Χίος, Σάββατο 4 Ιουλίου

Η Παιδική Χορωδία της ''Αρμονίας'' και η Μικτή Χορωδία του ''Γεωργίου Βούρου'' κέρδισαν όλα ''τα βραβεία'' και με διαφορά!

6η Συνάντηση Χορωδιών. Ένα εξαιρετικό τριήμερο μουσικής και πολιτισμού από τους συλλόγους του νησιού μας.
Τρί, 10/03/2020 - 06:55

Η 6η Συνάντηση Χορωδιών ''Τραγουδάμε μαζί'' με 20 χορωδίες απ' όλη τη Χίο και τη Μικτή Χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Μαρτίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, ύστερα από ένα πλούσιο μουσικό πολιτιστικό τριήμερο (Παρασκευή 6, Σαββατο 7 και Κυριακή 8 του μηνός) όπου 550 χορωδοί και 35 μουσικοί συνενώνοντας τις δυνάμεις του Χιακού πολιτισμού χάρισαν στο κοινό τον καλύτερο εαυτό τους, σε ένα ανεκτίμητο ''μάθημα πατριδογνωσίας'' με τραγούδια παραδοσιακά, κλασικά, μοντέρνα και έντεχνα, με όλη τους την ψυχή, την τέχνη και την καλαισθησία.

 Όλοι οι ευαίσθητοι και δραστήριοι σύλλογοι του νησιού μας με τις χορωδίες τους, με προθυμία, αυθορμητισμό και επιτυχία, έβαλαν πάλι ο καθένας το πολύτιμο λιθαράκι του, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά, ότι το πιο δυνατό κεφάλαιο του τόπου μας, είναι ο πολιτισμός.

 Όμως, παρόλο που δεν είναι διαγωνισμός ταλέντων και χορωδιών, επειδή το νέο κυκλοφορεί στα χείλη των θεατών που παρακολούθησαν και τις τρεις μέρες του προγράμματος, επιβάλλεται να τονίσουμε με σαφήνεια, ότι η Παιδική και Εφηβική Χορωδία του Παγχιακού Ομίλου Μουσικής Παιδείας ''Η Αρμονία'' και η Μικτή Χορωδία Ενηλίκων του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου ''Ο Γεώργιος Βούρος'' που τη διδασκαλία και τη διεύθυνσή τους πραγματοποίησε η εξαίρετη, ταλαντούχα και άρτια Μαέστρος Βίνα Αμπανούδη...κέρδισαν όλα ''τα βραβεία'' και με διαφορά!!!...

 Δε θέλει κουβέντα πως η σαμπάνια κάνει σε κάποιες περιστάσεις ''πολύ καλύτερη δουλειά'' από τη μπύρα.

Η πεντακάθαρη άρθρωση των λέξεων των τραγουδιών από μικρούς και μεγάλους, ο άψογος συντονισμός και η επιτυχία στην απόδοση των τραγουδιών με τρεις και τέσσερις χορωδιακές διαφορετικές φωνές και με εμβόλιμα σόλα σε άψογη εναρμόνιση με τους εξαίρετους μουσικούς (πιάνο Γιώργος Μπάμπης, κιθάρα Μπάμπης Νικηφορίδης, τύμπανα Νεκτάριος Βελόνιας)...ήταν καταφάνερα και στις δυο χορωδίες...όχι μόνο από τους ειδικούς...αλλά και από τους απλούς θεατές που ενθουσιάστηκαν το απόγευμα της Κυριακής τόσο από την Παιδική Χορωδία της ''Αρμονίας'' όσο και από τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων του ''Γεωργίου Βούρου''...που στο τέλος με την ολοκλήρωση της βραδιάς και του τριημέρου, τραγούδησαν και μαζί, στο κλείσιμο της εκδηλωσης το τραγούδι ''Δυνατά, δυνατά!!!...Γίναν όλα δυνατά τα αδύνατα...''με τη Βίνα Αμπανούδη να διευθύνει απαστράπτουσα από χαρά και χάρη!

  Και οι δύο αυτές χορωδίες απέδωσαν τραγούδια με απαιτήσεις, πράγμα που δείχνει την αφοσίωση, την αγάπη, τη δουλειά, τη μελέτη και την καλή ποιότητα των χορωδών μικρών και μεγάλων αλλά και της Μαέστρου που τους καλλιέργησε.

 Τα παιδιά της ''Αρμονίας'' κάνοντας ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τραγούδησαν: ''Τερατάκια τσέπης''-σόλο Μπάμπης Νικηφορίδης, '' 'Eνας Τούρκος στο Παρίσι ''-σόλο Μακέλλα Γουρλή, ''Και τι ζητάω''-σόλο Πόπη Γκαρή, '' Έλα ψυχούλα μου ''-σόλο Μαρία-Σοφία Τσιμπινού, ''Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η γυναίκα''-σόλο Αποστόλης Παπανελόπουλος Μπάμπης Νικηφορίδης Πόπη Γκαρή. Τα ταλαντούχα παιδιά της ''Αρμονίας'', συντονίστηκαν πλήρως με τους μεγαλυτέρους, στάθηκαν επάξια στο ύψος των περιστάσεων με τη μελέτη τον αυθορμητισμό και τη φιλοτιμία τους...απέδωσαν τα τραγούδια τους πολύ καλύτερα από πολλές χορωδίες ενηλίκων...και θα είναι πάντα στην κορυφή αν προσέχουν να μην παίρνουν τα μυαλά τους αέρα με τις επιτυχίες και να είναι αφοσιωμένα στη μελέτη τους, στις εργασίες τους...και πάντα στη ζωή τους, πρωτίστως καλά παιδιά και φιλότιμα, όπως είναι τώρα...Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πάντα χαρούμενα και ''γεμάτα'' μέσα τους, πράγμα που θα αξίζει για αυτά, πολύ περισσότερο από το θαυμασμό του οποιουδήποτε κοινού μιας Σκάλας του Μιλάνου...

 Η Μικτή Χορωδία Ενηλίκων του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου ''Ο Γεώργιος Βούρος'' τραγούδησε: ''Kαλοσώρισμα''(Γιώργος Νταλάρας-Αδελφοί Κατσιμίχα), ''Αν σ' αρνηθώ''(Μίμης Πλέσσας-Δανάη Στρατηγοπούλου) και το ''Δυνατά-δυνατά!''(Λίνα Νικολακοπούλου, Ara Dinkgian). Oι εντυπώσεις που άφησε η μικτή χορωδία ενηλίκων του ''Γεωργίου Βούρου'' ήταν άριστες! Ενθουσίασε το κοινό με τριφωνίες και και σε κάποιες καταλήξεις και με τετραφωνίες. Απέδωσε με αριστοτεχνικό τρόπο και καλαισθησία αυξομειώσεις στην ένταση των φωνών για τον καλύτερο τονισμό των συναισθημάτων των τραγουδιών. Τενόροι, μπάσοι, άλτες, σοπράνοι έδεσαν άριστα μεταξύ τους γλυκά κι αβίαστα.

 Η εξαιρετική, καλαίσθητη, οργανωτική και ταλαντούχος Μαέστρος Βίνα Αμπανούδη δικαίως πρέπει να είναι υπερήφανη και για τις δύο χορωδίες της, όπως είναι και όλοι οι χορωδοί μικροί και μεγάλοι περήφανοι για την αγαπημένη τους Μαέστρο. 

  Αυτή τη φορά η ''Αρμονία'' με την παιδική χορωδία της και ο ''Γεώργιος Βούρος με τη Μικτή του Χορωδία Ενηλίκων κέρδισαν την παράσταση!!!

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 02/07/2020 - 17:33

Το ανοιχτό θέατρο του Δήμου Χίου, στην περιοχή Καστρομηνά είναι έτοιμο να φιλοξενήσει από τις 15 Ιουλίου έναν κύκλο προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε έναν όμορφο, προσφάτως ανακαινισμένο από τη ΔΗ.Κ.Ε.Χ, άνετο χώρο, όπου έχουν γίνει καλαίσθητες παρεμβάσεις προκειμένου να προσφέρει στους επισκέπτες του θεάτρου υψηλού επιπέδου θεάματα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2020 περιλαμβάνει παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το πρόγραμμα των παραστάσεων θα διανθιστεί με ένα διήμερο παιδικό φεστιβάλ στις 17 και 18 Ιουλίου (Σάββατο και Κυριακή) που διοργανώνει η ΔΗ.Κ.Ε.Χ , κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα της μάθησης, της ψυχαγωγίας, της συνύπαρξης και της συμμετοχής στα εντυπωσιακά δρώμενα με πολλές εκπλήξεις. Η λειτουργία του θεάτρου έχει προσαρμοστεί στις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID- 19 του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το Α.Π : ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΣΠ/312359/1536/23-6-20 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: Οδηγίες Ασφαλούς διεξαγωγής ακροαμάτων, θεαμάτων & παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων:

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

15 : «O ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ» , Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

16: ΣΚΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΑΜΟ (ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΚΕ) 18/19 : ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

21: « Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΛΕΜΟΝΗΣ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΗ ΚΡΕΜΜΥΔΩ» , ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, Β. ΔΑΛΛΕΣ

23:Ο ΚΗΠΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΚΕ

27: «ΟΡΝΙΘΕΣ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ», ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ

30: ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ , ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Γ.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

1: «Ο ΤΖΑΚ & Η ΦΑΣΟΛΙΑ», ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΑΓΑΡΗΣ

2: «Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ» , ΤΕΧΝΟΡΑΣΗ

4: «Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ & Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ», ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Γ(ΚΑΙ 15/07)

6: «ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ» , ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΚΕ

12:ΦΛΟΓΑ(ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ)

14: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΥΞ ΛΑΞ(ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΧ)

18: Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ», ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΡΑ, ΔΑΛΛΕΣ (και 21/07)

19: Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ(ΠΑΙΔΙΚΟ)

20: «ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ, ΔΕ ΜΙΛΑΩ, ΔΕ ΒΛΕΠΩ», ΒΛ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

22: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΙΟΥ

23: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΙΟΥ

24 : ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΙΟΥ

anoikto_theatro_mikis_theodorakis_hios