«Το μπόλι της Μικρασίας γιγάντωσε την Ελλάδα»

«Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV με τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 05/06/2023 - 09:39

Ο Γιάννης Καλπούζος είναι αυτό που δείχνουν τα βιβλία του, εκπέμπει συστολή και απλότητα. Όσο ξεδιπλώνεται τόσο έχεις την αίσθηση ότι αυτός ο άνθρωπος όσο πιο πολλά γνωρίζει τόσο πιο πολύ «μαζεύεται» όσο συσσωρεύει γνώσεις και τις εκφράζει συγγραφικά με εξαιρετικό τάλαντο, τόσο παραμένει «ακαβάλητος».

Στο νησί μας βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα για την παρουσίαση από τον «Αλλάτιο» του τελευταίου βιβλίου «Καλντερίμι».

Με την ευκαιρία μίλησε στον Γιάννη Τζούμα στην Αλήθεια ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως».

Ανέλυσε τι είναι αυτό που τον εμπνέει, ποιά εσωτερική δύναμη τον καλεί σε γραφή, γιατί διαβάζει και πόσο διαβάζει πριν γράψει ένα βιβλίο, γιατί γράφει κυρίως ιστορικά μυθιστορήματα, πόση αλήθεια υπάρχει σ’ αυτά και όσος μύθος;

Τι σταχυολογήσαμε σ’ αυτήν;

Μα ότι η ψυχή παραμένει ίδια στον χρόνο, ότι χωρίς ιστορία από δέντρα γινόμαστε κισσοί, επιβιώνοντας μόνο αν σκαρφαλώσουμε κάπου, ότι η έρευνα είναι μεγάλη παγίδα, ότι αυτό που εν τέλει έλκει τον άνθρωπο είναι ο μύθος, ότι η γοητεία της γραφής είναι αγωνία του συγγραφέα, ότι η εξουσία πατάει στον φόβο, ότι ο συγγραφέας είναι βρυκόλακας, ότι ο λόγος έχει ψυχή…

Ακολουθεί ένα τυπικό βιογραφικό του συγγραφέα.

Δείτε την συνέντευξη του, ο άνθρωπος σε κάθε φράση του, σε κάθε απάντηση που δίνει γράφει ένα… βιβλίο.

Ο Γιάννης Καλπούζος συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός της σύγχρονης γενιάς, γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960 και ζεί στην Αθήνα από το 1983.

Στα ελληνικά γράμματα εμφανίζεται το 2000 με την ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος».

Ακολουθεί η συλλογή διηγημάτων «Μόνο να τους άγγιζα», η οποία επανεκδόθηκε το 2017 εμπλουτισμένη ποικιλοτρόπως, με τον νέο τίτλο: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» και οι ποιητικές του συλλογές:

«Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί». Με τη δεύτερη ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ η παραλογή «Ο λύκος» που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο ποίησης στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος “Γιώργος Σεφέρης” του πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας.

Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: «Σάος-Παντομίμα Φαντασμάτων», «Άγιοι και δαίμονες-Εις ταν Πόλιν», «Ουρανόπετρα - Η δωδέκατη γενιά», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και «Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου», "Γινάτι - Ο σοφός της λίμνης".

Από τον Μάρτιο του 2020 κυκλοφορεί το νέο του μυθιστόρημα "Εράν - Βυζαντινά".

Ο Γιάννης Καλπούζος συμμετείχε σε συλλογικά έργα, διασκεύασε σε θεατρικό σενάριο το μυθιστόρημά του «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» και έχει γράψει τους στίχους 80 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Δέκα μάγισσες», «Να 'σουν θάλασσα», «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα».

aytoprosopos_giannis_kalpoyzos

Σχετικά Άρθρα