Μουσικό Φεστιβάλ Χίου με συναυλίες, εκπαιδευτικές δράσεις και δράσεις στα Γηροκομεία

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 03/02/2020 - 12:11

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει για τέταρτη χρονιά στην καρδιά του χειμώνα, με πολλές και διαφορετικές μουσικές εκδηλώσεις και κοινό άξονα τις δυναμικές συμπράξεις. Σε σχήματα των δύο ή των τεσσάρων, αναγνωρισμένοι σολίστ διεθνούς φήμης, αλλά και ομάδες με διαφορετικό καλλιτεχνικό υπόβαθρο, συνεργάζονται με αφορμή το Φεστιβάλ. Παράλληλα, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου ανακοινώνει με χαρά τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SoundRoutes, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» (2014 – 2020) στο οποίο συμμετέχει μαζί με φορείς από την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία με σκοπό τη δημιουργία μουσικών διαλόγων ανάμεσα σε μουσικούς που υπήρξαν πρόσφυγες ή μετανάστες.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Allianz, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, του Δήμου Χίου και της Aegean Airlines.

Το πρόγραμμα SoundRoutes πραγματοποιείται με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

2 μαγικές συναντήσεις στα γηροκομεία της Χίου

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ώρα 16:30 Οίκος Ευγηρίας «Η Αγία Μαρίνα», Καρδάμυλα
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ώρα 10:30 Γηροκομείο Χίου «Ζωρζής Γ. Μιχαληνός»

Μετά την εξαιρετική συνεργασία του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με το πρόγραμμα θάλλω που εγκαινιάστηκε τον περασμένο χειμώνα, το duo του Νότη Παρασκευόπουλου και της Κωνσταντίνας Μαλτέζου επιστρέφει για δύο δράσεις στα γηροκομεία της Χίου. Μαζί τους θα συμπράξουν και πάλι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, αλλά αυτή τη φορά το ρεπερτόριο θα στραφεί γύρω από την κλασική μουσική, ενώ ανάμεσα στα έργα θα παρεμβάλλονται γνωστά αποσπάσματα από έργα του Σαίξπηρ.

Η δράση αποτελεί μία πρωτοβουλία του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου και υλοποιείται με την συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Χίου και της seveneleven ομάδας θεάτρου.

Το πρόγραμμα θάλλω αποτελεί μία πρωτοβουλία της seveneleven ομάδας θεάτρου και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου

Piano for two: Beata Pincetić & Χρήστος Σακελλαρίδης: «East meets West»

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, ώρα 20:30

Tο πιανιστικό ντούο «Piano for two» παρουσιάζει ένα δεξιοτεχνικό πρόγραμμα με έργα για πιάνο με 4 χέρια αλλά και σόλο, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, ταξιδεύοντάς μας από την Ουγγαρία και τη Νορβηγία (J. Brahms και E. Grieg ) μέχρι την Άπω Ανατολή (Τ. Yoshimatsu).

Την ίδια ημέρα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική συναυλία, αποκλειστικά για μαθητές και παιδιά πρόσφυγες.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου

Chios: the crossing bridge

Milad Khawam: τρομπέτα, ντουντούκ / G H A Y S: τραγούδι / Ahmad Hani, μπάσο / Salam Al Hassan: κρουστά

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, ώρα 21:00

Οι τέσσερεις μουσικοί με ρίζες από τη Συρία και την Αίγυπτο, ο Milad και ο Salam με κλασικές και παραδοσιακές αραβικές μουσικές καταβολές, ο G H A Y S, εκπρόσωπος της ποπ μουσικής κουλτούρας και ο Ahmad, ένας βιρτουόζος της τζαζ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική σύμπραξη.

Η καταγωγή τους, το ότι μένουν πλέον μόνιμα στη Γερμανία και ο μουσικός τους προσανατολισμός δεν είναι τα μόνα κοινά που μοιράζονται. Υπάρχει ακόμα ένας συνδετικός κρίκος που ενώνει δύο από αυτούς, τον Milad και τον G H A Y S με το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, και αυτός είναι το ότι πέρασαν πριν μερικά χρόνια από τη Μεσόγειο, από την Τουρκία στην Ελλάδα όταν άφησαν την χώρα τους για να ακολουθήσουν τα όνειρα τους και μια νέα ζωή γεμάτη μουσική και ειρήνη. Καταξιωμένοι και έχοντας πλέον αποκτήσει νέες ρίζες, επιστρέφουν στην Χίο, τον τόπο που σηματοδοτεί γι’ αυτούς την είσοδό τους στην Ευρώπη αλλά και σε μια νέα ζωή.

Με αυτή τη συναυλία εγκαινιάζεται η συμμετοχή του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SoundRoutes / «Δημιουργική Ευρώπη» (2014 – 2020) στο πλαίσιο του οποίου προωθείται η κινητικότητα και η συνεργασία μεταξύ μουσικών που υπήρξαν πρόσφυγες ή μετανάστες. Πρόκειται για την πρώτη από έναν κύκλο δράσεων που θα ολοκληρωθούν το 2021.

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, ώρα 20:30

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου εγκαινιάζει την επίσημη έναρξη της συνεργασίας του με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, με δύο μουσικά ντοκιμαντέρ διάρκειας 50’ το καθένα. Θα προβληθούν οι ταινίες:

  • El Sistema: Σώζοντας ζωές του Γιώργου Αυγερόπουλου
  • Singing with Angry Birds του Hyewon Jee

 

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου

Sebastian Manz & Sebastian Studnitzky Duo | «A Bernstein Story»

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, ώρα 21:00

Αν και προέρχονται από δύο εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους μουσικούς κόσμους, ο Sebastian Manz και ο Sebastian Studnitzky μοιράζονται ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό: τη χαρά του μουσικού πειραματισμού. Ο Manz, κλαρινετίστας με κλασικό μουσικό υπόβαθρο, ο Studnitzky, διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και τρομπετίστας της τζαζ αποφάσισαν να συνεργαστούν σε ένα project-φόρο τιμής στον Bernstein. Μέρος του project αυτού που έχει ηχογραφηθεί και κυκλοφορήσει σε δίσκο θα παρουσιάσουν και στη συναυλία τους, κλείνοντας τις χειμερινές συναυλίες του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εκπαιδευτικές δράσεις από τους καλεσμένους μουσικούς του Φεστιβάλ.

Οι πιανίστες Beata Pincetić και Χρήστος Σακελλαρίδης θα πραγματοποιήσουν ένα piano masterclass για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, μέσα από το οποίο θα μυήσουν τους μαθητές σε πρωτόγνωρους δρόμους της πιανιστικής τέχνης.

Οι τέσσερις μουσικοί, Milad Khawam, Ghays Mansour, Ahmad Hani και Salam Al Hassan θα πραγματοποιήσουν masterclasses για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου και τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου αλλά κι ένα εργαστήριο για παιδιά πρόσφυγες.

Το πρωί του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου ο Sebastian Studnitzky θα πραγματοποιήσει ένα jazz masterclass για σπουδαστές της μουσικής, ανεξαρτήτως επιπέδου και μουσικού οργάνου. Για τη συμμετοχή στο jazz masterclass είναι απαραίτητη η αποστολή email στο contact@chiosmusicfestival.gr.

 

 

 

ekdiloseis_moysikoy_festival_hioy_2020

Σχετικά Άρθρα