Μετά το Ναό του Αγ. Ισιδώρου, έργα για αρχαιολογικό πάρκο

Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 11/05/2022 - 16:08
Ηχητικό απόσπασμα: 

«To υποσχεθήκαμε και το κάναμε. Παραδίδουμε, μετά την αναδόμησή του, το ναό του Αγίου Ισιδώρου στη Λέτσαινα, στην εορτή του», ανέφερε σήμερα από το Ράδιο "Αλήθεια", η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, εξηγώντας ότι το τμήμα του έργου που ολοκληρώθηκε είναι μια από τις δύο παρεμβάσεις που είχε προγραμματίσει να κάνει η υπηρεσία στο μνημείο.

Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 2019, ενώ από τον Ιούνιο η υπηρεσία θα αναλάβει το 2ο υποέργο, που αφορά στη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου, πέριξ του σημερινού ναού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η πλατεία -όπως την ξέρουμε σήμερα- του Αγίου Ισιδώρου, σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν, μιας και θα ανασκαφεί για να βγουν στο φως όλες οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές.

Η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ισιδώρου, χτίστηκε στα μέσα του 5ου αι. μ.Χ., επί προγενέστερου ρωμαϊκού κτίσματος.

Σύμφωνα με ανασκαφές της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχουν διαπιστωθεί 5 επάλληλες οικοδομικές φάσεις στο χρόνο της στην α' φάση ο ναός κατασκευάστηκε ως τρίκλιτη βασιλική με πεταλόσχημη κόγχη, ενώ στην β' φάση ήταν επίσης τρίκλιτη βασιλική, μα ημικυκλική κόγχη.

Την Παρασκευή, παραμονή της εορτής του Αγίου Ισιδώρου, στο Ναό της Λέτσαινας θα τελεστεί Εσπερινός στις 7.00 μ.μ. καθώς και Θεία Λειτουργία το πρωί του Σαββάτου 14 Μαΐου.

Σχετικά Άρθρα