Χίος, Κυριακή 16 Ιουνίου

Και... αχτύπητοι και... Κοφιναίοι

Μουσικό θεατρικό παραμύθι με μικρούς και μεγάλους επί σκηνής
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 19/02/2019 - 06:18

"Ο Μάνος και το χρυσό ρόδι", ένα όμορφο, διασκεδαστικό και πολύ σοφό, θεατρικό παραμύθι, με ηθοποιούς μικρούς και μεγάλους σε ηλικία, γεμάτους ζωντάνια χάρη και αμεσότητα, παρουσιάστηκε στο κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ, την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, στις 5.30 μ.μ., για τους μικρούς μας φίλους, που το παρακολούθησαν, με πολύ ενδιαφέρον και κέφι.

Το παραμύθι είναι ένα από τα πολλά και πρωτότυπα παραμύθια του Μπάμπη Κοιλιάρη, που με την ευρηματική και πάντα αστείρευτη καλλιτεχνική φαντασία του ενθουσιάζει και τα παιδιά και τους μεγάλους.

Η υπέροχη ομάδα που ζωντάνεψε τους χαρακτήρες του έργου, μαζί με τις δύο αφηγήτριες που κινούσαν τα νήματα για τους ηθοποιούς και το κοινό, είναι οι "Αχτύπητοι Κοφιναίοι" που αποτελούν τη θεατρική ομάδα του ΕΕΑΣ Κοφινά-Σήφι.

Ο Μπάμπης Κοιλιάρης που έγραψε και το θεατρικό σενάριο του παραμυθιού, επιμελήθηκε και ζωγράφισε τα σκηνικά και συνόδεψε σαν μεσαιωνικός τροβαδούρος και παραμυθάς με το λαούτο του, τους χορούς, τα τραγούδια και τη δράση των προσώπων του έργου, ενισχύοντας με την αυτοσχέδια και εύστοχη μουσική του, το ενδιαφέρον και τα συναισθήματα που έδιναν, οι διηγήσεις της Μαρίας Σερλή-Ψύλλου και της Αφροδίτης Στουπά-Παπαμιχαλάκη, που ήταν οι δύο αφηγήτριες της ιστορίας.

Στην παράσταση έπαιξαν ο Ισίδωρος Παπαϊωάννου, που ήταν και ο κεντρικός ήρωας του έργου ''ο Μάνος με το χρυσό ρόδι'', η Άννα Μαρία Ζαφειράκη, η Ειρήνη Παξινού, η Ειρήνη Γεωργούλη, η Βιργινία Σίμου και τα δύο μικρά παιδιά της χαρούμενης θεατρικής παρέας του έργου... η Άννα-Μαρία Καραγιώργη, το μικρό ζωηρό και αεικίνητο πουλάκι που οδήγησε το Μάνο στη μαγική ροδιά και ο Θανάσης Ψούνης, το μικρό δεντράκι του δάσους που χόρεψε και τραγούδησε με κέφι στον μουσικό επίλογο του παραμυθιού.

Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης και ζωγράφος Μπάμπης, που έγραψε το όμορφο αυτό παραμύθι και το θεατρικό του σενάριο, μίλησε στην "ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV" τονίζοντας ότι η αρχική σκέψη του ιδίου και της ομάδας, ήταν το συγκεκριμένο έργο να πλαισιωθεί αποκλειστικά και μόνο με ηθοποιούς παιδικής ηλικίας, κάτι που δεν αποκλείεται να το δούμε στο μέλλον. Όπως φάνηκε, τα δύο παιδιά που συμμετείχαν στο θεατρικό παραμύθι στη σκηνή της ΠΕΚΕΒ, συντονίστηκαν τέλεια με τους ενηλίκους και προσέφεραν στο έργο, μια ξεχωριστή νότα δροσιάς και ζωντάνιας.

Το θεατρικό παραμύθι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τους "Αχτύπητους Κοφιναίους" στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, κοντά στα Χριστούγεννα. Αναμένονται και άλλες επόμενες παραστάσεις και από ότι φάνηκε στην ΠΕΚΕΒ, το έργο έχει μηνύματα για μικρούς και μεγάλους.

Το κυρίαρχο μήνυμα ήταν ότι: «Ο Μάνος δεν ήθελε να το πάρει το χρυσό ρόδι μην τυχόν και του επιτεθούν για να του το κλέψουνε, στην αρχή είπε ότι προτιμά να μην το κρατήσει, αλλά ύστερα ξέχασε και η βιασύνη του, σε συνδυασμό με μια υφέρπουσα μικρή απληστία, τον παρέσυρε και άγγιξε το μαγικό ρόδι δύο φορές, μέσα σε ένα χρόνο και όχι μόνο μία, όπως τον προειδοποίησε η χρυσή ροδιά, και έτσι έκανε τις ευχές του κουβάρι».

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας μαζί με ευχάριστα μουσικά και θεατρικά δρώμενα ...σαν μελτέμια φωτός στο Ιδρυμα Τσάκου
Σάβ, 15/06/2019 - 06:59

 Μια ημερίδα με πολύ φαντασία και αμεσότητα, πλούσιο επιστημονικό περιεχόμενο που αγγίζει πτυχές της καθημερινής μας ζωής, ενισχυμένη με διαδραστικά σημεία μουσικής και θεάτρου, με θέμα ''Υγεία και Πολιτισμός'', πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, από τις 6.00 μ.μ. και μετά, στο Ίδρυμα ''Μαρία Τσάκος'' στην ευρύχωρη, καλαίσθητη και φιλόξενη αυλή του. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και ο Σύλλογος ΠανΦως Χίου.

Στο ξεκίνημα της ημερίδας, όπου παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, απηύθυναν χαιρετισμό εισάγοντας το κοινό (που γέμισε την αυλή) στα θέματα, ο Πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ι. Μαρωνίτης και ο Πρόεδρος του ΠανΦως Δ. Κλούβας.

Πραγματοποιήθηκαν 10 εισηγήσεις από καταξιωμένους (Χιώτες και εξ' Αθηνών) προσκεκκλημένους Επιστήμονες, σε πολύ ευχάριστο και ξεκούραστο κλίμα. Η ημερίδα πραγματεύθηκε θέματα όπως ''Φύσις, Νόσων Ιατρός'', ''Η επίδραση του υδατικού εκχυλίσματος του δυόσμου σε κύτταρα διαβητικών που έχουν μολυνθεί με τον ιό coxsackie τύπου Β'', ''Οι ευεργετικές ιδιότητες της θεραπευτικής κάνναβης'', ''Ο ρόλος της Προγεννητικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και εξέλιξη υγιών παιδιών, νέες τεχνικές Ψυχοεκπαίδευσης'', θέματα Ψυχικής Υγείας και προσωπικής ανάπτυξης, θέματα σχέσεων, μουσικοθεραπείας και δραματοθεραπείας(θεραπεία με την αφύπνιση και ενεργοποίηση της προσωπικότητας μέσα από τη συμμετοχή σε ομαδικά, διαδραστικά θεατρικά σκετσάκια που αναπτύσσονται) και πολλά άλλα (ποδολογία, αρωματοθεραπεία κ.ο.κ.).

Η Αφροδίτη Γιαννιτσάκη Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός και Ολιστική Θεραπεύτρια, έδωσε έμφαση στη φροντίδα που θα πρέπει να δίνεται τόσο στην υγιή σωματική ανάπτυξη του παιδιού, όσο και στην καλή ανάπτυξη της διανοητικής και ψυχικής λειτουργίας του, ακόμη και πριν τη γέννησή του (αυτό το είπε και ο Σωκράτης, αλλά και ο Πατέρας Πα'ί'σιος κάποτε που ρωτήθηκε σχετικά )πράγμα που σημαίνει ότι η γυναίκα που είναι έγκυος πρέπει να φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο την σωματική και ψυχική υγεία της με ισορροπημένο και ευχάριστο τρόπο ζωής.

Ο Δημήτρης Κλούβας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και προσωπικής ανάπτυξης, Σύμβουλος σχέσεων, Life Coach, Μουσικοθεραπευτής, Δραματοθεραπευτής, Συγγραφέας και Ολιστικός Θεραπευτής, τόνισε πόσο ωφέλιμο και σημαντικό είναι για τον καθένα μας, μέσα στην κάθε μέρα του, να εξασφαλίζει λίγο χρόνο για τον εαυτό του (έστω 10 λεπτά) για να κλείσει τα μάτια του, να χαλαρώσει, να σκεφτεί ή να μη σκεφτεί, να αναπνεύσει με ευχαρίστηση, να σκύψει μέσα του και να αντιληφθεί γύρω του...ακόμα και να προσευχηθεί.

 Ανάμεσα στις εισηγήσεις, σαν δροσερό μελτεμάκι, ένα Μουσικό Αφιέρωμα από την αρχιμουσικό Αγγέλλα Τσιμπιρλού και δύο υπέροχες μικρές πιανίστριες από τη Χορωδία του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, στόλισε την εκδήλωση...και τέλος, την εποικοδομητική και όμορφη βραδιά ολοκλήρωσε η Δραματοποίηση του αποσπάσματος ''Δάκρυ ψυχής'', από το βιβλίο του Δημήτρη Κλούβα ''Σύνδεση Ψυχών''(εκδόσεις Παν Φως), από τη Θεατρική Ομάδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 18, με τη Μαριέττα Παππά τόσο πραγματική και τόσο αέρινη πάνω στη σκηνή, σ' ένα μονόλογο τόσο...μα τόσο πολύ δραστικό...να κοιτά όλους και τον καθένα απ' το κοινό χωριστά...βαθιά μεσ' τα μάτια...

Ακολούθησε μια πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική λαχειοφόρος κλήρωση και μοιράστηκαν δώρα, βιβλία, θεραπευτικά βότανα, φυσικά καλλυντικά, προ'ι'όντα θεραπευτικής κάναβης από το κατάστημα που άνοιξε πρόσφατα στη Χίο και δωρεάν συνεδρίες σε Ειδικούς Θεραπευτές.

 Το εργασίες της Ημερίδας ''Υγεία και Πολιτισμός'', ολοκληρώνονται σήμερα Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 με μια αποχαιρετιστήρια συνάντηση με ανοιχτή πρόσκληση, στις 11.00 π.μ. στον όροφο της ''Πυξίδας'' στο Book-Cafe.

Δημήτρης Ζαφείρης