Χίος, Δευτέρα 13 Ιουλίου

Το μαγικό τριαντάφυλλο της Αρετής

Ένα υπέροχο αληγορικό παραμύθι της Αρετής Παληού για την αγάπη το θάρρος και τη ζωή, που παρουσιάστηκε στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου ''Κοραής''
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 22/12/2019 - 10:28

''Nα έχετε πάντα θάρρος κι ελπίδα και θα νικήσετε''! Είπε η Αρετή Παληού στο ακροατήριο εκπέμποντας τα μηνύματα του νέου βιβλίου της ''Το Μαγικό Τριαντάφυλλο. Ένα μυστήριο και μια αλήθεια'', στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε η παρουσίασή του, από τις Εκδόσεις '' Άλφα Πι '' και τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου ''Κοραής'', στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 στις 7μ.μ.

 Το βιβλίο είναι ένα αληγορικό παραμύθι για παιδιά και ταυτόχρονα ένα πολύ ωφέλιμο ανάγνωσμα και για τους ενηλίκους. Η κεντρική ιδέα του είναι ότι με θάρρος και τόλμη μπορείς να νικήσεις τους εσωτερικούς σου δαίμονες αλλά και τον εξωτερικό εχθρό, τον κάθε εξουσιαστή (που μπορεί να μην είναι...ή να μη φαίνεται απαραίτητα και δυνάστης) και να ζήσεις την ελευθερία και την αλήθεια που είναι εφικτή μόνο όταν βιώνουμε μεταξύ μας την αγάπη ο ένας για τον άλλο.

Το βιβλίο και το μαγικό τριαντάφυλλο της Αρετής Παληού μιλά για αρετές και μας δείχνει τις αξίες της ομόνοιας και της ελεύθερης χωρίς διχόνια ζωής, μίας ζωής χωρίς παρωπίδες που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και εξαλείφει τα όποια στερεότυπα. Παρουσιάζει μια ζωή στην οποία βασιλεύει η αλήθεια, η αγνότητα ψυχής και προθέσεως, ενώ ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπάρχει ως προσδοκία...αλλά ως προυπόθεση! Μέσα από συμβολισμούς και ανθρωπομορφισμούς, η αξία της αφύπνισης από μια φαινομενικά ήρεμη και ιδανική ζωή, αναδύεται σε όλη την έκταση του βιβλίου. Η Αρετή Παληού τόνισε ότι διάλεξε να μοιραστεί τις σκέψεις και τις ελπίδες της με το αναγνωστικό κοινό και σε αυτό το δεύτερο βιβλίο της με παραμύθι...γιατί τα παιδιά είναι το πιο γόνιμο κοινό που μπορεί να αναγεννήσει και τα βιβλία...και τον κόσμο για μια κοινωνία ιδανική!

Η συγγραφέας είπε μεταξύ άλλων ότι η ίδια έχει επηρεαστεί πολύ θετικά από την ''Αληγορία'' στο ''Σπήλαιο'' του Πλάτωνα...και ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας που το έχει εντάξει στην εξεταστέα ύλη των πανελληνίων εξετάσεων για τις Θεωρητικές Επιστήμες, διότι είναι πολύ αφυπνιστικό για τους νέους, αν το διαβάσουν ουσιαστικά!

 Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Κοραή, μέσα από μια πολύ επιτυχημένη και πρωτότυπη δραματοποίηση. Η Σμαράγδα Κωσταρή, ο Πέτρος Μαραγκός και η Αγγελική Χρυσάκη, μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χίου, έπαιξαν κανονικό θέατρο ζωντανεύοντας μέρος του παραμυθιού και παίζοντας τους ρόλους του Μαγικού Τριαντάφυλλου (που ήταν κόκκινο) και των δύο προβάτων που είναι οι ήρωες του βιβλίου και έχουν τα ονόματα Νίκη και Θάρρος. Την όμορφη και αισθαντική, συνοδευτική αφήγηση στο Θεατρικό Δρώμενο έκανε η Εκπαιδευτικός Κυριακή Βαγιάνου.

Την εισαγωγή στο θέμα έκανε ο δικός μας Δημήτρης Φρεζούλης και την παρουσίαση της Αρετής Παληού και του Βιβλίου της είχε η Εκπαιδευτικός Δέσποινα Γεμέλου που είχε μαθήτρια τη συγγραφέα και αισθάνθηκε τις δονήσεις της ψυχής και της σκέψης της από τα Σχολικά Θρανία.

  Τόσο ο Δημήτρης Φρεζούλης, όσο και η Δέσποινα Γεμέλου τόνισαν ότι μία καλλιεργημένη και σωστή οικογέννεια με μια ζωή γεμάτη βιβλία, όπως η οικογέννεια του Γιάννη και της Ντίνας Παληού...ήταν αναμενόμενο να βγάλει μια εξαίρετη και ουσιαστική συγγραφέα!

  Η Αρετή Παληού έχει βραβευτεί σε τρεις Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς και έχει εκδόσει ακόμα ένα βιβλίο με τίτλο ''Σώζοντας την Ελπίδα''. Σπουδάζει Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απ' 'οτι φαίνεται θα μας χαρίσει κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα και ωραία βιβλία στο μέλλον.

 Οι σελίδες του βιβλίου ''Το Μαγικό Τριαντάφυλλο. Ένα μυστήριο και μία αλήθεια'' είναι τυπωμένες κατα το ίμισυ στα Ελληνικά και κατά το ίμισυ στα Αγγλικά που είναι μια διεθνής γλώσσα, ούτως ώστε να μπορεί να διαβάσει το παραμύθι ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό...πράγμα ευφυέστατο και αξιοσημείωτο! Τη μετάφραση έκανε ο Γλωσσολόγος Νίκος Λουτράρης. Το βιβλίο διαθέτει ένα πολύ γοητευτικό εξώφυλλο και μια αριστοτεχνική και ευαίσθητη εύγλωτη εικονογράφηση που έκανε η Μαρία Παληού Μπαχά, αγαπημένη θεία της Συγγραφέως.

  Η Συγγραφέας Αρετή Παληού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στη διεκπεραίωση και την έκδοση του βιβλίου, ιδιαιτέρως τους γονείς της (τις Εκδόσεις Άλφα Πι) και την οικογένειά της, την αδελφή και τη γιαγιά της και όλους...όλους που ήταν παρόντες στην παρουσίαση με την καρδιά τους...Ακόμη ευχαρίστησε όλους τους εργαζομένους στις Εκδόσεις '' Άλφα Πι '' που το επιμελήθηκαν με κόπο και αγάπη....τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου ''Κοραής'' τη Διευθύντρια της Ελένη Χαζίρη και τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Κώστα Μερούση...και φυσικά τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα απ' άκρη σ' άκρη(πολλοί Χιώτες Εκπαιδευτικοί, Συγγραφείς, Φιλόλογοι, Καλλιτέχνες του Θεάτρου και της Μουσικής, καθώς και αναγνωστικό κοινό που προσήλθε με πολύ ενδιαφέρον).

 Από όλους τους ομιλητές της εκδήλωσης έγιναν αναφορές στον αείμνηστο κι αγαπημένο Αντώνη Παληό, που βοήθησε πολλούς νέους Χιώτες Συγγραφείς στα πρώτα τους βήματα, μέσα από τις Εκδόσεις '' Άλφα Πι '' που τώρα συνεχίζουν η Ντίνα και ο Γιάννης Παληός με μεγάλη επιτυχία και πάντα με ευαισθησία και συνέπεια.

  Με πραγματικό ενδιαφέρον ανυπομονούμε όλοι για το επόμενο πρωτότυπο βιβλίο της Αρετής Παληού!

Δ. Ζαφείρης

                

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 13/07/2020 - 18:31

Στο Περιβόλι στον Κάμπο, ελλείψει του Σινέ - κήπος, που... μετακόμισε στη Δράμα, θα γίνουν οι θερινές προβολές της Λέσχης.

Η ίδια ενημερώνει με την παρακάτω ανακοίνωση της.

 

Και ναι, μετά την παύση των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης από τις αρχές Μαρτίου ελέω κορονοϊού, ήρθε η στιγμή έστω και κάπως καθυστερημένα, να επαναδραστηριοποιηθεί. Λαμβάνοντας υπόψη την αναστολή λειτουργίας του Σινέ Κήπος για φέτος το καλοκαίρι και μένοντας η Χίος χωρίς  κινηματογράφο για περισσότερο από 4 μήνες, η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου καλύπτει τις ανάγκες των φίλων του θερινού κινηματογράφου, ξεκινώντας προβολές την Τετάρτη 15 Ιουλίου σε έναν πολύ όμορφο και φιλόξενο χώρο, στο Περιβόλι στον Κάμπο.

Με καλοκαιρινή διάθεση, διαμορφώθηκε ένα ανάλαφρο αλλά και ποιοτικό σινεφίλ πρόγραμμα (το οποίο θα περιλαμβάνει και μια παιδική ταινία), που αποτελείται κυρίως από ταινίες με κωμική αύρα. Αυτή την Τετάρτη ξεκινάμε με μια καθαρόαιμη κωμωδία: Αυτοί οι τρελοί τρελοί παραγωγοί (The Producers-1967) του Μελ Μπρουκς που έχει βραβευθεί με το Όσκαρ πρωτότυπου Σεναρίου.

Σας περιμένουμε λοιπόν στο Περιβόλι κάθε Τετάρτη 9.00 μ. μ. μέχρι τέλος Αυγούστου.

Το συνοπτικό μας πρόγραμμα:

15 Ιουλίου   Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί (1967) του Μελ Μπρουκς- Κωμωδία

22 Ιουλίου Οι Νύχτες της Καμπίρια (1957) του Φεντερίκο Φελίνι-Δραματική

29 Ιουλίου Το Σενάριο που Άναψε Φωτιές (2018) του Σαμέχ Ζοαμπί- Κομεντί

5 Αυγούστου Il Postino (1994) του Μάικλ Ράντφορντ- Βιογραφική, δραματική κομεντί

11 Αυγούστου Η Ντιλιλί στο Παρίσι (2018) του Μισέλ Οσελό- Animation, παιδική

12 Αυγούστου Ραντεβού στο Belle Epoque (2019) του Νικολά Μπεντός –Κομεντί

19 Αυγούστου Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα (1988) του Μάικλ Κράιτον- Κωμωδία

26 Αυγούστου Η Κυρία Εξαφανίζεται (1938) του Άλφρεντ Χίτσκοκ- Θρίλερ, Κωμωδία

Γενική Είσοδος  € 3,00

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης Χίου στο facebook.