Οι... 10 εντολές στην Αλήθεια ΤV

Πέμ, 30/09/2021 - 06:05

Στις Δέκα Εντολές είναι αφιερωμένη η εκπομπή “Κατευθυνθήτω” αυτής της εβδομάδας με φιλοξενούμενο του Γ. Χονδρέλη τον Θεολόγο Καθηγητή Νικόλαο Κώσταλο.

Οι Δέκα εντολές, επονομαζόμενες και ως "Δεκάλογος", είναι ένας κατάλογος δέκα ηθικών εντολών, οι οποίες, σύμφωνα με τη Bίβλο, υπαγορεύτηκαν στον Μωυσή από τον Θεό στο όρος Σινά και του δόθηκαν, (δύο φορές), χαραγμένες σε δύο πέτρινες πλάκες, όπου αφήνεται να εννοηθεί ότι ο ίδιος ο Θεός (και τις δύο φορές) λατόμησε και εγχάραξε.

Οι εντολές αυτές αποτέλεσαν τη βάση ενός ολόκληρου κώδικα ηθικής και θρησκείας, πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης, που αποτελούν ως πρώτη Διαθήκη τις βασικές ηθικές αρχές του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού.

Οι πρώτες τέσσερις εντολές έχουν να κάνουν με τη σχέση μας με το Θεό. Οι επόμενες έξι εντολές έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Ο κ. Κώσταλος αναφέρει ποιες είναι οι Δέκα Εντολές και ερμηνεύει διεξοδικά το περιεχόμενο κάθε μίας από αυτές . Απαντά στο ερώτημα αν είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό να τηρούμε τις εντολές , αν έχουν κάποια αξία στην εποχή μας και τι αντιστοιχία υπάρχει ανάμεσα στις εντολές της Παλαιάς Διαθήκης και την διδασκαλία του Ιησού Χριστού στην Καινή Διαθήκη.

Ο Χριστός εξήρε ως τη μέγιστη και την πρώτη των εντολών, την αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον , με μια διπλή κατεύθυνση που θυμίζει τον Δεκάλογο.

Οι Δέκα εντολές προετοίμασαν παιδαγωγικά την ανθρωπότητα για να δεχθεί την πλήρη Αποκάλυψη δια Ιησού Χριστού, ο οποίος πρόσφερε στην ανθρωπότητα την αλήθεια και τη χάρη του, με τη μοναδική διδασκαλία του, τα θαύματά του, τη θυσία και την ανάστασή του.

Η εκπομπή θα προβληθεί στην Aλήθεια TV το Σάββατο 02 Οκτωβρίου 2021 στις 5.00 και 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή στις 3.00 το μεσημέρι.

Σχετικά Άρθρα