Χίος, Κυριακή 9 Αυγούστου

Και... αχτύπητοι και... Κοφιναίοι

Μουσικό θεατρικό παραμύθι με μικρούς και μεγάλους επί σκηνής
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 19/02/2019 - 06:18

"Ο Μάνος και το χρυσό ρόδι", ένα όμορφο, διασκεδαστικό και πολύ σοφό, θεατρικό παραμύθι, με ηθοποιούς μικρούς και μεγάλους σε ηλικία, γεμάτους ζωντάνια χάρη και αμεσότητα, παρουσιάστηκε στο κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ, την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, στις 5.30 μ.μ., για τους μικρούς μας φίλους, που το παρακολούθησαν, με πολύ ενδιαφέρον και κέφι.

Το παραμύθι είναι ένα από τα πολλά και πρωτότυπα παραμύθια του Μπάμπη Κοιλιάρη, που με την ευρηματική και πάντα αστείρευτη καλλιτεχνική φαντασία του ενθουσιάζει και τα παιδιά και τους μεγάλους.

Η υπέροχη ομάδα που ζωντάνεψε τους χαρακτήρες του έργου, μαζί με τις δύο αφηγήτριες που κινούσαν τα νήματα για τους ηθοποιούς και το κοινό, είναι οι "Αχτύπητοι Κοφιναίοι" που αποτελούν τη θεατρική ομάδα του ΕΕΑΣ Κοφινά-Σήφι.

Ο Μπάμπης Κοιλιάρης που έγραψε και το θεατρικό σενάριο του παραμυθιού, επιμελήθηκε και ζωγράφισε τα σκηνικά και συνόδεψε σαν μεσαιωνικός τροβαδούρος και παραμυθάς με το λαούτο του, τους χορούς, τα τραγούδια και τη δράση των προσώπων του έργου, ενισχύοντας με την αυτοσχέδια και εύστοχη μουσική του, το ενδιαφέρον και τα συναισθήματα που έδιναν, οι διηγήσεις της Μαρίας Σερλή-Ψύλλου και της Αφροδίτης Στουπά-Παπαμιχαλάκη, που ήταν οι δύο αφηγήτριες της ιστορίας.

Στην παράσταση έπαιξαν ο Ισίδωρος Παπαϊωάννου, που ήταν και ο κεντρικός ήρωας του έργου ''ο Μάνος με το χρυσό ρόδι'', η Άννα Μαρία Ζαφειράκη, η Ειρήνη Παξινού, η Ειρήνη Γεωργούλη, η Βιργινία Σίμου και τα δύο μικρά παιδιά της χαρούμενης θεατρικής παρέας του έργου... η Άννα-Μαρία Καραγιώργη, το μικρό ζωηρό και αεικίνητο πουλάκι που οδήγησε το Μάνο στη μαγική ροδιά και ο Θανάσης Ψούνης, το μικρό δεντράκι του δάσους που χόρεψε και τραγούδησε με κέφι στον μουσικό επίλογο του παραμυθιού.

Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης και ζωγράφος Μπάμπης, που έγραψε το όμορφο αυτό παραμύθι και το θεατρικό του σενάριο, μίλησε στην "ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV" τονίζοντας ότι η αρχική σκέψη του ιδίου και της ομάδας, ήταν το συγκεκριμένο έργο να πλαισιωθεί αποκλειστικά και μόνο με ηθοποιούς παιδικής ηλικίας, κάτι που δεν αποκλείεται να το δούμε στο μέλλον. Όπως φάνηκε, τα δύο παιδιά που συμμετείχαν στο θεατρικό παραμύθι στη σκηνή της ΠΕΚΕΒ, συντονίστηκαν τέλεια με τους ενηλίκους και προσέφεραν στο έργο, μια ξεχωριστή νότα δροσιάς και ζωντάνιας.

Το θεατρικό παραμύθι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τους "Αχτύπητους Κοφιναίους" στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, κοντά στα Χριστούγεννα. Αναμένονται και άλλες επόμενες παραστάσεις και από ότι φάνηκε στην ΠΕΚΕΒ, το έργο έχει μηνύματα για μικρούς και μεγάλους.

Το κυρίαρχο μήνυμα ήταν ότι: «Ο Μάνος δεν ήθελε να το πάρει το χρυσό ρόδι μην τυχόν και του επιτεθούν για να του το κλέψουνε, στην αρχή είπε ότι προτιμά να μην το κρατήσει, αλλά ύστερα ξέχασε και η βιασύνη του, σε συνδυασμό με μια υφέρπουσα μικρή απληστία, τον παρέσυρε και άγγιξε το μαγικό ρόδι δύο φορές, μέσα σε ένα χρόνο και όχι μόνο μία, όπως τον προειδοποίησε η χρυσή ροδιά, και έτσι έκανε τις ευχές του κουβάρι».

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 07/08/2020 - 13:34

Όλα όσα διδάχτηκαν στο εργαστήριο βιβλιοδεσίας του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, εκθέτουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Κώστα Στείρου, στην Αίθουσα του Εκπολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου από 7 έως και 9 Αυγούστου.

«Χρειάστηκε αρκετός κόπος και χρόνος από τους  11 μαθητές που εκθέτουν  βιβλιογλυπτά καθώς και διάφορα είδη βιβλιοδεσίας, όλα με την έμπνευση των μαθητών», ανέφερε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Κώστας Στείρος συμπληρώνοντας ότι ακόμη και την περίοδο της καραντίνας οι μαθητές με τηλεδιασκέψεις συνέχισαν να δημιουργούν.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή  από τις 7 το απόγευμα  έως της 10 το βράδυ.