"Ιστορίης απόδεξις" το Μουσείο στην Ιερά και Μαρτυρική Μονή του Αγίου Μηνά

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 24/11/2021 - 18:37

Την παραμονή της 11ης Νοεμβρίου, επετείου της απελευθέρωσης της Χίου από τον Οθωμανικό - Τουρκικό ζυγό, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μόνιμης ιστορικής έκθεσης - Μουσείο Σφαγής της Χίου στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Μηνά.

Ο αγιασμός τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών  κ. Μάρκο, παρουσία των δύο προσκεκλημένων Ιεραρχών Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Οπως σημειώσαμε και σε σχετικό ρεπορτάζ, το Μουσείο Σφαγής υλοποιήθηκε με την δωρεά του ιδρύματος «Αιγεύς» των Αθανασίου και Μαρίνης Μαρτίνου, οι οποίοι έκοψαν μαζί με τον Μητροπολίτη κ. Μάρκο την κορδέλα στην είσοδο του Μουσείου. Μάλιστα, στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο αποδόθηκε η ύψιστη τιμή της Μητροπόλεώς μας, ο Μεγαλόσταυρος  του Αγίου Ισιδώρου.

Για το νέο αυτό κόσμημα του νησιού μας μιλά στην Αλήθεια ΤV στον Γιάννη Χονδρέλη και την εκπομπή «Κατευθυνθήτω» ο μελετητής και Αρχιτέκτων του έργου Μανώλης Βουρνούς.

Μετά την σύντομη αναφορά του Γ. Χονδρέλη σε Ιστορικά στοιχεία της Μονής, ο Μ. Βουρνούς αναφέρεται σε όλη την διαδρομή, από την σύλληψη της ιδέας κατασκευής του Μουσείου μέχρι το πέρας των εργασιών και την παράδοσή του στην κοινωνία της Χίου.

Στη συνέχεια, ξεναγεί σε όλους τους χώρους του σύγχρονου αυτού αρχιτεκτονήματος, παρουσιάζοντας  όλα τα εκθέματα που μπορεί να θαυμάσει ο κάθε επισκέπτης και εξηγώντας τον λόγο ύπαρξης του καθενός στο συγκεκριμένο χώρο.

Το Μουσείο της Σφαγής  θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και πόλο έλξης επισκεπτών από κάθε γωνιά της γης. Αξίζει βέβαια να ειπωθεί ότι η επίσκεψη στον χώρο αυτό δεν θα πρέπει να είναι κάτι το επιπόλαιο και επιφανειακό, αλλά με ιδιαίτερη συγκέντρωση και παρατήρηση σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό και θα αφήσουν στον επισκέπτη βαθειά χαραγμένη μέσα του την ανάμνηση της σφαγής των προγόνων μας. 

Η εκπομπή θα μεταδοθεί το Σάββατο 27/11/21 5.00 και 9.00 μ.μ. και την Κυριακή 28/11/21 στις 3.00 μ.μ.       

 

o_manolis_voyrnoys_milaei_gia_to_moyseio_ton_sfagon_ston_ag_mina

Σχετικά Άρθρα