
Ποιοι ήταν οι Φραγκολεβαντίνοι; Μα οι Φράγκοι, οι Δυτικοί που ήρθαν στην Ανατολή. Και όχι μόνο ήρθαν, αλλά ρίζωσαν και εδώ μιλάμε για τον 13ο αιώνα από τον οποίο μας χωρίζουν μόνο... 700 και βάλε χρόνια. Τις ρίζες τους λοιπόν ερευνούν οι Φραγκολεβαντίνοι της Σμύρνης καλώντας στο 2ο κατά σειρά Συνέδριό τους στη Σμύρνη, σειρά Πανεπιστημιακών Δασκάλων από την Ιταλία, την Αγγλία, τη Γαλλία και αλλού, με ειδίκευση σε θέματα Ιστορίας. Στα πλαίσια αυτού του Συνεδρίου πραγματοποιούν και μια μονοήμερη επίσκεψη προσκύνημα στο νησί μας και εξήγησαν με λεπτομέρειες τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε δηλώσεις τους στην «Α», την ώρα της άφιξής τους στο Τελωνείο.
“Σας καλωσορίζουμε στη Χίο”, είπε την ώρα της άφιξής τους ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς. “Η Χίος και η Γένοβα έχουν μακροχρόνιους δεσμούς, για τους οποίους υπήρχαν και καλές και κακές στιγμές. Όταν οι λαοί έρχονται σε επαφή αυτό συμβαίνει πάντα. Εμείς κρατάμε τα καλά, ένα από τα οποία είναι ότι η επαφή μας με τη Γένοβα, καθόρισε τον χαρακτήρα του Χιώτη αλλά και το εμπορικό του δαιμόνιο.
Τους σκοπούς του Συνεδρίου εξήγησε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Ιωάννα Κουκουνή. “Οι Φραγκολεβαντίνοι ξεκίνησαν τον 13ο αιώνα, από τους Γενουάτες της Χίου, που είχαν αναπτύξει δεσμούς με τη Σμύρνη, στην οποία μετάφεραν τις δραστηριότητές τους όταν το νησί κατελήφθη από τους Τούρκους. Στη συνέχεια ανέπτυξαν σχέσεις με το ελληνικό στοιχείο και με τους Χιώτες της Σμύρνης, με κοινές επιχειρήσεις κ.λ.π. Όλα αυτά θα εξετάσουμε στο Συνέδριό μας, μια μέρα από τις οποίες θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη Χίο.”
Μέλος του Φραγκολεβαντίνικου Συνεδρίου και ο π. Λέων Κισκίνης, με καταγωγή από τη Λάρισα, που μας συστήθηκε ως ο νέος Καθολικός Ιερέας του νησιού. Όπως ξέρετε, μας είπε, η Καθολική Εκκλησία στη Χίο αρχίζει από τον 13ο αιώνα και γνωρίζει ακμή και παρακμή. Σήμερα ζούμε ειρηνικά και οι σχέσεις μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αδελφικές. Τοποθετήθηκα από την Καθολική Αρχιεπισκοπή της Σύρου ως Ιερέας στο νησί σας, στο οποίο υπάρχει ένα καθολικό πλήρωμα, που αριθμεί 350 περίπου ανθρώπους, Χιώτες αλλά και πολλούς ξένους που μένουν ακόμα και χρόνια στο νησί. Η ευθύνη μου καλύπτει και τους αδελφούς μας στη Μυτιλήνη, κατέληξε ο π. Λ Κισκίνης, που βρίσκεται μόλις τρεις μέρες στο νησί, αντικαθιστώντας τον άλλο συνάδελφό του, πολωνικής καταγωγής, που μετατέθηκε στην Εκκλησία της Σύρου.




































