Χίος, Κυριακή 19 Μαΐου

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα του «Φάρου» με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Το θεατρικό, οι βραβεύσεις και οι Χορωδίες του «Φάρου» πλαισίωσαν τη γιορτή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 21/01/2019 - 08:00

Με πολύ-πολύ κόσμο στην αίθουσά του και με παρισταμένους στο κοινό Προέδρους και Εκπροσώπους από όλα σχεδόν τα Σωματεία και τους Συλλόγους του νησιού μας, αλλά και με πλήρη εκπροσώπηση από την Πολιτεία, το Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος», την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 στις 11.30 το πρωί στο κινηματοθέατρο του Συλλόγου στο Βαρβάσι.

 Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια και Κάλαντα από όλη την Ελλάδα που τραγούδησε η Χορωδία ενηλίκων του «Φάρου», Πρωτοχρονιάτικα Παραδοσιακά Παινέματα που απέδωσε με μεγάλη τέχνη (τραγουδώντας σόλο στην είσοδο κάθε ρίμας) ο Βασίλης Χαμέτης, ο οποίος είναι και ο Μαέστρος του «Φάρου», ενώ στη συνέχεια μια πολύ εύγλωττη θεατρική σκηνή με τίτλο «Ναύτης, Γυνή και Θάλασσα», που παρουσίασε στο κοινό την ψυχολογία που επικρατεί στην οικογένεια και τη ζωή της γυναίκας του Ναυτικού, ειδικά τις ημέρες των εορτών, που συχνά ο πατέρας βρίσκεται στο βαπόρι και η έλλειψή του είναι ακόμα πιο έντονη. Όποιος από τους θεατές το 'χει ζήσει αυτό με την οικογένειά του, σίγουρα συγκινήθηκε κατά τη διάρκεια του θεατρικού που άγγιξε αρκετά κοντά, την πραγματικότητα. Η δημιουργική ιδέα, το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν της Χρυσάνθης Ροδάκη και τα Σκηνικά της Καίτης Χούλη. Στο Θεατρικό έπαιξαν οι Ανέστης Αραμπατζής, Χρυσάνθη Δημητρούλη, Γιώργος Μεγαλοοικονόμου, Πρόδρομος Μπόχτης, Ερατώ Μπουλαζέρη, Γιώργος Ραπτόπουλος, Μαρία Ραπτοπούλου, Άννα Σιταρά, Δημήτρης Σιταράς και Μαρία Τσόγκα. Όλοι ερμήνευσαν τους ρόλους τους με μεγάλη επιτυχία. Στο τέλος του Θεατρικού ανέβηκε στη σκηνή και η Παιδική Χορωδία του «Φάρου» που ολοκλήρωσε το Έργο με ένα όμορφο ταιριαστό τραγούδι.

Τη Θεατρική Παράσταση και τις Χορωδίες (παιδική και ενηλίκων) συνόδευσαν οι μουσικοί Αργύρης Μαυρίκης στο βιολί, Λαμπρινή Κάμπουρα στο κανονάκι και Δημήτρης Κοντός στο λαούτο. Τη μικροφωνική επιμελήθηκαν οι Ανδρέας και Αργύρης Μαυρίκης.

Κατά τη διάρκεια του θεατρικού προβλήθηκε ένα βίντεο σχετικό με τη ζωή του Ναυτικού στο βαπόρι. Η Πρόεδρος του «Φάρου», Γεωργία Χούλη, ευχαρίστησε τη Διευθύντρια και το Προσωπικό του Ναυτικού Μουσείου Χίου για το οπτικοακουστικό αυτό υλικό που παραχωρήθηκε στο «Φάρο» για τις ανάγκες της εν λόγω θεατρικής σκηνής. Η Γεωργία Χούλη ευχαρίστησε ακόμη τις ναυτικές οικογένειες της Άννας Κοσσένα, του Κώστα Φύσσα και του Μάρκου και Αντώνη Γλύκα, για το φωτογραφικό υλικό που πρόσφεραν, καθώς επίσης και το δάσκαλο Μανώλη Τσαγκάτο για τα αντίτυπα του βιβλίου του. Ευχαρίστησε τέλος όλα τα καταστήματα και τους χορηγούς που προσέφεραν τα δώρα της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικής εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας του «Φάρου και τον Αγιογράφο-Ζωγράφο Νικολή Φράσκο, για την Αγιογραφία των Εικόνων του Αγίου Χαραλάμπους. Στο Νικολή Φράσκο δόθηκε και αναμνηστική τιμητική διάκριση.

Τιμητικές διακρίσεις, βραβεύσεις και μετάλλια δόθηκαν επίσης στον ιδρυτή και τους αθλητές της ομάδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Φάρου Βαρβασίου και στην Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας για την προσφορά της στη διαφύλαξη των ηθών και των εθίμων του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Συλλόγου, ο δάσκαλος Κώστας Μιμίδης από το Καστέλο. Η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας ανταπέδωσε, δωρίζοντας στο «Φάρο» έναν ζωγραφικό πίνακα που απεικονίζει το αγαπημένο «γυαλουδάκι» των «χωριανών», όπως αυτό ήταν το 1921 πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο δάσκαλος Κώστας Μιμίδης, αφού τόνισε την τεράστια προσφορά του «Φάρου» Βαρβασίου στον πολιτισμό και τη διάδοση της μικρασιατικής κουλτούρας, μετέφερε στην Πρόεδρο του «Φάρου» και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, Σωτήρη Τζούμα, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του «Φάρου» ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου και το «φλουρί» έτυχε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Θρακομακεδόνων Χίου, Γιώργο Μπρανίδη. Δόθηκαν δώρα στο κοινό από τη λαχειοφόρο κλήρωση και από τα πρωτοχρονιάτικα γούρια που βρέθηκαν στα πιτάκια που μοιράστηκαν.

Η Πρόεδρος του «Φάρου» ευχαρίστησε το κοινό για την ένθερμη παρουσία και συμμετοχή του και όταν έκοβε τη βασιλόπιτα, πολύ σωστά, άφησε ένα μικρό-μικρό, το τελευταίο κομμάτι για το «Φάρο» κι όχι το πρώτο-πρώτο. Γιατί όποιος μοιράζει, έτσι πρέπει να μοιράζει. Δίκαια πρώτα σε όλους τους άλλους κι όχι να εξασφαλίζει για τον εαυτό του «τη μερίδα του Λέοντος»... κι αν μείνει κάτι και για 'κείνον... έχει καλώς. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για... τις βασιλόπιτες…

 

Σχετικά Άρθρα

Η Ιστορία της φύσης της Χίου, όφελος στην ανάπτυξη του συνεδριακού-φυσιολατρικού τουρισμού
Κυρ, 19/05/2019 - 07:51

 Τη δημιουργία ενός συνεργατικού μηχανισμού (Πανεπιστήμιο, Δήμος, Περιφέρεια, φορείς, ιδιώτες) που οι ''συστάδες'' του θα συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους με στόχο την προστασία περιοχών που φιλοξενούν σπάνια φυτά και έντομα (γιατί η Χίος έχει τέτοιες περιοχές), αλλά και τη διοργάνωση στη Χίο παγκοσμίου συνεδρίου χλωρίδας και πανίδας που θα επαναλαμβάνεται κάθε 3 με 5 έτη για την ενδυνάμωση του συνεδριακού-φυσιολατρικού τουρισμού (πράγμα που μπορεί να το στηρίξει η Χίος), πρότεινε στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, που ανέδειξε τις ομορφιές και τις ωφέλειες της φύσης, μαζί με τους σπάνιους βιότοπους-''θησαυρούς'' του νησιού μας που η προστασία και διατήρησή τους αναζωογονεί την ισορροπία του οικοσυστήματος, ο Άγγλος φυσιολάτρης Mike Taylor, που έλαβε την επίσημη τιμητική διάκριση του Δήμου Χίου, για την εικοσιπενταετή και πλέον προσφορά του στη μελέτη, την ανάδειξη και την προστασία (με γνωστές και χειροπιαστές δράσεις του) της χλωρίδας και της πανίδας της Χίου. 

Η εκδήλωση κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η βράβευση, έγινε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο το Σάββατο 18 Μαϊου 2019 στις 7μ.μ. και πλαισιώθηκε από την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία του Άγγλου φυσιολάτρη Mike Taylor με θέμα ''Η Ιστορία της φύσης της Χίου, φυτολογικές μελέτες, οικοτουρισμός και προστασία βιοτόπων''. Την ομιλία και την εκδήλωση υποστήριξε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Aegean Greeners, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια Άννα Κοτρίκλα και τον Γρηγόρη Παπαμικρούλη.

            Η αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ήταν κατάμεστη, γιατί ο Mike Taylor είναι γνωστός στη Χίο (για την ευεργετική δράση και τις μελέτες του) από το 1992 που επισκέφθηκε (κατά τύχη) τη Χίο και την ''ερωτεύτηκε'', ανακαλύπτοντας τους μοναδικούς φυσικούς ''θησαυρούς'' της. Το 1994 (με τη συνταξιοδότησή του) εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί μας με τη σύζυγό του. Από τότε έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στο πεδίο της έρευνας (στην εντομολογία και τη φυτολογία) και σε διάφορες συλλογικές ενέργειες (μαζί με φίλους του, όπως ο Γιώργος Μισετζής, ο Θεόδωρος Χαβιάρας και ο Παντελής Σαλιάρης...) για την ανάδειξη και την προστασία των μοναδικών φυσικών βιοτόπων του νησιού, τη μελέτη και την ανάδειξη (στα συνέδρια που διοργανώθηκαν) των ποικιλιών της Χιώτικης Ορχιδέας...και έχει συμβάλει θετικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το φυσικό περιβάλλον, με τη δημοσίευση μελετών και κειμμένων του στο περιοδικό ''Πελληναίον'' και στην εφημερίδα ''Αλήθεια'' κυρίως, ενώ παρουσίασε αρκετές εκπομπές σχετικές με τη Χιακή φύση στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

            Ο Mike Taylor τόνισε στην ομιλία του στο Ομήρειο το Σαββάτο, ότι η Χίος έχει ένα τεράστιο δυναμικό βιοποικιλότητας εξαιτίας του μεγέθους της, της θέσης της, της γεωλογίας, της τοπογραφίας και του σχετικά χαμηλού ποσοστού καλλιεργήσιμης γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις μη καλλιεργούμενων, φυσικών βιοτόπων. Η καταστροφή και η μεγάλη μείωση του πληθυσμού το 19ο αιώνα και η κυριαρχία της ναυτιλίας και του εμπορίου έναντι της γεωργίας διατηρησαν την κατάσταση αυτή τα επόμενα χρόνια. Συμπλήρωσε λοιπόν ότι είναι απαραίτητο να προστατευτούν σημαντικές περιοχές της άγριας φύσης στη Χίο που έχουν διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας, όπως τα Κάτω Φανά, ο Μάναγρος και το Έλος στο Μάρμαρο και ότι πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό ''μωσαϊκό'' καταφυγίων στη Χίο, όπως το πρώτο Ελληνικό καταφύγιο Λιβελούλας στα Αρμόλια, που ο ίδιος πρωτοστάτησε για την ίδρυσή του.

            Ο Μike Taylor, όλα αυτά τα χρόνια που ζει στο νησί μας, έχει φέρει στη Χίο πολλούς επιστήμονες και πολλούς ανθρώπους σχετικούς με τον τουρισμό στη Χίο και έχει καλλιεργήσει συνεργασίες με το Μουσείο του Λίβερπουλ, τη Βρετανική Αραχνολογική Εταιρία, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πολλούς Χιώτες επιχειρηματίες του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει μελέτες στην εντομολογία για μύγες, πεταλούδες, πεταλουδάκια, λιβελούλες, ακρίδες και γρύλους, ενώ έχει εκπονήσει και πολλές βοτανολογικές μελέτες (μεταξύ αυτών και της ορχιδέας). Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Εντομολογικής Εταιρίας του Μάντσεστερ σε ηλικία 25 ετών και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία διεθνώς για τις μελέτες και τη δράση του.

            Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Άγγλου φυσιολάτρη Μike Taylor, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης ζήτησε το λόγο, ανέβηκε στο βήμα και με την ευκαιρία της εκδήλωσης δήλωσε τη διαμαρτυρία του για την καταστροφή του περιβάλλοντος της Χίου που χρειάζεται προστασία όπως τόνισε. Συμπλήρωσε δε, ότι στη Χίο υπάρχουν πολλά αιωνόβια δέντρα που πρέπει να επισημανθούν, να αναδειχθούν και να προστατευθούν καταλλήλως.

            Τέλος εκ' μέρους του Δήμου Χίου, ο Κώστας Καρατζάς, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, απέδωσε στον Άγγλο φυσιολάτρη Mike Taylor, την Τιμητική Διάκριση του Δήμου Χίου και την αναμνηστική πλακέτα...και τόνισε ότι η Δημοτική αρχή είναι σύμφωνη με τις σκέψεις και τις προτάσεις του Μike Taylor και πιστεύει στις θετικές και ωφέλιμες προοπτικές που έχει η προστασία και η ανάδειξη των φυσικών βιοτόπων και ο συνεδριακός-φυσιολατρικός τουρισμός.

            Ο Μike Taylor με τη σειρά του, ευχαρίστησε το Δήμο Χίου και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού για την τιμητική διάκριση. Επίσης ακόμη ευχαρίστησε, την υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Δήμου Χίου Ουρανία Τώρα που σχεδίασε και υλοποίησε, μαζί με την καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας Μέλη Τσακού-Βυζανιάρη (γιατί οι ομιλίες ήταν στα αγγλικά και υπήρξε μετάφραση) την εκδήλωση του Σαββάτου. Στις ευχαριστίες ο Mike Taylor συμπεριέλαβε την τεχνολόγο δασοπονίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου Αντωνία Αγκά και την Ευαγγελία Γεραζούνη απο το Δήμο Χίου για τη συμβολή τους...και τέλος ευχαρίστησε την ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Aegean Greeners με την υπεύθυνη καθηγήτρια Άννα Κοτρίκλα και το Γρηγόρη Παπαμικρούλη για την πλαισίωση της εκδήλωσης και το βίντεο που προβλήθηκε.

             Ο Άγγλος φυσιολάτρης Mike Taylor έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι, η επικοινωνία με τη φύση αποκαθιστά την ψυχική διάθεση και το πνεύμα.

Δημήτρης Ζαφείρης