Ίδρυση έδρας Μικρασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο

Πρόταση της Προέδρου του "Φάρου" Γεωργίας Χούλη
Παρ, 27/05/2022 - 22:36

Ίδρυση έδρας Μικρασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο.

Την σπουδαία αυτή πρόταση κατέθεσε η Πρόεδρος του "Φάρου" Γεωργία Χούλη κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της στην εκδήλωση για την απονομή Βραβείων στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για την Μικρασία, που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 27/5/222 στην Αίθουσα του Φάρου.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός της ήταν ο εξής: 

Κύριε Βουλευτή, σεβαστέ πατέρα, κυρίες και κύριοι Διευθυντές σχολικών μονάδων και βιβλιοθηκών, κύριοι εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων, κυρίες και κύριοι των Μ.Μ.Ε του νησιού μας, φίλες και φίλοι του Φάρου Βαρβασίου, αγαπητά μας παιδιά, μετά από δύο χρονιές περιορισμών βρισκόμαστε ξανά στο φιλόξενο χώρο του Μικρασιατικού Σωματείου μας για την τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων του 18ου Παγχιακού Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού στη Μνήμη Μικρασίας.

Η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια είχε πολλαπλούς στόχους : να χαράξει στη μνήμη των νέων ανθρώπων το δράμα της προσφυγιάς των Ελληνορθόδοξων πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής, να ενθαρρύνει τη λογοτεχνική του έκφραση, να σταθεί όλη τούτη η διαδικασία με πολλαπλά οφέλη για τη μαθητική κοινότητα.

Εμπνευστής του Διαγωνισμού υπήρξε ο αείμνηστος Ανδρέας Αξιωτάκης, ο οποίος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στο να κρατά άσβεστη τη φλόγα του Φάρου Βαρβασίου και δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για τη διατήρηση και διάδοση της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Μικρασίας.

Πιστοί συνεχιστές του έργου του, όλοι εμείς τα μέλη και οι φίλοι του Φάρου Βαρβασίου ακολουθούμε την ίδια πορεία όπως αυτή χαράζεται τόσο στο ιδρυτικό καταστατικό του Συνδέσμου μας, όσο και στη θέληση της ψυχής μας οι μνήμες αυτές να μείνουν ζωντανές και να περάσουν στην επόμενη γενιά έτσι όπως πέρασαν σε εμάς τους ίδιους. Μια ιδιαίτερη χρονιά η φετινή, μια διπλά επετειακή χρονιά: 65 χρόνια Φάρος Βαρβασίου και 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή που έμελε να αλλάξει συθέμελα τις ζωές των παππούδων και των γιαγιάδων μας.

Έτσι στις 30 Μαρτίου φέτος στα ΓΕ.Λ, στο Μουσικό σχολείο Χίου και τα Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις της Δ.Δ.Ε. Χίου 47, συνολικά, μαθήτριες και μαθητές από τη Β΄ (31) και Γ΄ τάξη (16) κατέθεσαν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματα τους στις τρυφερές λογοτεχνικές τους δημιουργίες. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν το ακόλουθο:

«100 χρόνια πριν, στα 1922, ήταν αβάσταχτη η οδύνη από την απώλεια των ελληνικών κοιτίδων στη Μικρασία και το κύμα της προσφυγιάς που ακολούθησε, μία οδύνη που έγινε σιγά σιγά καημός και μνήμη πυρακτωμένη για όσους επέζησαν.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά από την αναγκαστική αυτή «έξοδο», πώς, αλήθεια, εγγράφεται, στην καρδιά και στο νου σας, το αποτύπωμα αυτής της επετείου;

Είναι, μήπως, για εσάς, μερικές σελίδες Ιστορίας που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ως εξεταστέα ύλη; Είναι βήματα ενός χορού και μελωδίες από τραγούδια που έχετε αγαπήσει; Είναι παραδοσιακές γεύσεις ή έθιμα που περνούν από γενιά σε γενιά, φερμένα ποιος ξέρει από πού, κομμάτι, όμως, αναπόσπαστο της καθημερινότητας ή της γιορτής μας; Είναι η παμπάλαιη εικόνα από τη Σμύρνη ή η κεντημένη «καλημέρα» από τον Τσεσμέ, κειμήλια που έχουν βρει τη θέση τους σε κάποια γωνιά του σπιτιού σας; Ή μήπως είναι όλες εκείνες οι κομματιασμένες αφηγήσεις του γέροντα προπάππου από το Βαρβάσι και των γιαγιάδων από την Αιγνούσα, το Καστέλο, την Καλαμωτή, τα Νένητα ή τη Βολισσό, που ξέρουν να συνταιριάζουν όμορφα παινέματα και στιχάκια ή κλαίνε με δάκρυ αληθινό, όταν ψάλλουν το «μοιρολόι της Παναγιάς»;

Τις σκέψεις, τους στοχασμούς, το αίσθημα ή τη γνώση σας για όλα τα παραπάνω, μεταφέρετέ τα στο χαρτί -σε όποια μορφή ποιητικού ή πεζού λόγου θελήσετε- έτσι ώστε μέσα από τα κείμενά σας οι πατρίδες αυτές να παραμένουν αξέχαστες. Εκατό χρόνια ακριβώς μετά το χαλασμό τους."

Τα μαθητικά γραπτά αξιολόγησε τριμελής επιτροπή φιλολόγων : η κ. Μενεξέ Ελένη από το Γυμνάσιο Καλλιμασιάς, η κ. Μεννή Αγγελική από το ΕΠΑ. Λ Βροντάδου και η κ. Συρβίτη Αγγελική από το 3ο Γυμνάσιο Χίου.

Τα αποτελέσματα, όπως ομόφωνα αποφάσισε η επιτροπή ήταν τα ακόλουθα:

Γ’ Λυκείου

1ο Βραβείο Μελίνα Αποστολή - 3ο ΓΕ.Λ Χίου

2ο Βραβείο Σμαράγδα - Μαρκέλλα Καραμπουρνιώτη - 3ο ΓΕ.Λ Χίου

3ο Βραβείο Δάφνη Σταυρινούδη -1ο ΓΕ.Λ Χίου

Β’ Λυκείου

1ο Βραβείο Θεοδώρα Αραμπατζή - ΓΕ.Λ Βροντάδου

2ο Βραβείο Στυλιανός Κοκκινάκης - 2ο ΓΕ.Λ Χίου

3ο Βραβείο Στέησι Χοτζαλλάρη - 2ο ΓΕ.Λ Χίου

1ος Έπαινος Αναστασία Περράκη - Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Οινουσσών

2ος Έπαινος Μελίνα Μαυρέλου - 3ο ΓΕ.Λ Χίου

Για τη σημερινή βραδιά πάρα πολλοί άνθρωποι στάθηκαν αρωγοί και συμπαραστάτες, ικανοποιώντας με αγάπη και προθυμία τα αιτήματα του Συνδέσμου μας. Ο Παγχιακός Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός είχε φέτος ξανά δίπλα του τον Διευθυντή της Β/θμιας Εκπαίδευσης Χίου κ. Αιμιλιανό Ευαγγελινό, του οποίου η εμπιστοσύνη στον Σύνδεσμό μας, όπως και η αγάπη του για κάθε τι που άπτεται του θέματος «Μικρασία» είναι συγκινητική.  Μαζί μας πάντοτε η ακούραστη, δημιουργική, εξαιρετική κυρία Τσιροπινά Στέλλα, η υπεύθυνη των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε Χίου, που με τη αγάπη της για αυτό που υπηρετεί, η Χίος μέσω των ποικίλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαπρέπει με τα παιδιά της παντού. Ολόθερμες ευχαριστίες

• Στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που επί σειρά ετών επιχορηγεί τα βραβεία στηρίζοντας τα νιάτα των νησιών μας και επιχορηγώντας και τη φετινή χρονιά  τα Α’ και Γ΄ βραβεία του διαγωνισμού.

• Στον κ. Μιχαηλίδη Ανδρέα, Βουλευτή του νησιού μας, τ. Πρόεδρο και Μέλος του Συνδέσμου μας, που επί σειρά ετών αθλοθετεί Βραβείο εις Μνήμην της εξαιρετικής συναδέλφου της Β/θμιας Εκπαίδευσης Κλαίρης Μπουμπάρη, που έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας.

• Στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, χορηγό των πολυτελών εκδόσεων που συνοδεύουν τα Β, Γ βραβεία και τους επαίνους της βραδιάς και ιδιαίτερα στον διευθυντή του καταστήματος Χίου κ. Σωτηριανό Κήρυκο για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξή του στον θεσμό

• Στις χιακές εκδόσεις ΑΛΦΑ ΠΙ- τις εξαιρετικές εκδόσεις του τόπου μας, που έδωσαν απλόχερα και με χαρά εκλεκτές εκδόσεις για τους επαίνους της βραδιάς

• Στους διευθυντές και στους Συλλόγους διδασκόντων των σχολείων που συμμετείχαν - χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε τον φετινό μας διαγωνισμό.

• Θερμές ευχαριστίες στην τριμελή επιτροπή των φιλολόγων - τις κυρίες Μενεξέ Ελένη, Μεννή Αγγελική και Συρβίτη Αγγελική που ενέσκηψαν με αγάπη πάνω στα γραπτά των παιδιών μας, ολοπρόθυμα και ολόψυχα παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις τους την περίοδο αυτή

Ο Φάρος Βαρβασίου και ο Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους θα δώσουν βραβείο φέτος εις μνήμη της Κικής Γουρλή- Λιτσάκη, που πέρασε στην αιωνιότητα λίγες μέρες πριν και υπήρξε ιδρυτικό και αγαπημένο Μέλος του Φάρου μας.  

Ευχαριστίες στα Μ.ΜΕ του νησιού που πρόβαλλαν τη δράση μας και στηρίζουν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Φάρου

Τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στα παιδιά που συμμετέχουν, γεμίζοντάς μας με ελπίδα για να τη συνέχιση των στόχων του Μικρασιατικού μας Σωματείου, αλλά και για το πολιτιστικό μέλλον του τόπου μας

Ευχαριστίες σε Όλους και όλες εσάς που με την σημερινή τιμητική παρουσία σας μας δίνεται τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Πριν δώσουμε τον λόγο στους πρωταγωνιστές της βραδιάς και του μέλλοντος μας, από τούτο το βήμα ας μου επιτραπεί να μεταφέρω ένα αίτημα όπως έχει διατυπωθεί σε πολλά συνέδρια που αφορούν την Μικρασιατική ιστορία, τον Μικρασιατικό Ελληνισμό:

Την άμεση ίδρυση έδρας Μικρασιατικών Σπουδών σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Και ναι, η Χίος είναι ένας τόπος που μπορεί να το πετύχει, να το αγκαλιάσει και να το φτάσει ψηλά. Ας το λάβουμε όλοι σοβαρά υπόψη μας. Υπάρχουν ειδικοί και επιστήμονες που μπορούν να το υλοποιήσουν.

Εγώ θα σταθώ στο παράδειγμα των γυναικών από τα Βουρλά, έτσι όπως το περιέγραψε η καθηγήτρια κ. Σαρίογλου Ειρήνη στον 10ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ: όταν κάποτε ζητήθηκαν ενέχυρα για την ίδρυση διδακτηρίου στα Βουρλά, οι γυναίκες του χωριού έδωσαν τα πιο ακριβά και όμορφα κοσμήματά τους.

Όταν ήρθε η ώρα να τα πάρουν πίσω, ντράπηκαν και τα άφησαν για να ενισχύσουν την παιδεία του τόπου τους. Γιατί ήξεραν που βρίσκεται η πραγματική αξία. Και αυτό κυρίες και κύριοι είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Σας ευχαριστώ».

Σχετικά Άρθρα