψυχή, ψάλλω
Ι καθοδηγώ, κατευθύνω
Χαίρω, χωρέω= κινούμαι προς τα εμπρός
Ο χώρος, όφελος
Ρέζω= ενεργώ
Η αρετή, ήρως
--------------------------------------------------------------------------------------
ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ: απεικόνιση – συμβολισμοί
Στην ελληνική μυθολογία η μούσα Τερψιχόρη ήταν η προστάτιδα του χορού, των δραματικών χορικών, της λυρικής ποίησης και της παιδείας. Είχε εφεύρει την άρπα και απεικονιζόταν με λουλούδια στο κεφάλι και δαφνοστεφανωμένη, να κρατά μουσικά όργανα ή να χορεύει χαρούμενη . Κοντά στα πόδια της υπήρχε η υπογραφή ΄ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ ΛΥΡΑΝ΄΄. Εμβλήματά της ήταν η λύρα, η άρπα, ο αυλός και το τρίγωνο. Το όνομά της προέρχεται από το ρήμα ΄΄τέρπω΄΄, δηλαδή ευφραίνω και το ουσιαστικό ΄΄χορός΄΄. Η λέξη ΄΄χορός΄΄ετυμολογικά παράγεται από τη ρίζα ΄΄χαρ΄΄(χαίρω). Η ομαδική χαρά μετατρέπεται σε κίνηση, με το ρυθμό που δίνει η λύρα. Και όπως όλες οι μορφές χορού, ανεξάρτητα τόπου, χώρου και χρόνου, είτε καθώς τις παρακολουθούμε, είτε όταν χορεύουμε μας άγουν σε ψυχικές δονήσεις, μας ψυχαγωγούν, οδηγώντας την ψυχή σε συγκινησιακές ατραπούς . Ας θυμηθούμε δε, ότι σε όλους τους πολιτισμούς η κίνηση –χορός ήταν προπομπός του λόγου.
Η Τερψιχόρη αναφέρεται επίσης και ως μητέρα των Σειρήνων και δωρήτρια της χαράς. Ως συμβολισμός της χαράς της ζωής και του γλεντιού, η Τερψιχόρη γιορταζόταν από τους αρχαίους Έλληνες την άνοιξη, οπότε διοργανώνονταν πολλές γιορτές προς τιμήν της, όπως τα Θαργήλια , καθώς και ιππικοί αγώνες.