Χίος, Τρίτη 15 Οκτωβρίου

Με χορό και με τραγούδι στον Άγιο Χαράλαμπο στο Βαρβάσι.

Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις του Φάρου ''Μνήμη Μικρασίας'' που γίνονται κάθε Σεπτέμβριο ξεκίνησαν χθες με πολύ κόσμο.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 05/09/2019 - 06:20

Η ξεχωριστή και όμορφη γιορτή του ''Φάρου'', του Βαρβασιού και της Μικρασιατικής Παράδοσης, που ταξιδεύει νοερά κάθε χρόνο όλη τη Χίο, με τις εκδηλώσεις του ''Φάρου'' κάθε Σεπτέμβριο ''Μνήμη Μικρασίας'',  στην Κάτω Παναγιά, στ' Αλάτσατα, στην Αγιά Παρασκευή, στο Λιθρί και το Σαζάκι, στον Τσεσμέ και στην Αρχόντισα Σμύρνη της καρδιάς μας...ξεκίνησε χθες Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8 μ.μ. στο κέντρο του Βαρβασίου στην απλόχωρη και φιλόξενη αυλή του Αγίου Χαραλάμπη, που ήταν και η Χωριοκκλησιά του Τσεσμέ, με αγαπημένους χορούς και τραγούδια μερακλήδικα που ανάστησαν γενιές και γενιές Ελλήνων και ακτινοβολούν στο διηνεκές τις Ιωνικές καταβολές για χαρά και προκοπή, για δημιουργία και ζωή, που υπερπηδούν τα εμπόδια και τις αντιξοότητες στη ζωή, μετασχηματίζοντας τα...σε αναγέννηση και ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον...όπως το πέτυχαν οι Έλληνες Πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, που ζουν και βασιλεύουν μέσα από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που κρατούν ψηλά τη σκυτάλη της Μνήμης και της Παράδοσης στη ζωή.

 Όπως κάθε φορά συμβαίνει με τα Χορευτικά του ''Φάρου" που μικροί και μεγάλοι, κοπέλες και παλληκάρια χορεύουν με την ψυχή τους, έτσι και χθες ανάμεσα στην ''Αλατσατιανή'' και τον ''Πολίτικο''...στη ''Γιωργίτσα'' και το ''Γιαρούμπι'' ζωντάνεψαν μπροστά στο κοινό χίλιες εικόνες...και για όσους από 'μας έχουμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε ζήσει τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που ήρθαν από τη Σμύρνη και τον Τσεσμέ...για μας ζωντάνεψαν κι αναμνήσεις και γεύσεις και μυριωδιές και φωνές οικείες μελωδικές, τραγούδια και συζητήσεις, από τις οικογεννειακές γιορτές και την καθημερινότητα των παιδικών μας χρόνων. 

 Κάτι τέτοιες γιορτές έχουν πολύ μεγάλη αξία για όλους όσους τις παρακολουθούν και συμμετέχουν, είτε από την πλευρά του κοινού είτε από την πλευρά της διοργάνωσης, γιατί είναι ψυχαγωγία και διασκέδαση πρώτης ποιότητος, δωρεάν για τις γειτονιές και τον κόσμο, που συμπεριλαμβάνει πολλά στοιχεία επιμορφωτικού χαρακτήρα και συγκροτημένης Ιστορικής γνώσης.

Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη ''Ο Φάρος'' Γεωργία Χούλη όταν προλόγισε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο Ιστορικό του αγώνα της επιβίωσης και της ανασυγκρότησης της ζωής των Ελλήνων Προσφύγων στη Χίο, που ήρθαν το 1922 από τις αλησμόνητες όμορφες πατρίδες της Μικρασίας. Ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου και τον εκπρόσωπο του Ταξίαρχου που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση καθώς και τους εκπροσώπους Συλλόγων και Πολιτιστικών Σωματείων και όλο τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την Επετειακή αυτή βραδιά. Ενημέρωσε ότι οι εκδηλώσεις ''Μνήμη Μικρασίας'' που διοργανώνει ο ''Φάρος'' κάθε Σεπτέμβριο, συνεχίζονται την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 με προβολές εκπομπών του δημοσιογράφου της Αλήθειας Δημήτρη Φρεζούλη από συνεντεύξεις Μικρασιατών Προσφύγων πρώτης γενιάς, στην αίθουσα του ''Φάρου'' στις 8.00 μ.μ. το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου με την πρώτη επίσημη βιβλιοπαρουσίαση του Περιηγητικού Οδηγού Σμύρνης του 1922 από τις Εκδόσεις ''Εξ Ανατολών'' με τον Ανδρέα Μπαλτά και τον Γιώργο Πουλημένο πάλι στο ''Φάρο'' Βαρβασίου στις 8μ.μ. και ολοκληρώνονται με την ''Ημέρα Μνήμης Μικρασίας'' την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, από το πρω'ί', με επίκεντρο τον Άγιο Χαράλαμπο στο Βαρβάσι.

Η Πρόεδρος του ''Φάρου'' μίλησε ακόμη για την Ιερή Εικόνα της Παναγιάς της Ψαριανής που ήρθε στη Χίο όπως και η Εικόνα του Αγίου Χαράλαμπου από τον Τσεσμέ, όπου μεταφέρθηκε σαν ''προσφυγοπούλα'' με την καταστροφή των Ψαρών το 1822. Όταν χτίστηκε η Εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου στο Βαρβάσι στη Χίο, η σύζυγος και οι κόρες του Κυριάκου Μαμουνή που την έφεραν από τον Τσεσμέ την αφιέρωσαν επάργυρη στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Χαράλαμπου στο Βαρβάσι όπου και λειτουργείται. Η εικόνα της Παναγίας της Ψαριανής είναι και θαυματουργή όπως μαρτυρούν πολλοί συμπολίτες μας που ζήτησαν τη μεσιτεία της Παναγίας για τεκνοποίηση και για την προστασία ναυτιλομένων και ξενιτεμένων.

  Ο κόσμος πολύ χάρηκε την όμορφη γιορτή με τα Χορευτικά του ''Φάρου'' στο προαύλιο του Αγίου Χαράλαμπου στο Βαρβάσι. Σιγοτραγουδούσε μαζί με το ''αηδονάκι των Αλατσάτων'' όπως είπε η Πρόεδρος του ''Φάρου'' για την γνωστή μας Λουλούδη Φακίρη και τόνισε ότι η τραγουδίστρια και όλοι οι Μουσικοί, Σάκης Πιπίδης-κλαρίνο, Γιάννης Βούκουνας-κρουστά, Δημήτρης Κοντός-στο λαούτο και στον ήχο και ο πιο νεαρός της ορχήστρας, ο Θωμάς Παραδείσης στο κανονάκι, πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους για την εκδήλωση αφιλοκερδώς. Τον φωτισμό της εκδήλωσης φρόντισε με πραγματικά μεγάλη επιτυχία ο Σαράντος Κωστίδης.

 Τα πηγαία χαμόγελα του Πατέρα Νεκτάριου, του Αγίου Χαραλάμπους, και του Πατέρα Αντωνίου Σακουλά, που περιβάλουν πάντοτε τις εκδηλώσεις του ''Φάρου'' με την αγάπη και την υποστήριξή τους, ήταν η πιο ζωηρή εικόνα στον επίλογο της όμορφης βραδιάς.

 Η Πρόεδρος του ''Φάρου'' ευχαρίστησε επίσης το ζεύγος Βαμβούρη που φρόντισε για την υποδοχή του κόσμου. Η βραδιά έκλεισε μ' ένα όμορφο γλυκό κέρασμα και χαμόγελα διάχυτα στο χώρο.    

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα*
Δευ, 14/10/2019 - 11:29

Τα Εύθυμα της βεγγέρας. Διηγήματα η εργογραφική αυτή δουλειά της κας Αργυρώς Ζαννίκου-Ψώρα, γραμμένα με κυρίαρχο όπλο το μεγάλο ενδιαφέρον της συγγραφέας μας για παλιές ιστορίες του γενέθλιου τόπου της, της Χίου και με το προσωπικό της χιούμορ που την έκαναν να επιλέξει για δημοσίευση αστείες ιστορίες, ιστορίες με σάτυρα κι όχι μόνο….

Κινούμενη, λοιπόν με αυθορμητισμό και διάθεση να μας φτιάξει το κέφι παρουσιάζει μια σειρά ιστοριών που χρόνο διεξαγωγής τους έχουν τον 19ο αιώνα με κάποιες εξαιρέσεις όπου και περνάμε στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Αυτή και μόνο η «ιστορική» τοποθέτηση των γεγονότων σε τόσο μακρινούς χρόνους δίνει ιδιαίτερη αξία στο καλαίσθητο βιβλίο της κ. Α. Ζ. Ψώρα γιατί ο νεότερος αναγνώστης μαθαίνει μέσα από σατυρικές ιστορίες πολλά από τα ήθη, έθιμα και κρατούσες κοινωνικές συνθήκες εκείνης της ‘άγνωστης’ σχεδόν εποχής.

Πετυχημένη σάτυρα, γραφή απλή και καθημερινή με έντονη την παρουσία ντοπιολαλιάς. Το κάθε ένα διήγημα της έχει την δική του προσωπικότητα, αφήνει στον αναγνώστη -με την καλή περιγραφική ικανότητα της γράφουσας-, μια εικόνα από ένα παρελθόν πολύ μακρινό αλλά ταυτόχρονα αγαπητό λόγω της ‘ανθρωπιάς’ που εκείνα τα χρόνια υπήρχε στις ανθρώπινες σχέσεις.

Το τελευταίο διήγημα του βιβλίου: «Ο πετράς, ο χτίστης μαστρο-Δημήτρης» είναι αυτοβιογραφικό αναφερόμενο σε οικογενειακά της πρόσωπα και στην ίδια, άρα και -χρονικά- το πιο σύγχρονο.

‘Βεγγέρα’ αποκαλούσαν στην Χίο τις συγκεντρώσεις τα βράδια στα σπίτια για κουβεντούλα κλπ τις εποχές εκείνες που ακόμη δεν υπήρχαν τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις κλπ. Σε αυτές διασκέδασαν οι συγκεντρωμένοι με αστεία ανέκδοτα, παραμύθια, χαρούμενες ιστορίες .κλπ. Όλα αυτά αρέσανε στην συγγραφέα που ζητούσε από κοριτσάκι από τα μεγαλύτερα σε ηλικία συγγενικά της πρόσωπα να της λένε τέτοιες ιστορίες. Τις κατέγραψε και μας τις παραδίδει. Μας παραδίδει μια «άγνωστη» παλιά Χίο του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, μια Χίο που λόγω των χρονικών ορίων δράσης των διηγημάτων πολλοί όχι μόνο δεν γνωρίζουν αλλά δεν θα μπορούσαν καν να την φανταστούν.

Χρονογραφήματα λογοτεχνίζοντος ύφους θα χαρακτήριζα αρκετά από αυτά τα 20 διηγήματα, ενώ η συγγραφέας τα κατέταξε όλα στην κατηγορία του διηγήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι όλα μα όλα τα γραπτά της γραμμένα με αρκετές αξιώσεις.

Η Αργυρώ Ζαννίκου-Ψώρα με αρκετά καλή μόρφωση και ενδιαφέρουσα επαγγελματική σταδιοδρομία διακρίνεται για την έντονη δράση της στα κοινωνικά και στο χώρο των γραμμάτων όπου έχει βραβευτεί για ποιητική της συλλογή και έχει δράση στο χώρο του ραδιοφώνου ενώ τον Μάιο του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Ευχαριστώ».

Την ευχαριστώ θερμά για τη συμβολή της στα πολιτιστικά της Χίου και για την ευκαιρία που μου έδωσε να απολαύσω το εξαιρετικό της παρόν βιβλίο.

Αργυρώ Ζαννίκου-Ψώρα

Τα εύθυμα της βεγγέρας

Σ.167

Εκδόσεις Άλφα Πι / Ροδοκανάκη 7/ Χίος.

 

*Η Τ. Γαϊλα είναι αρθρογράφος - ερευνήτρια