Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Μικρό αφιέρωμα στα Ψαρά

Γράφει ο Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Παρ, 18/10/2019 - 10:23

Το ιστορικά καταξιωμένο νησί των Ψαρών έμεινε στη μνήμη πολλών γενεών ως τόπος μαρτυρίου, όπου η οθωμανική θηριωδία του 1824 άφησε με απάνθρωπο τρόπο αποτυπωμένη όλη τη μανία της ολοκληρωτικής σφαγής των κατοίκων.

 Το νησί, γνωστό από τον Όμηρο ως ΨΥΡΙΗ, ήταν πάντα καταφύγιο των διερχόμενων πλοίων και είχε πάντα λίγους κατοίκους. Κατοικήθηκε μόνιμα κατά τον 18ο αιώνα από Θεσσαλούς και Ηπειρώτες, που ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την θάλασσα, αφού το έδαφος του νησιού ήταν άγονο. Έτσι, ανέπτυξαν τη ναυτική τέχνη στην οποία οφείλεται η σπουδαία προσφορά των Ψαριανών στον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης, δίπλα στους Υδραίους και τους Σπετσιώτες.

 Πολλές σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας καλύπτονται από τα κατορθώματα του Κανάρη, του Παπανικολή και άλλων Ψαριανών με τις επιδρομές που έκαναν στα τουρκικά παράλια, τις νικηφόρες ναυμαχίες τους με την τουρκική αρμάδα, την επιτυχημένη χρήση πυρπολικών και την πολύτιμη βοήθεια στους κατατρεγμένους κατοίκους άλλων νησιών.

 Για όλα αυτά όμως, τα αντίποινα από μέρους των Οθωμανών καταγράφηκαν με τα πιο άγρια δείγματα βαρβαρότητας. Οι σφαγές των ντόπιων (περίπου 4.000) και των προσφύγων (περίπου 17.000) υποχρέωσαν τους λίγους που απέμειναν να φύγουν προς τα ελληνικά νησιά, τη Σύρο, την Άνδρο, τη Μύκονο, την Αίγινα ενώ μετά την απελευθέρωση πήγαν στην Εύβοια, όπου και ίδρυσαν κοντά στην Αρχαία Ερέτρια δική τους πόλη με το όνομα Νέα Ψαρά.

Σήμερα, ο αριθμός των κατοίκων στο νησί δεν ξεπερνά τα πεντακόσια (500) άτομα, σχεδόν αποκλειστικά ναυτικούς και ψαράδες. Ο μοναδικός οικισμός στα νότια του νησιού αποτελεί και την έδρα του Δήμου Ψαρών.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω αυτό το σύντομο αφιέρωμα παραθέτοντας μια ιστορική σφραγίδα χωρίς αναφορά έτους με επιγραφή «ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΙΑ ΨΑΡΡΩΝ» και ένα άνθος στο κάτω μέρος. Στο κέντρο φέρει την εικόνα του Αγίου Νικολάου, μιας και ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των ναυτικών.

Σχετικά Άρθρα

Από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου. Πρωτότυπες ιδέες, εξειδικευμένες τεχνικές, αγάπη και φαντασία!
Τετ, 11/12/2019 - 06:39

Μια όμορφη και μαγευτική Έκθεση Βιβλιοδεσίας γεμάτη αγάπη, φαντασία και αξιοζήλευτες τεχνικές, παρουσιάζουν, αυτές τις μέρες, στον φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο στον όροφο στο Καφέ-Ρόδι στην Απλωταρία, οι μαθητές του Κώστα Στείρου από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου.

 Ο Κώστας Στείρος με τις ανεξάντλητες γνώσεις του και τη αστείρευτη επιμέλεια και αγάπη του για τους μαθητές και τη βιβλιοδεσία, καθώς και το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου, φέτος κλείνουν είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας και επιτυχημένης δημιουργικής δράσης στο νησί μας.

  Η παρούσα έκθεση που εγκαινιάσθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στις 7μ.μ. θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά όλα τα πρωϊνά και τα απογεύματα κάθε Τρίτη και Παρασκευή, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου στο Καφέ-Ρόδι. Παρουσιάζει έργα που έφτιαξαν με δουλειά, καλλιτεχνία κόπο και μεράκι, οι παλαιότεροι μαθητές του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία που απόκτησαν αφιερώνοντας τον εαυτό τους και το χρόνο τους στη βιβλιοδεσία και τη μελέτη της.

 Εξαίσια δείγματα, Γαλλικής, Κόπτικης, Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας κ.α....καθώς επίσης και κούκλες με φορέματα εντυπωσιακά που μπορεί να τα ξεφυλλίσει κανείς με δέος και σεβασμό, κοσμούν τον επίσης καλλιτεχνικό και ευαίσθητο χώρο του Καφέ-Ρόδι, που αξίζει να επισκεφθείτε και για να απολαύσετε την έκθεση. Ίσως να βρείτε και μια καλή ιδέα για ένα υπέροχο δώρο, για τα πρόσωπα που αγαπάτε, εν όψει των εορτών... 

 Οι μαθητές που συμμετέχουν με έργα τους στην Έκθεση, είναι: η Γιασεμή Αμπαζή, η Έλλη Γαλανοπούλου, ο Χρήστος Διόλατζης, η Φωτεινή Ιωαννίδου, η Καίτη Μιχαληνού, η Ντίνα Ποπόνα, ο Αντώνης Σιφναίος, η Βάσω Φανού, η Αργυρώ Φλάμου και ο Φώτης Φραγκάκης. Μαζί με το Δάσκαλό τους και Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Κώστα Στείρο παρουσίασαν σε συνέντευξη τους πτυχές της εργασίας τους, εξηγώντας τα μέρη της Έκθεσης. Την συνέντευξη και πλάνα από την Έκθεση Βιβλιοδεσίας στο Καφέ-Ρόδι, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV .

mia_yperohi_ekthesi_vivliodesias_sto_kafe_rodi