Ο δημοσιογράφος και οι ψηφίδες της χιακής Ιστορίας

H Δρ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, για το βιβλίο του Γιάννη Τζούμα
Τρί, 05/03/2024 - 19:18

«Ο Γιάννης Τζούμας ο δημοσιογράφος με το μολύβι και το χαρτί, αναζήτησε στιγμιότυπα της ιστορίας της Χίου και μας έδωσε ένα θαυμάσιο βιβλίο. Συνέλεξε σαν ψηφίδες μικρές ιστορικές στιγμές της περιόδου 1911-1934 και τις πρόσφερε απλόχερα στους αναγνώστες. Μέσα στη Βιβλιοθήκη Κοραή χρόνια μελετούσε και μετρούσε, τις λέξεις, τις στιγμές, τα γεγονότα, τους ανθρώπους. Όλα τα στοιχεία τα άντλησε από το αρχείο με τις εφημερίδες και στη συνέχεια με υπομονή κατέγραψε, σκέφτηκε, σημείωσε και  οργάνωσε συστηματικά το υλικό του» αναφέρει σε επιστολή της η Δρ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, σημειώνοντας:

«Τι να τον έσπρωξε στην αναζήτηση αυτή; Η απορία πως έζησαν οι άνθρωποι πριν από εμάς, κάτω από ποιες συνθήκες μεγάλωσαν, τι απασχολούσε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Ο δημοσιογράφος λοιπόν κατέγραψε με γλαφυρό τρόπο απλά τα γεγονότα, αυτά που ήταν και είναι η δική μας ιστορία της Χίου.

Διαβάζοντας  τον πρώτο τόμο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΑΠ,  ένιωσα συγκίνηση, έμαθα πολλά γεγονότα με ιδιαίτερες λεπτομέρειες και περιμένω την συνέχεια.

Καλοτάξιδο το βιβλίο Γιάννη Τζούμα, που με την πένα σου κεντάς ψηφίδες απλά για τον απλό λαό, για όλους μας».

Σχετικά Άρθρα