Νέος πλούτος στην Βιβλιοθήκη

Κυρ, 06/11/2016 - 12:43

Οπως έγινε γνωστό από την Δ/νση της Βιβλιοθήκης, με τη συνδρομή ανώνυμης δωρήτριας περιήλθε στην κατοχή της Δ.Κ.Ι.Β.Χίου «Κοραής» χειρόγραφο υλικό χιακού ενδιαφέροντος, αποτελούμενο από δέκα πυκνογραμμένα τετράδια  πενήντα περίπου σελίδων το καθένα και λυτά έγγραφα με συλλεγείσα ιστορική και λαογραφική ύλη της νήσου Χίου (λεξιλόγιο, παροιμίες, προλήψεις, λιανοτράγουδα, αινίγματα, τραγούδια, έθιμα, παρατσούκλια, νανουρίσματα, μοιρολόγια, κώδικες, ιστορικά γεγονότα, εργαλεία, έπιπλα, σκεύη, κλπ).

    Από αναγραφές προκύπτει ότι ο συντάκτης – συλλέκτης αυτού του χειρογράφου ήταν ο δάσκαλος Ιωάννης  Σταματίου Τσιμπής. Το έργο φέρει τον τίτλο «Χιακόν Μουσείον». Πιθανή χρονολογία περάτωσης είναι το έτος 1954 στην Καλλιμασιά της Χίου.

    Επίσης η ίδια δωρήτρια αγόρασε και παρέδωσε στη  Βιβλιοθήκη ένα από τα λίγα αντίτυπα του λευκώματος του Γιάννη Παππά: «Σχέδια 1930-1935». Στις σελίδες 106-112 περιέχονται δέκα μελέτες του γλύπτη για τον ανδριάντα του Αδαμαντίου Κοραή, που φιλοτέχνησε ο ίδιος και κοσμεί τον εξωτερικό  χώρο της Βιβλιοθήκης.

 

 

Σχετικά Άρθρα