Κατεδαφίζοντας την... ιστορία μας

Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 21/01/2017 - 07:10

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 7.00 μ.μ. ο Φιλοτεχνικός Ομιλος Χίου οργανώνει στο Ομήρειο ομιλία - παρουσίαση του Βασίλη Αγγιανίδη, με θέμα: Σπίτια και οικογένειες στο Κοντάρι του Κάμπου. Κατεδαφίσεις για την κατασκευή και την επέκταση του Αεροδρομίου Χίου.

 

Οπως σημειώνεται σχετικά:

   Τη στιγμή που η τοπική κοινωνία ζητά να ενταχθεί ο χαρακτηρισμένος ιστορικός οικισμός του Κάμπου στα Μνημεία σε Κίνδυνο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, αυτή η ίδια κοινωνία αποψιλώνει δεκατρία περιβόλια, κατεδαφίζει δύο κτίρια του 18ου ή των αρχών του 19ου αιώνα, έξι κτίρια της δεκαετίας του 1880, εννέα κτίρια του Μεσοπολέμου, έντεκα φουντάνες, τέσσερεις στέρνες, έξι αυλόπορτες και μπαζώνει δεκατέσσερα πηγάδια.

   Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 7.00 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, θα παρουσιαστεί η περιπέτεια της περιοχής στο Κοντάρι του Κάμπου, από την κατασκευή του πρώτου στρατιωτικού αεροδρομίου στη Χίο το 1917 μέχρι σήμερα. Μέσα από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, τον τοπικό Τύπο και τις μνήμες των οικογενειών που κατοίκησαν τα σπίτια και καλλιέργησαν τα περιβόλια θα ζωντανέψουν για λίγο όλα αυτά που χάθηκαν για πάντα και μερικές μαγικές γωνιές του Κάμπου που γλίτωσαν από την καταστροφή. 

 

Σχετικά Άρθρα