Μνήμη Αγίας Παρασκευής, μνήμη Μικρασίας

Κυρ, 20/07/2025 - 06:58

Την Παρασκευή  25 Ιουλίου 2025, θα ξεκινήσουν οι διήμερες εκδηλώσεις εορτασμού της μνήμης της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλο.                                                                                            

 Στις 7.15 μ.μ.  θα τελεστεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Μάρκου. Θα ακολουθήσει η πάνδημη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Παρασκευής, στους δρόμους του Καστέλλου και αμέσως μετά θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις προς: 

 1) τον Δήμο Θερμαϊκού τη θερμή αγκαλιά για τους Μικρασιάτες προγόνους μας, το τοπόσημο του Μικρασιατικού ελληνισμού και πολιτισμού.                                                                                                                                           \

2) τον Δήμο Οινουσσών το ευλογημένο νησί της ναυτοσύνης, σκέπη και καταφυγή των Μικρασιατών προγόνων μας. Τον πρωτομάστορα της ρίζας, της μνήμης και της παράδοσης.                                                                  

3) το φιλανθρωπικό  ίδρυμα “Leon & Aspasia Lemos  για την μεγάλη συνεχή κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του.                                                 

 4)  τον Σύλλογο  Αγιοπαρασκευουσίων και Τσεσμελήδων Νέας Μηχανιώνας «Το Γυαλουδάκι». Απόρροια της συνεχούς  προσπάθειάς τους είναι η διάσωση, διατήρηση και διάδοση της Μικρασιατικής κληρονομιάς  και παράδοσης. 

 5) το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς για την διοργάνωση της περιοδικής έκθεσης "απέναντι" στο Μουσείο Μαστίχας Χίου με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή  με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη της Μικρασιατικής Μνήμης.         

 6) τον κ. Ματθαίο Μαζωνάκη καθηγητή Θεολογίας, εκφράζοντας  την αμέριστη εκτίμηση και τον σεβασμό μας, για την προσφορά του ως σπορέα της γνώσης στην ελληνική παιδεία, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μόρφωση, διαπαιδαγώγηση και κοινωνικοποίηση των παιδιών μας.                                                                                                           

Θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα τμήματα του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου, Βιβλιοθήκη "Ο Φάρος" και της Ενώσεως Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας.                   

 Το Σάββατο το πρωί 26 Ιουλίου θα τελεστεί ο Όρθρος μετ’ αρτοκλασίας και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα ο Μεθεόρτιος Εσπερινός  και η Ιερά Παράκληση της Αγίας Παρασκευής.                                                                                                     

Σχετικά Άρθρα