Μάγεψε το κοινό του Ομηρείου ο Ηλίας Ανδριόπουλος

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 12/10/2017 - 07:18
Συγκίνησε, χειροκροτήθηκε, έπαιξε πιάνο και τραγούδησε, μάγεψε με την απλότητα του, ένας μύθος του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού στην πατρίδα μας, ο εκ των τελευταίων πια μεγάλων εν ζωή συνθετών Ηλίας Ανδριόπουλος.
Τον τίμησε με ειδική εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης στο Ομήρειο ο "Λέοντας Αλλάτιος" με τραγούδια, που απέδωσε η Χορωδία του, σε διεύθυνση του μαέστρου Στέλιου Παντελογιάννη με την Κατερίνα Πρίνου στο πιάνο.
Τον συνθέτη προλόγισε ο Πρόεδρος του "Λέοντα Αλλάτιου" Δικηγόρος και πρώην Βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος, που χάρισε στον συνθέτη του "έρωτα στο Αρχιπέλαγος" ένα βιβλίο για τον Κάμπο, περιοχή που τον μάγεψε επισκεπτόμενος.
Ο συνθέτης εκτός της συναυλίας έδωσε συνέντευξη, ειδικά και για την τελευταία δουλειά του "Ο Φιλόπατρις" σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου, στον Γιάννη Τζούμα, στην εκπομπή "Αυτοπροσώπως" που θα μεταδοθεί την Πέμπτη στις 7.00 και στις 9.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.
Την μουσική διαδρομή του Ηλία Ανδριόπουλου αποτυπώνουν 20 δίσκοι-CD . Μεταξύ αυτών είναι τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη»,  οι «Ξένες Πόρτες», τα « Λαϊκά Προάστια», οι « Προσανατολισμοί» οι «Αργοναύτες»,η «Μουσική για σαντούρι & ορχήστρα», « Ωδαί»,  «Μικρή  Επίδαυρος» (ζωντανή ηχογράφηση), «Ο Πρώτος ΄Υμνος», «O Φιλόπατρις» κ.α. Ανέκδοτα έργα του, η συμφωνιέτα « Ανταύγειες»,  « Μουσική για βιολοντσέλο και ορχήστρα», η σονάτα « Ελληνικό Καλοκαίρι», τα «Επιθαλάμια».

'Eχει συνεργαστεί με σημαντικότατους ερμηνευτές και καλλιτέχνες: Μπέλλου , Ξυλούρη, Μητσιά, Πρωτοψάλατη, Μοσχολιού, Βενετσάνου, Χριστογιαννόπουλο, Θεοδωρίδου, Καλογιάννη, Δημητριάδη, Μηλιαρέση, Μόσχο, Τσάκτσεβα,  Δημητράτο, Μπάκα, Φόρτη κ.α.

Σημαντικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν παρουσιάσει το έργο του: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η  Suisse Romande της Γενεύης, η  English Players του Λονδίνου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) κλπ.
Επίσης αίθουσες και χώροι υψηλού κύρους, όπως η Alte Oper της Φραγκφούρτης, το Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, το Victoria Hall της Γενεύης , το Berwaldhallen  της Στοκχόλμης,  το WDR της Κολωνίας, έχουν φιλοξενήσει την μουσική του.  

Έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και East Anglia ( Νόριτς), καθώς και σε ελληνικά Πανεπιστήμια.  Ακόμα έχουν εκδοθεί τρία Δοκίμιά του: « Αφήγηση των ΄Ηχων» Κέδρος- 2006, « Αντι–Ηχήσεις» Μαϊστρος- 2008 και «Το Αίνιγμα μιάς Γενιάς» Αργοναύτες -2013.
Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ(1994-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1999), και πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών 2010-2013).

Μάγεψε το κοινό του ο Ομηρείου ο Ηλίας Ανδριόπουλος

Σχετικά Άρθρα