Χίος, Κυριακή 19 Μαΐου

Μια γοητευτική ιστορία αγάπης και δύναμης στα Γενοβέζικα και Βυζαντινά κάστρα της Χίου.

Το νέο μυθιστόρημα ''Πορφυρένιο δάκρυ'' της Ελένης Συράκη κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΕΞΗ και παρουσιάστηκε στο ''book cafe'' του Βιβλιοπωλείου ''Πυξίδα''.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 16/03/2019 - 06:21

Το γοητευτικό, περιπετειώδες, δυναμικό, ερωτικό και ιστορικό μυθιστόρημα ''Πορφυρένιο δάκρυ'' της Ελένης Συράκη, γνωστή στο πανελλήνιο και αγαπημένη συγγραφέας και εκπαιδευτικός από την Καλλιμασιά της Χίου, παρουσιάστηκε στο "Βook Cafe" του Βιβλιοπωλείου "Πυξίδα" στην Απλωταριά, στις 6.30 μ.μ. της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2019.

Η αίθουσα γέμισε και το χιακό κοινό, που αναζητά και εκτιμά τα καλά βιβλία, τιμώντας για ακόμα μία φορά την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Το "Πορφυρένιο Δάκρυ", είναι ένα βιβλίο γεμάτο με όλη τη μαγεία και την ανάσα του έρωτα και των ανθρώπων που υψώνουν το ανάστημα, την ψυχή και τη ζήση τους, απέναντι στις νόμιμες και παράνομες και τόσο εφήμερες προσταγές και εξουσίες τούτου του κόσμου.

Ένα καινούργιο μυθιστόρημα της Ελένης Συράκη, μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα πραγματικών και ιστορικών γεγονότων και προσώπων, που έζησαν τη Χίο, των ιπποτών και της "Μαόνας", των σκλαβοπάζαρων της ανατολής, το "τζιλιάτι" που εξαγόραζε και δρομολογούσε τις ζωές και τις συνειδήσεις αρχόντων και πληβείων, το άρωμα της μαστίχας και των μανταρινιών που ταξίδευαν στα πέρατα του κόσμου με τα γενουατικά πλοία, την πληγωμένη βασιλεύουσα που μύριζε ακόμα σαν μαραμένος βασιλικός και τις ντόπιες πριγκίπισσες και βασιλοπούλες, που ο κύρης τους όριζε, τη ζωή, τη συμπεριφορά και το γάμο τους, αλλά και φυσικά τις βάγιες, τις νταντάδες τους, που τις νανούριζαν στην κούνια, με το τραγουδάκι "κοιμήσου και παρήγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου, στη Βενετιά τα ρούχα σου και τα διαμαντικά σου"

Κι όλα ήταν αλήθεια κι ας μοιάζουν με παραμύθια...

Μπροστά στα μάτια του αναγνώστη περνούν ολοζώντανοι οι ήρωες του βιβλίου και η Χίος της εποχής, με τη σημαία της Γένοβας να κυματίζει πιο πάνω απ' τη βυζαντινή στο επιθαλάσσιο Κάστρο μας.

Ο σκληρός και αδίστακτος Ρενάτο Φαμπιάνι, που ήθελε να παντρέψει την αδερφή του ήθελε δεν ήθελε η ίδια, με τον πρίγκηπα Μπαλζαρίνι και δεν σήκωνε αντιρρήσεις ούτε για αστείο.

Η Τερέζα Φαμπιάνι και ο Λεόντιος , ένας Χιώτης δουλοπάροικος, που ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν, αψηφώντας τις απαγορεύσεις και τις προσταγές του αδελφού της, για να εισπράξουν την εκδίκηση και το κυνηγητό που τους εξαπέλυσε από τη θέση ισχύος που είχε στην κρατική εξουσία.

«Νομίζεις πως θυμάμαι πια να ζήσω χωρίς εσένα...», λέει ο Λεόντιος στην Τερέζα, όταν εκείνη υποχρεώνεται να τον αποχωριστεί για να σώσει τη ζωή του από το σπαθί και το μένος του άρχοντα.

Ο Νικηφόρος και η Κωνσταντινούπολη, οι Οσμανλήδες, ο Πάπας, οι επιδρομές των Μογγόλων, οι Αζυμήτες, οι Ιησουίτες, η πανούκλα, τα οχυρωματικά έργα, οι καλλιέργειες και το μοτίβο της σκέψης της κοινωνίας που άφησαν οι Γενουάτες κατακτητές κληρονομιά στο νησί, είναι ο περιβάλλοντας αγωνιστικός χώρος που παλεύουν οι ήρωες του βιβλίου.

Για αυτόν τον λόγο, η συγγραφέας του μυθιστορήματος, αφιέρωσε αρκετό χρόνο κατά την παρουσίαση του βιβλίου για να εξηγήσει το ιστορικό πλαίσιο και τις προεκτάσεις του, με αναφορές σε γεγονότα και σχετική βιβλιογραφία.

Όλο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και ακολούθησε συζήτηση.

Μεταξύ άλλων, και σχετικά με τις αναφορές σε γενουατικά χειρόγραφα και βιβλία που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη Κοραή, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης τόνισε, ότι, εν' όψει και των εκλογών, καλό είναι να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά στους τοπικούς μας άρχοντες, την άμεση ανάγκη της ενίσχυσης του προσωπικού και την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της Βιβλιοθήκης Κοραή, που είναι κόσμημα και ανεκτίμητη περιουσία για το νησί μας.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το "Πορφυρένιο δάκρυ" διάβασαν με πολύ παραστατικό τρόπο οι εκπαιδευτικοί, Κώστας Μανές και Κατερίνα Συράκη.

Το δυναμικό, ρομαντικό, περιγραφικό και εύγλωτο εξώφυλλο του βιβλίου, τονίζει υπέροχα το περιπετειώδες περιεχόμενο των σελίδων του.

Το "Πορφυρένιο δάκρυ" της Ελένης Συράκη κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΕΞΗ και είναι μια εξαιρετική δουλειά, που μαζί με τη συγγραφική του αξία, τις ευανάγνωστες σελίδες του και την καλαίσθητη εμφάνισή του, είναι ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη του αναγνώστη.

Η συνδιοργάνωση από τη μεριά του βιβλιοπωλείου "Πυξίδα" στο φιλόξενο χώρο του "Book Cafe" και η φροντίδα του προσωπικού ήταν άψογη.

Η συγγραφέας με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του βιβλίου, συνομίλησε με το κοινό και υπόγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Η Ελένη Συράκη είναι μία εξαιρετική συγγραφέας και εκπαιδευτικός που κατάγεται από την Καλλιμασιά της Χίου, είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, πόσους και πόσους ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού, ήρωες όπως ο Περρίκος, χαρτογράφους όπως ο Κανελλάκης, πρωτοπόρους, όπως ο ιδρυτής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και ιατρός, Γιώργος Σταγκούλης, στυλοβάτες του πολιτισμού, όπως ο σύγχρονός μας Δημήτρης Μελαχροινούδης, φιλότιμους εργάτες, αγρότες και αξιοσέβαστους καλούς οικογενειάρχες... βγάζει συνέχεια η Καλλιμασιά.

Καλό χωριό η Καλλιμασιά! Πολλά καράτια χωριό η Καλλιμασιά της Χίου! 

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Η Ιστορία της φύσης της Χίου, όφελος στην ανάπτυξη του συνεδριακού-φυσιολατρικού τουρισμού
Κυρ, 19/05/2019 - 07:51

 Τη δημιουργία ενός συνεργατικού μηχανισμού (Πανεπιστήμιο, Δήμος, Περιφέρεια, φορείς, ιδιώτες) που οι ''συστάδες'' του θα συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους με στόχο την προστασία περιοχών που φιλοξενούν σπάνια φυτά και έντομα (γιατί η Χίος έχει τέτοιες περιοχές), αλλά και τη διοργάνωση στη Χίο παγκοσμίου συνεδρίου χλωρίδας και πανίδας που θα επαναλαμβάνεται κάθε 3 με 5 έτη για την ενδυνάμωση του συνεδριακού-φυσιολατρικού τουρισμού (πράγμα που μπορεί να το στηρίξει η Χίος), πρότεινε στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, που ανέδειξε τις ομορφιές και τις ωφέλειες της φύσης, μαζί με τους σπάνιους βιότοπους-''θησαυρούς'' του νησιού μας που η προστασία και διατήρησή τους αναζωογονεί την ισορροπία του οικοσυστήματος, ο Άγγλος φυσιολάτρης Mike Taylor, που έλαβε την επίσημη τιμητική διάκριση του Δήμου Χίου, για την εικοσιπενταετή και πλέον προσφορά του στη μελέτη, την ανάδειξη και την προστασία (με γνωστές και χειροπιαστές δράσεις του) της χλωρίδας και της πανίδας της Χίου. 

Η εκδήλωση κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η βράβευση, έγινε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο το Σάββατο 18 Μαϊου 2019 στις 7μ.μ. και πλαισιώθηκε από την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία του Άγγλου φυσιολάτρη Mike Taylor με θέμα ''Η Ιστορία της φύσης της Χίου, φυτολογικές μελέτες, οικοτουρισμός και προστασία βιοτόπων''. Την ομιλία και την εκδήλωση υποστήριξε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Aegean Greeners, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια Άννα Κοτρίκλα και τον Γρηγόρη Παπαμικρούλη.

            Η αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ήταν κατάμεστη, γιατί ο Mike Taylor είναι γνωστός στη Χίο (για την ευεργετική δράση και τις μελέτες του) από το 1992 που επισκέφθηκε (κατά τύχη) τη Χίο και την ''ερωτεύτηκε'', ανακαλύπτοντας τους μοναδικούς φυσικούς ''θησαυρούς'' της. Το 1994 (με τη συνταξιοδότησή του) εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί μας με τη σύζυγό του. Από τότε έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στο πεδίο της έρευνας (στην εντομολογία και τη φυτολογία) και σε διάφορες συλλογικές ενέργειες (μαζί με φίλους του, όπως ο Γιώργος Μισετζής, ο Θεόδωρος Χαβιάρας και ο Παντελής Σαλιάρης...) για την ανάδειξη και την προστασία των μοναδικών φυσικών βιοτόπων του νησιού, τη μελέτη και την ανάδειξη (στα συνέδρια που διοργανώθηκαν) των ποικιλιών της Χιώτικης Ορχιδέας...και έχει συμβάλει θετικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το φυσικό περιβάλλον, με τη δημοσίευση μελετών και κειμμένων του στο περιοδικό ''Πελληναίον'' και στην εφημερίδα ''Αλήθεια'' κυρίως, ενώ παρουσίασε αρκετές εκπομπές σχετικές με τη Χιακή φύση στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

            Ο Mike Taylor τόνισε στην ομιλία του στο Ομήρειο το Σαββάτο, ότι η Χίος έχει ένα τεράστιο δυναμικό βιοποικιλότητας εξαιτίας του μεγέθους της, της θέσης της, της γεωλογίας, της τοπογραφίας και του σχετικά χαμηλού ποσοστού καλλιεργήσιμης γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις μη καλλιεργούμενων, φυσικών βιοτόπων. Η καταστροφή και η μεγάλη μείωση του πληθυσμού το 19ο αιώνα και η κυριαρχία της ναυτιλίας και του εμπορίου έναντι της γεωργίας διατηρησαν την κατάσταση αυτή τα επόμενα χρόνια. Συμπλήρωσε λοιπόν ότι είναι απαραίτητο να προστατευτούν σημαντικές περιοχές της άγριας φύσης στη Χίο που έχουν διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας, όπως τα Κάτω Φανά, ο Μάναγρος και το Έλος στο Μάρμαρο και ότι πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό ''μωσαϊκό'' καταφυγίων στη Χίο, όπως το πρώτο Ελληνικό καταφύγιο Λιβελούλας στα Αρμόλια, που ο ίδιος πρωτοστάτησε για την ίδρυσή του.

            Ο Μike Taylor, όλα αυτά τα χρόνια που ζει στο νησί μας, έχει φέρει στη Χίο πολλούς επιστήμονες και πολλούς ανθρώπους σχετικούς με τον τουρισμό στη Χίο και έχει καλλιεργήσει συνεργασίες με το Μουσείο του Λίβερπουλ, τη Βρετανική Αραχνολογική Εταιρία, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πολλούς Χιώτες επιχειρηματίες του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει μελέτες στην εντομολογία για μύγες, πεταλούδες, πεταλουδάκια, λιβελούλες, ακρίδες και γρύλους, ενώ έχει εκπονήσει και πολλές βοτανολογικές μελέτες (μεταξύ αυτών και της ορχιδέας). Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Εντομολογικής Εταιρίας του Μάντσεστερ σε ηλικία 25 ετών και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία διεθνώς για τις μελέτες και τη δράση του.

            Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Άγγλου φυσιολάτρη Μike Taylor, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης ζήτησε το λόγο, ανέβηκε στο βήμα και με την ευκαιρία της εκδήλωσης δήλωσε τη διαμαρτυρία του για την καταστροφή του περιβάλλοντος της Χίου που χρειάζεται προστασία όπως τόνισε. Συμπλήρωσε δε, ότι στη Χίο υπάρχουν πολλά αιωνόβια δέντρα που πρέπει να επισημανθούν, να αναδειχθούν και να προστατευθούν καταλλήλως.

            Τέλος εκ' μέρους του Δήμου Χίου, ο Κώστας Καρατζάς, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, απέδωσε στον Άγγλο φυσιολάτρη Mike Taylor, την Τιμητική Διάκριση του Δήμου Χίου και την αναμνηστική πλακέτα...και τόνισε ότι η Δημοτική αρχή είναι σύμφωνη με τις σκέψεις και τις προτάσεις του Μike Taylor και πιστεύει στις θετικές και ωφέλιμες προοπτικές που έχει η προστασία και η ανάδειξη των φυσικών βιοτόπων και ο συνεδριακός-φυσιολατρικός τουρισμός.

            Ο Μike Taylor με τη σειρά του, ευχαρίστησε το Δήμο Χίου και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού για την τιμητική διάκριση. Επίσης ακόμη ευχαρίστησε, την υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Δήμου Χίου Ουρανία Τώρα που σχεδίασε και υλοποίησε, μαζί με την καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας Μέλη Τσακού-Βυζανιάρη (γιατί οι ομιλίες ήταν στα αγγλικά και υπήρξε μετάφραση) την εκδήλωση του Σαββάτου. Στις ευχαριστίες ο Mike Taylor συμπεριέλαβε την τεχνολόγο δασοπονίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου Αντωνία Αγκά και την Ευαγγελία Γεραζούνη απο το Δήμο Χίου για τη συμβολή τους...και τέλος ευχαρίστησε την ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Aegean Greeners με την υπεύθυνη καθηγήτρια Άννα Κοτρίκλα και το Γρηγόρη Παπαμικρούλη για την πλαισίωση της εκδήλωσης και το βίντεο που προβλήθηκε.

             Ο Άγγλος φυσιολάτρης Mike Taylor έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι, η επικοινωνία με τη φύση αποκαθιστά την ψυχική διάθεση και το πνεύμα.

Δημήτρης Ζαφείρης