Χίος, Τρίτη 14 Ιουλίου

Μουσική Πανδαισία στο Διονυσίειον Μουσικό Σχολείο από τη Μούσα Ελληνική!

Γράφει ο Λευτέρης Πυκνής
Τρί, 02/07/2019 - 14:46

Με αφορμή την παρουσία μου στην υπέροχη μουσική πανδαισία, φυσικά στο δεύτερο ημίχρονο της εκδήλωσης, γιατί δυστυχώς στο εισαγωγικό κείμενο για την ιστορία της μουσικής από αρχαιοτάτων χρόνων για πολλούς λόγους κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν κατάλαβε τίποτα! Οι λόγοι η απουσία μικροφώνου! Αλλά μόλις ξεκίνησε μουσικοθεατρική παράσταση ζωντάνεψε η ατμόσφαιρα και αποζημιωθήκαμε με την λαμπρότητα και την μεγαλοπρέπεια της όλης εκδήλωσης!

Παραβρέθηκα για πρώτη φορά σέ ένα κτίριο ένα πραγματικό Κόσμημα που έχει κληροδοτήσει ό Μακαριστός Μητροπολίτης Διονύσιος Χίου Ψαρών και Οινουσσών! Και δεν είναι μόνο αυτό το συγκεκριμένο Σχολείο, υπάρχει ακόμη και το τεράστιο κτίριο έξω από το Νεχώρι πού χρησιμοποιείται για άτομα με ειδικές ικανότητες κλπ. Όταν βλέπω από τα πολύ παλαιά χρόνια ότι τα περισσότερα σχολεία έχουν κτιστεί από διάφορους Χιώτες ευεργέτες και την αχαριστία ειδικά των αριστερόστροφων κατά καιρούς πολιτικών και κυβερνώντων με εχθρότητα και μεγάλη απαξίωση έναντι των δωρητών με πιάνει αλλεργία και τα παίρνω στο κρανίο γιατί δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν τίποτα άλλο παρά να κατηγορούν και να προσπαθούν να τσαλαπατήσουν την κάθε καλοπροαίρετη προσφορά όλων των Χιωτών Ευεργετών!

Όσο για τον Διονύσιο είχε πολλά στραβά και ανάποδα αλλά και άκουγε τις απόψεις του απλού ανθρώπου και γενικώς τού λαού τής Χίου! Τον έφερα κάποτε σε δύσκολη θέση όταν του είπα ότι το λάδι είναι νηστίσιμο και ότι ποτέ δεν το νηστεύω γιατί δεν μπορεί να τρώμε τίς ελιές και οι καλόγεροι να τις βάζουν μέσα στο ρεβιθοπίλαφο! Το λάδι δεν περιέχει ζωικό λίπος! Τότε μου έδωσε Την απάντηση ότι δεν χρειάζεται να το λέμε και ο καθένας μας πράττει κατά συνείδηση! Αιωνία όλων των Ευεργετών η ΜΝΗΜΗ!

Σχετικά Άρθρα

24 και 25 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο από το Θεατρικό Εργαστήρι του Ομηρείου
Τρί, 14/07/2020 - 15:30

Το εργαστήριο θεάτρου του Ομηρείου ΠΚΔΧ παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή με το έργο “Τα Ρέστα” του Κ. Ταχτσή.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020 στις 9 το βράδυ στην αυλή των οθωμανικών λουτρών στο Κάστρο της Χίου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα διατίθενται δελτία προτεραιότητας στην υποδοχή του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.

Η υπόθεση:

“Έφτυσα! Αλίμονο σου έτσι και ξεχάσεις πάλι τα ρέστα”

Μια χούφτα κέρματα που γλίστρησαν μέσα από τα χέρια του μικρού Ταχτσή γίνονται η αφορμή να ξεκινήσει μια αφήγηση για μια πορεία ζωής γεμάτη παιδικές στιγμές, ενοχές, επιθυμίες κι αναμνήσεις: ο πρώτος έρωτας, η γιαγιά και η μαμά, η μικρή αυλίτσα και τα μεγάλα ταξίδια. Ένα ταξίδι στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής του Κ. Ταχτσή που δεν ήθελε καμία ταμπέλα να τον καθορίσει παρά η απόλυτη ελευθερία.

Η γραφή του Ταχτσή, άμεση και ειλικρινής, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, καθώς το πιο γνωστό του έργο, “Το τρίτο στεφάνι” έχει ανέβει αρκετές φορές στο θέατρο ενώ έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά.

“Τα Ρέστα”, με τον έντονο αυτοβιογραφικό τους χαρακτήρα, προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να κοιτάξει λίγο βαθύτερα στην παιδική του ηλικία, την τόσο καθοριστική ανατροφή του, που τον έκανε αργότερα έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και αγαπημένους μεταπολεμικούς συγγραφείς.

 

"‘Ετσι, κατέληξα και στον έρωτα ό,τι και σε όλα τα άλλα, δηλαδή να είμαι κάτι και συγχρόνως να μην είμαι. Να είμαι κι εδώ κι εκεί και παντού… Φαντάζομαι ότι αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που με πιάνει ασφυξία ακόμα και στην ιδέα ότι μπορεί ν’ ανήκω επίσημα και τελεσίδικα σε μια οποιαδήποτε κλειστή ομάδα ή οργάνωση. Πιστεύω ότι την αληθινή ελευθερία –κατ’ αντιδιαστολή προς τις πρακτικές ελευθερίες της καθημερινής ζωής– την κατακτάει κανείς μόνος του».

Κ. Ταχτσής

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Λένια Ξενάκη

Ηχητική-Φωτιστική κάλυψη: Diamond Productions-Σαράντος Κωστίδης

Βοηθός σκηνοθέτη-Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Μπεκριδάκη

Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Ανθή Ξηνταριανού

Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Μανώλης Κοτρώτσιος

Βοηθός Φροντιστηρίου: Πέπυ Μπουσέ

 

 

Παίζουν: Μαρία Επιτροπάκη, Ανθούλα Μπουγδάνου, Ανθή Ξηνταριανού, Νίκος Πανταζής, Παντελής Πιτσικούλης

 

Το εργαστήρι θεάτρου του Ομηρειου απευθύνει θερμές ευχαριστίες στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου για την ευγενική παραχώρηση και φιλοξενία στο χώρο του Οθωμανικού Λουτρού.