Χίος, Τρίτη 23 Απριλίου

Ο Τριαντάφυλλος έδωσε το φλουρί στον... Βουρνού

Η Βασιλόπιτα του ''Λέοντα Αλλάτιου'' με τη χαρούμενη νότα των ''Μουσικοπερπατητών'' και σχέδια για τη Νέα Χρονιά!
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 20/01/2019 - 07:24

Με πολύ κόσμο και με πλήρη εκπροσώπηση από τις τοπικές αρχές, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του ο Λαογραφικός Όμιλος Χίου ''Λέων Αλλάτιος'' στην αίθουσα δεξιώσεων του Ξενοδοχείου ''Aegean Dream'', το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 στις 5.30 μ.μ. με καφέ, τσάϊ και κεράσματα για τους φίλους και τα μέλη του και με την πολύ όμορφη παιδική και εφηβική χορωδία του ''Μουσικοπερπατητές'', που τραγούδησε πού όμορφα τραγούδια, τα Κάλαντα και Πρωτοχρονιάτικα Παινέματα με ευχές για το Σύλλογο και τον κόσμο. Τα παιδιά τραγούδησαν με χάρη περισσή, μεταδίδοντας χαρά και ζωντάνια σε όλη την αίθουσα, καθώς έδιναν το μικρόφωνο το ένα στο άλλο, για να πουν όλα και το καθένα ξεχωριστά, από ένα στιχάκι-ευχή, ενώ η Χορωδία επαναλάμβανε. 

                Ο Βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Παντελής Μπουγδάνος από την Περιφέρεια Β.Αιγαίου και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς απηύθηναν χαιρετισμό, κατόπιν προσκλήσεως τους στο Βήμα από τον Πρόεδρο του ''Λέοντα Αλλάτιου'' Κώστα Τριαντάφυλλο, κατά την έναρξη της εκδήλωσηςΣτην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του ''Λέοντα Αλλάτιου παραβρέθηκαν και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Π.Λεγάτος με τη σύζυγό του Ε.Μονιούκα, που πρόσφεραν μάλιστα και το δώρο, μια Τηλεόραση 40 ιντσών από το κατάστημα ''Κωτσόβολος'', που έλαβε ο τυχερός που βρήκε το φλουρί (από τα πιτάκια που μοιράστηκαν στα τραπέζια).

                Ο Βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης ευχήθηκε μια καλή και δημιουργική χρονιά σε όλο τον κόσμο και στον Πρόεδρο του ''Λέοντα Αλλάτιου'' προσωπικά, κάθε καλό στις μελλοντικές επιλογές του. Ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς τόνισε τη σημαντική προσφορά του ''Λέοντα Αλλάτιου'' στην Πολιτιστική ζωή και στην κοινωνία της Χίου και πρόσθεσε ότι μέσα στο 2018 πρέπει να πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία Δήμου Χίου και ''Λέοντα Αλλάτιου'', η πρόταση του Συλλόγου για την Παραγωγή και Προβολή (στο Ομήρειο και αλλού) Ταινίας με τη μορφή Ντοκυμαντέρ για την ανάδειξη της Προσωπικότητας του ανθρώπου Λέοντα Αλλάτιου που με την εξωστρέφειά του πρόσφερε στην εποχή του, τόσα πολλά καλά για το νησί της Χίου.

                Ο Κώστας Τριαντάφυλλος Πρόεδρος του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Χίου ''Λέων Αλλάτιος'' έκανε μια αναδρομή στις δραστηριότητες της Χορωδίας και των Χορευτικών Τμημάτων (εντός και εκτός Χίου), τις εκδηλώσεις στο Ομήρειο, αλλά και της κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συλλόγου στο σύνολό του με τα μέλη του για τη χρονιά 2018 που πέρασε. Τόνισε, το Θεσμό πια, της Συνάντησης Χορωδιών που πρώτος διοργάνωσε ο ''Λέοντας Αλλάτιος πριν δύο χρόνια και έδωσε συγχαρητήρια στους Προέδρους του Ομηρείου Εύα Καλκούνη και Ηλία Σμυρνιούδη για τη συνεργασία τους στο όλο εγχείρημα και σημείωσε ως εξαιρετικά σημαντική τη συμμετοχή του ''Λέοντα Αλλάτιου''(για την ανάδειξη της τοπικής μας κουλτούρας) στην Έκθεση της Σμύρνης που προβάλλεται σε όλη την Ευρώπη και ίσως και Παγκοσμίως.

                Ο Προεδρος του ''Λέοντα Αλλάτιου'' Κώστας Τριαντάφυλλος έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα του Συλλόγου και το φλουρί έπεσε στο Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού. ''Καλός οιωνός για το Δήμαρχο'', παρτατήρησε κάποιος από τους παρευρισκομένους και ο Δήμαρχος έδειξε με χαμόγελο, ότι στη μία μεριά του τυχερού νομίσματος εικονίζεται η Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας.

                Με τα τραγούδια της παιδικής και εφηβικής Χορωδίας ''Μουσικοπερπατητές''του ''Λέοντα Αλλάτιου'', κύλησε με ζωντάνια και κέφι το υπόλοιπο της εκδήλωσης και ο Σύλλογος έβαλε μπροστά για νέες δράσεις με την καινούργια χρονιά!

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 22/04/2019 - 06:30

Στην φαντασμαγορική παρέλαση των Φιλαρμονικών στην Κέρκυρα συμμετείχε χθες για πρώτη φορά και η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου.

Για το τι σημαίνει αυτό για το νησί της Κέρκυρας μας ενημερώνει ο Σταμάτης Καταπόδης από την εφημερίδα "Ενημέρωση".

Κάθε χρόνο, την Κυριακή των Βαΐων, μετά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, σε ένδειξη ανάμνησης και τιμής στον Άγιο Σπυρίδωνα, τελείται μεγάλη λιτανεία σε όλη την παλαιά πόλη της Κέρκυρας και διαβάζεται δεητική ευχή στο σημείο όπου βρίσκονταν τα παλαιά τείχη της πόλης και ο μη σωζόμενος σήμερα ναός του Αγίου Αθανασίου. 

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το 1630 με θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος σώθηκε η Κέρκυρα από πανώλη, από τη φοβερή θανατηφόρα λοιμική νόσο. Η αρρώστια, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές, ξεκίνησε στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1629. Μεταδόθηκε από ένα πλοίο που έφτασε στην Κέρκυρα από την Ιταλία.

Η ένωση των τριων φιλαρμονικών της πόλης

Η φετινή πρωτοτυπία ήταν η ένωση των τριών Φιλαρμονικών της Πόλης σε ενιαίο μουσικό σώμα, η οποίες έκαναν πράξη το μήνυμα «η μουσική ενώνει» .

Μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της πασχαλινής περιόδου οι τρεις μπάντες των Φιλαρμονικών ενωμένες σε ενιαίο μουσικό σώμα παρέλασαν ακολουθώντας τη διαδρομή Μποσκέτο-Παλάτι-Λιστόν-Νικηφόρου Θεοτόκη-Πίνια, παίζοντας το εμβατήριο "Κέρκυρα" του Νικολάου Φαναριώτη

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, η οποία επιβεβαιώνει τη συνεχή ανοδική πορεία των μουσικών σωμάτων, καθώς και τη συνεργασία και την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους.
Κοινές εμφανίσεις των μουσικών σωμάτων της Παλαιάς Φιλαρμονικής και της “Μαντζάρου” είχαν πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν είκοσι έτη, σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων κατά την προπολεμική περίοδο. Επίσης, κατά τη διάρκεια των πάλαι ποτέ μπαντιστικών φεστιβάλ της δεκαετίας του 1990 με αφορμή τους εορτασμούς της 21ης Μαΐου τα ίδια μουσικά σύνολα απέδιδαν από κοινού εμβληματικά μουσικά έργα.

Τα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Άγιος Σπυρίδωνας γιορτάζεται στην Κέρκυρα τέσσερις φορές τον χρόνο σε ανάμνηση των θαυμάτων για τους κατοίκους του νησιού.
Την Κυριακή των Βαΐων σε ανάμνηση του 1630 όπου έσωσε το νησί από την πανώλη.
Το Μεγάλο Σάββατο, που γίνεται η λιτανεία σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τον λιμό το 1550.
Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο) σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από μία θανατηφόρα χολέρα το 1673 και στις 11 Αυγούστου σε ανάμνηση της λύσης της πολιορκίας του νησιού από τους Τούρκους.
 

ta_ethima_tis_kyriakis_ton_vaion_stin_kerkyra