Χίος, Δευτέρα 22 Απριλίου

Ο τόπος μας... δια χειρός μαθητών 9 δημοτικών σχολείων

Εικαστική έκθεση 260 έργων στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πέμ, 21/03/2019 - 16:09

Μαθητές 9 Δημοτικών Σχολείων της Χίου ζωγράφισαν τον τόπο τους και τα 260 έργα που δημιούργησαν θα παρουσιαστούν από την Κυριακή 31 Μαρτίου στο Μουσείο Μαστίχας.

Αναλυτικά, όπως ενημερώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου, εγκαινιάζει την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 5 μ.μ.  την έκθεση «Ο τόπος μου», στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Η έκθεση, που παρουσιάζεται σε όλους τους χώρους του Μουσείου, περιλαμβάνει περισσότερα από 260 έργα μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία Καλλιμασιάς, Νενήτων, Πυργίου, Λιθίου, Καλαμωτής, Θυμιανών, Θολοποταμίου, Βαρβασίου και Καρυών, τα οποία είχαν ως αφετηρία το θέμα «Ο τόπος μου».

Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Αγγελικής Μακρή, Παναγιώτας Μακρή-Παπανικολάου, Ιωάννας Μαθοπούλου και Εύας Ζυγούρη, τα παιδιά χρησιμοποίησαν ποικίλα υλικά και τεχνικές για να αποτυπώσουν αντιπροσωπευτικά ή παραδοσιακά θέματα γύρω από τη Χίο, αλλά και πιο προσωπικές σκέψεις σχετικά με τον γενέθλιο τόπο τους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, κολλάζ, βοτσαλωτά, υφαντά, πήλινα, ψηφιδωτά, animation και κόμικ.

Στα εγκαίνια της έκθεσης μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς, θα παρουσιάσουν θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς τους πάνω σε ποιήματα και νανουρίσματα της Χίου. Το δρώμενο, σε θεατρική διδασκαλία της Ειρήνης Σταμούλη και μουσική διδασκαλία του Γρηγόρη Κουσουλή, θα συνοδεύουν μουσικά και ηχητικά οι μαθητές του Ε2 τμήματος του 5ουΔημοτικού Σχολείου Χίου.

 

Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαρτίου έως 29 Απριλίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Είσοδος ελεύθερη.

 

Σχετικά Άρθρα

Ανανεωμένο στις καινούργιες εγκαταστάσεις του
Κυρ, 21/04/2019 - 19:36

            Mια πολύ όμορφη και ανάλαφρη μουσική εκδήλωση πλούσια σε υπέροχες μελωδίες, κόσμο, χαμογελαστά παιδιά, τελειόφοιτους και πτυχιούχους μαθητές σε διάφορα όργανα και στο τραγούδι, πραγματοποίησε το Ωδείο Αιγέας, στις νέες εγκαταστάσεις του στην συμβολή των οδών πεζόδρομος Δημογεροντίας και Αφών Ράλλη 31, την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 στις 11.00 π.μ. με την ευκαιρία της ετήσιας μουσικής επετειακής γιορτής ''Ανοιχτή μέρα μουσικής- Open day'', εγκαινιάζοντας έτσι και τους νέους διδακτικούς χώρους του, στο νέο, πλήρως εξοπλισμένο και ευρύχωρο κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της Χίου.

           Ο Γιώργος Μισετζής και η σύζυγός του Μαρία Καλαγκιά που διευθύνουν το Ωδείο Αιγέας, μαζί με τους υπόλοιπους καθηγητές του Ωδείου (πολλοί, γνωστοί και επιτυχημένοι μουσικοί του νησιού μας) που συμπεριλαμβάνει στα μαθήματά του Αρμόνιο, κλασικό πιάνο, κιθάρα κλασική, ακουστική και ηλεκτρική, πνευστά, βιολί και έγχορδα (κλασικά και παραδοσιακά), φωνητική και τραγούδι, καλοσώρισαν το κοινό που γέμισε τις αίθουσες του κτιρίου και καμάρωσαν τους μαθητές τους μικρούς και μεγάλους που έπαιξαν με το Αρμόνιο και την κιθάρα,Ροκ, Έντεχνα, Κλασικά, Λαϊκά και Έθνικ μουσικά κομμάτια...και μερικοί απ' αυτούς τραγούδησαν με μεγάλη επιτυχία, δείχνοντας έτσι τις προόδους τους και τις γνώσεις τους. Μικροί μαθητές, παιδιά από πολύ γνωστές Μουσικές Φαμίλιες της Χίου, όπως οι οικογέννειες Μαυρίκη, Αυγουστίδη, Πούπαλου, μαζί μ΄όλα τ' άλλα παιδιά της Μουσικής Σχολής, έκαναν το ''ντεμπούτο'' τους με τέχνη και χάρη στο ακροατήριο της γιορτής του Ωδείου Αιγέας το πρωϊ της Κυριακής.

           Ακολούθησε μια μικρή συναυλία στον Πεζόδρομο Δημογεροντίας, μπροστά στο Ωδείο Αιγέας, με τους μαθητές που διδάσκονται παραδοσιακά μουσικά όργανα (π.χ. κανονάκι, βιολί κ.α.) και μια πολύ όμορφη χορωδία παιδιών που μαθαίνουν φωνητική και τραγούδι, με παραδοσιακά τραγούδια από τη Χίο και τη Σμύρνη. Η Συναυλία αυτή, μάζεψε αρκετό κόσμο από τους περαστικούς της Αγοράς, που στάθηκαν να χαρούν τα τραγούδια.

           Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιστροφή στον όροφο του Ωδείου Αιγέας, όπου οι μαθητές που διδάσκονται κλασικό πιάνο και βιολί, απέδωσαν με δεξιοτεχνία και χάρη πολλά όμορφα και γνωστά μουσικά κομμάτια Κλασικής Μουσικής.

           Στην αρχή της εκδήλωσης ο Γιώργος Μισετζής, παίζοντας με τα πλήκτρα, έδειξε σε μαθητές, γονείς και κοινό τις άπειρες και εντυπωσιακές μουσικές δυνατότητες του Αρμονίου (που μπορεί να μιμηθεί τον ήχο πολλών μουσικών οργάνων, αλλά και τους ήχους ομάδας οργάνων (συμφωνική με βιολιά π.χ.), προσθέτει στη μελωδία με τους έτοιμους ρυθμούς και τους ρυθμούς που μπορείς να μιξάρεις...και είναι πλέον κάτι μουσικός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Όπως τόνισαν και ο Γιώργος Μισετζής και η Μαρία Καλαγκιά, το Αρμόνιο είναι ένα όργανο που μπορεί κανείς να προχωρήσει γρήγορα και να έχει καλή απόδοση και αρκετό ρεπερτόριο σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που φάνηκε άλλωστε όταν έπαιξαν τα μικρά-μικρά της Σχολής που ενθουσίασαν το ακροατήριο.

            Το Ωδείο Αιγέας του Γιώργου Μισετζή στη Χίο, έχει ως αποκλειστικό συνεργάτη το Ωδείο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ που λειτουργεί υποκαταστήματα στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα κι ολόκληρη την Ελλάδα.

            Το κοινό περιηγήθηκε στις αίθουσες του Ωδείου Αιγέας και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιεργαστούν τα διαφορά μουσικά όργανα και να γνωριστούν με αυτά, με τη βοήθεια των Καθηγητών που διδάσκουν στη Σχολή. Όσα παιδιά έκαναν την εγγραφή τους στο Ωδείο Αιγέας την Κυριακή που ήταν και το Open day- Aνοιχτή μέρα μουσικής...την έκαναν δωρεάν. 

Δημήτρης Ζαφείρης