Η πόκα της πλημμύρας

Το νέο βιβλίο του Κώστα Ζαφείρη από τις Εκδόσεις Άλφα Πι
Δευ, 17/07/2017 - 15:36

Δυο χρόνια μετά την επιτυχημένη «Κόντρα Γέφυρα» ο Κώστας Ζαφείρης συναντιέται εκ νέου με τους αναγνώστες με τη νέα συλλογή διηγημάτων «Η πόκα της πλημμύρας».  Πρόκειται για 45 διηγήματα, «ιστορίες από το μικρόκοσμο» όπως αναφέρει ο υπότιτλος του βιβλίου. Με γραφή δοκιμασμένη πλέον, ο Χιώτης συγγραφέας με χιούμορ αλλά και ευαισθησία  συνομιλεί με τη μνήμη και στήνει το σκηνικό προσώπων και καταστάσεων που φέρουν μια αύρα οικειότητας στον αναγνώστη. Η «Πόκα της πλημμύρας» βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία της Χίου και στις Εκδόσεις Άλφα Πι  Ροδοκανάκη 7.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ιστορίες του σπιτιού, της γειτονιάς, του χωριού και του καφενείου. Ιστορίες της μνήμης, της κρίσης, των εκλογών, της θάλασσας. Μια περιπέτεια της αφήγησης που συνεχίζεται. Καταστάσεις, περιστατικά, φάρσες και τραύματα. Άλλοτε στο κέντρο, άλλοτε στο περιθώριο των μεγάλων γεγονότων. Μικρές ιστορίες. Βιαστικά γραψίματα στο σημειωματάριο; Γράμματα που έμειναν ανεπίδοτα; Φωτογραφίες της στιγμής; 

45 μικρά διηγήματα. Όλα αυτά που χαμηλόφωνα συνθέτουν τους μικρόκοσμους μέσα στους οποίους πορευόμαστε. Εκεί που παλεύουμε, θυμώνουμε, θυμόμαστε, αγαπάμε, ζούμε. Με δάκρυ αλλά και με χαμόγελο.

Με μια και μόνη πρόκληση. Να ειπωθούν όσα πρέπει να ειπωθούν, να μη χαθούν, να μη σβήσουν στη λήθη.

Δυο λόγια για το συγγραφέα

Ο Κώστας Ζαφείρης γεννήθηκε το 1967 και μεγάλωσε στη Χίο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στη Μπολόνια (Università degli Studi diBologna) και Κοινωνική Ανθρωπολογία & Ιστορία στη Μυτιλήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Το 1997 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Η Βία της Βδομάδας». Το 2007 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Η εκδίκηση του τυπογράφου» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Το 2010 ήταν η σειρά του μυθιστορήματος «Αφάνεια» και το 2015 μιας ακόμα συλλογής διηγημάτων «Κόντρα Γέφυρα και άλλα διηγήματα»  (εκδόσεις ΆλφαΠι).

Από το 2016 είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης Κοραή Χίου. Αρθρογραφεί σε τακτική βάση στην ιστοσελίδα aplotaria.gr για τοπικά θέματα, πολιτική, βιβλία και πολιτισμό. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Χίο. 

Σχετικά Άρθρα