Χίος, Σάββατο 23 Μαρτίου

Μια γοητευτική ιστορία αγάπης και δύναμης στα Γενοβέζικα και Βυζαντινά κάστρα της Χίου.

Το νέο μυθιστόρημα ''Πορφυρένιο δάκρυ'' της Ελένης Συράκη κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΕΞΗ και παρουσιάστηκε στο ''book cafe'' του Βιβλιοπωλείου ''Πυξίδα''.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 16/03/2019 - 06:21

Το γοητευτικό, περιπετειώδες, δυναμικό, ερωτικό και ιστορικό μυθιστόρημα ''Πορφυρένιο δάκρυ'' της Ελένης Συράκη, γνωστή στο πανελλήνιο και αγαπημένη συγγραφέας και εκπαιδευτικός από την Καλλιμασιά της Χίου, παρουσιάστηκε στο "Βook Cafe" του Βιβλιοπωλείου "Πυξίδα" στην Απλωταριά, στις 6.30 μ.μ. της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2019.

Η αίθουσα γέμισε και το χιακό κοινό, που αναζητά και εκτιμά τα καλά βιβλία, τιμώντας για ακόμα μία φορά την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Το "Πορφυρένιο Δάκρυ", είναι ένα βιβλίο γεμάτο με όλη τη μαγεία και την ανάσα του έρωτα και των ανθρώπων που υψώνουν το ανάστημα, την ψυχή και τη ζήση τους, απέναντι στις νόμιμες και παράνομες και τόσο εφήμερες προσταγές και εξουσίες τούτου του κόσμου.

Ένα καινούργιο μυθιστόρημα της Ελένης Συράκη, μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα πραγματικών και ιστορικών γεγονότων και προσώπων, που έζησαν τη Χίο, των ιπποτών και της "Μαόνας", των σκλαβοπάζαρων της ανατολής, το "τζιλιάτι" που εξαγόραζε και δρομολογούσε τις ζωές και τις συνειδήσεις αρχόντων και πληβείων, το άρωμα της μαστίχας και των μανταρινιών που ταξίδευαν στα πέρατα του κόσμου με τα γενουατικά πλοία, την πληγωμένη βασιλεύουσα που μύριζε ακόμα σαν μαραμένος βασιλικός και τις ντόπιες πριγκίπισσες και βασιλοπούλες, που ο κύρης τους όριζε, τη ζωή, τη συμπεριφορά και το γάμο τους, αλλά και φυσικά τις βάγιες, τις νταντάδες τους, που τις νανούριζαν στην κούνια, με το τραγουδάκι "κοιμήσου και παρήγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου, στη Βενετιά τα ρούχα σου και τα διαμαντικά σου"

Κι όλα ήταν αλήθεια κι ας μοιάζουν με παραμύθια...

Μπροστά στα μάτια του αναγνώστη περνούν ολοζώντανοι οι ήρωες του βιβλίου και η Χίος της εποχής, με τη σημαία της Γένοβας να κυματίζει πιο πάνω απ' τη βυζαντινή στο επιθαλάσσιο Κάστρο μας.

Ο σκληρός και αδίστακτος Ρενάτο Φαμπιάνι, που ήθελε να παντρέψει την αδερφή του ήθελε δεν ήθελε η ίδια, με τον πρίγκηπα Μπαλζαρίνι και δεν σήκωνε αντιρρήσεις ούτε για αστείο.

Η Τερέζα Φαμπιάνι και ο Λεόντιος , ένας Χιώτης δουλοπάροικος, που ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν, αψηφώντας τις απαγορεύσεις και τις προσταγές του αδελφού της, για να εισπράξουν την εκδίκηση και το κυνηγητό που τους εξαπέλυσε από τη θέση ισχύος που είχε στην κρατική εξουσία.

«Νομίζεις πως θυμάμαι πια να ζήσω χωρίς εσένα...», λέει ο Λεόντιος στην Τερέζα, όταν εκείνη υποχρεώνεται να τον αποχωριστεί για να σώσει τη ζωή του από το σπαθί και το μένος του άρχοντα.

Ο Νικηφόρος και η Κωνσταντινούπολη, οι Οσμανλήδες, ο Πάπας, οι επιδρομές των Μογγόλων, οι Αζυμήτες, οι Ιησουίτες, η πανούκλα, τα οχυρωματικά έργα, οι καλλιέργειες και το μοτίβο της σκέψης της κοινωνίας που άφησαν οι Γενουάτες κατακτητές κληρονομιά στο νησί, είναι ο περιβάλλοντας αγωνιστικός χώρος που παλεύουν οι ήρωες του βιβλίου.

Για αυτόν τον λόγο, η συγγραφέας του μυθιστορήματος, αφιέρωσε αρκετό χρόνο κατά την παρουσίαση του βιβλίου για να εξηγήσει το ιστορικό πλαίσιο και τις προεκτάσεις του, με αναφορές σε γεγονότα και σχετική βιβλιογραφία.

Όλο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και ακολούθησε συζήτηση.

Μεταξύ άλλων, και σχετικά με τις αναφορές σε γενουατικά χειρόγραφα και βιβλία που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη Κοραή, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης τόνισε, ότι, εν' όψει και των εκλογών, καλό είναι να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά στους τοπικούς μας άρχοντες, την άμεση ανάγκη της ενίσχυσης του προσωπικού και την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της Βιβλιοθήκης Κοραή, που είναι κόσμημα και ανεκτίμητη περιουσία για το νησί μας.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το "Πορφυρένιο δάκρυ" διάβασαν με πολύ παραστατικό τρόπο οι εκπαιδευτικοί, Κώστας Μανές και Κατερίνα Συράκη.

Το δυναμικό, ρομαντικό, περιγραφικό και εύγλωτο εξώφυλλο του βιβλίου, τονίζει υπέροχα το περιπετειώδες περιεχόμενο των σελίδων του.

Το "Πορφυρένιο δάκρυ" της Ελένης Συράκη κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΕΞΗ και είναι μια εξαιρετική δουλειά, που μαζί με τη συγγραφική του αξία, τις ευανάγνωστες σελίδες του και την καλαίσθητη εμφάνισή του, είναι ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη του αναγνώστη.

Η συνδιοργάνωση από τη μεριά του βιβλιοπωλείου "Πυξίδα" στο φιλόξενο χώρο του "Book Cafe" και η φροντίδα του προσωπικού ήταν άψογη.

Η συγγραφέας με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του βιβλίου, συνομίλησε με το κοινό και υπόγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Η Ελένη Συράκη είναι μία εξαιρετική συγγραφέας και εκπαιδευτικός που κατάγεται από την Καλλιμασιά της Χίου, είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, πόσους και πόσους ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού, ήρωες όπως ο Περρίκος, χαρτογράφους όπως ο Κανελλάκης, πρωτοπόρους, όπως ο ιδρυτής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και ιατρός, Γιώργος Σταγκούλης, στυλοβάτες του πολιτισμού, όπως ο σύγχρονός μας Δημήτρης Μελαχροινούδης, φιλότιμους εργάτες, αγρότες και αξιοσέβαστους καλούς οικογενειάρχες... βγάζει συνέχεια η Καλλιμασιά.

Καλό χωριό η Καλλιμασιά! Πολλά καράτια χωριό η Καλλιμασιά της Χίου! 

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 21/03/2019 - 16:24

Την ταινία Mimosas, παραγωγής Μαρόκου και Ισπανίας, θα προβάλει την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου στο Ομήρειο.

Η σκηνοθεσία είναι του Όλιβερ Λαξ, ενώ το σενάριο υπογράφει ο ίδιος και ο Σαντιάγκο Φιλόλ. Πρωταγωνιστούν: Αχμέντ Χαμούντ, Σαΐντ Αγκλί, Σακίμπ Μπεν Ομάρ

Ένα καραβάνι ταξιδεύει στην οροσειρά του Άτλαντα στο Μαρόκο με αρχηγό έναν βαριά άρρωστο Σεϊχη. Όταν κατά την διάρκεια του ταξιδιού εκείνος πεθαίνει, οι άντρες του αρνούνται να συνεχίσουν, όμως δύο ληστές που συνοδεύουν το καραβάνι ισχυρίζονται ότι ξέρουν το δρόμο και αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν το νεκρό στην τελευταία του κατοικία. Παράλληλα ένα σμπαραλιασμένο αυτοκίνητο διασχίζει την έρημο και τον..χρόνο. Ένας νεαρός επιβάτης βάζει σκοπό να βοηθήσει το καραβάνι να φτάσει στον προορισμό του.

  Η ιστορία της ταινίας φαίνεται οξύμωρη και είναι. Ο νεαρός σκηνοθέτης μας καλεί ν’ αφήσουμε στην άκρη τη λογική μας και μας κάνει κοινωνούς σ’ ένα παραισθητικό, υπνωτιστικό ταξίδι περιπλάνησης στο χώρο και το χρόνο όχι όμως χωρίς προορισμό. Γεμάτο με θεολογικές και υπαρξιακές αναφορές, με τη συνοδεία αραβικής μουσικής κι ένα επιβλητικό, αφιλόξενο τοπίο να είναι ο καταλύτης που θα υποβάλλει του λίγους «εκλεκτούς» σε δοκιμασίες πνευματικές και σωματικές (η πίστη, η επιμονή, ο νους, το σώμα όλα δοκιμάζονται), η ταινία είναι σαν ένα παραμύθι της Ανατολής, μια παραβολή από το Κοράνι ή τη Βίβλο ή σαν τους αντικατοπτρισμούς της ερήμου.

Διακρίσεις: Μεγάλο Βραβείο Εβδομάδας Κριτικής Φεστιβάλ Κανών 2016, βραβείο καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Καΐρου 2016.