Χίος, Πέμπτη 18 Ιουλίου

Και τώρα «Εύξεινος Πόντος» από την Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου

Τρί, 12/03/2019 - 19:59

Τα πνευματικά της «χτυπήματα» δεν έχουν σταματημό.

Και μόνο η τετραλογία του Αιγαίου είναι βιβλία για… δυό ζωές.

Και όμως η πνευματική ζωή της γιατρού Ειρήνης Σαρόγλου – Τσάκου είναι αστείρευτη, το κουράγιο της θαυμαστό, οι στόχοι της απίστευτοι.

Το νέο βιβλίο που πήραμε στα χέρια μας και την ευχαριστούμε γι’ αυτό, είναι ένας καλαίσθητος  πάντα, υπέρ - τόμος  215 σελίδων, που πραγματεύεται με σπάνια αρτιότητα και λεπτομέρεια, τι άλλο, όλες τις θάλασσες και τους τόπους που ήκμασε το ελληνικό στοιχείο, εκεί που μαζί με το εμπόριο απλώθηκε ο ελληνικός πολιτισμός, εκεί που ο ναυτικός μετέφερε την ελληνική λαλιά, εκεί που η ναυτιλία μετέφερε τις ιδέες, το πνεύμα, την τέχνη.

Το βιβλίο - τόμος όπως και η τετραλογία στο ίδιο πλαίσιο. Απλά κατανοητά λόγια, τεκμηρίωση και πολλές φωτογραφίες ουσίας. Υλικό όπου η γιατρός είχε την βοήθεια πολλών συνεργατών με πρωτοπόρα την ακούραστη Αναστασία Κατσικογιάννη – Μπάστα.

Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, η γιατρός επίτιμη Διδάκτωρ του τμήματος ναυτιλιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Καπετάνισσα του ομίλου Τσάκου, μας έδωσε πνευματική τροφή για μήνες.

Σ’ αυτόν τον τόμο αναδεικνύει με λεπτομέρειες πως ο «Αξεινος Πόντος» η αφιλόξενη θάλασσα των αρχαίων ελλήνων, γίνεται από τους ίδιους, με την σκληρή τους δουλειά και… άπιαστους στόχους «Εύξεινος Πόντος» φιλόξενη δηλαδή θάλασσα.

Θέλετε ένα τέτοιο… άπιαστο στόχο; Η γιατρός πληροφορεί ότι μετά τον Εύξεινο Πόντο έχει στα σκαριά την Σμύρνη και την Μικρασία, την Αλεξάνδρεια και την Ανατολική Μεσόγειο και την Μεγάλη Ελλάδα και την Δυτική Μεσόγειο!!!

Βάλτε εδώ όσα θαυμαστικά θέλετε, η γιατρός απέδειξε πως τα ξεπερνά.

Τις ευχόμαστε από καρδιάς δύναμη και υγεία.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 17/07/2019 - 16:14

 Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στο Πιτυός για τη διοργάνωση της 1ης Γιορτής Κτηνοτροφίας από τις 26 -27 - 28 Ιουλίου.

Στο χορό των προετοιμασιών μπήκε ως αρωγός και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, παρότι η έλλειψη προσωπικού δεν της επιτρέπει σήμερα τη σταθερή λειτουργία του πύργου του Πιτυούς, έστειλε συνεργείο καθαρισμού και ο Πύργος θα είναι επισκέψιμος και τις τρεις ημέρες της Γιορτής. 

Το ευχάριστο είναι ότι ο πύργος διατηρείται εσωτερικά σε άριστη κατάσταση και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει όσους τον επισκεφτούν. 
Οι φορείς του Πιτυούς ευχαριστούν για τη συνεργασία την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.