Χίος, Πέμπτη 13 Αυγούστου

Οι δίκες του… αιώνα στους Αγάδες

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 10/03/2019 - 19:57

Τέσσερα δικαστήρια που θα στηθούν, θα πάρουν σκυτάλη από την Μόστρα και θα κλείσουν τις εκδηλώσεις των Απόκρεω στο νησί μας, καθώς από το πρωί της καθαρής Δευτέρας, μέχρι αργά το απόγευμα, τέσσερις αγάδες θα αποδίδουν δικαιοσύνη, σε ισάριθμα λαϊκά δικαστήρια στα Μεστά, τους Ολύμπους, την Ελάτα και το Λιθί.

Το έθιμο διακωμωδεί την απόδοση δικαιοσύνης της περίοδο της Οθωμανικής κατοχής του νησιού, όπου στην περιοχή των Νοτιοχώρων, που απολάμβανε ξεχωριστά προνόμια, χάρη στην παραγωγή της μαστίχας, επισκέπτονταν τα χωριά ο Αγάς, για να αποδώσει δικαιοσύνη.

Εννοείται ότι όλες οι αποφάσεις ήταν καταδικαστικές, γιατί ο αγάς ενδιαφέρονταν για την συγκέντρωση χρήματος.

Αυτό το έθιμο αναπαριστούν και οι πολιτιστικοίσύλλογοι των χωριών, δικάζοντας τους συμμετέχοντες, που φυσικά τους βρίσκουν ένοχους, οπότε καταβάλλουν το πρόστιμο υπέρ του κοινού ταμείου.

Εννοείται ότι οι έξυπνοι αγάδες συναγωνίζονται τους επίσης έξυπνους «κατηγορούμενους», οι ατάκες δίνουν και παίρνουν, οι βωμολοχίες επιβάλλονται, η σούμα ρέει άφθονη, άλλωστε οι δίκες γίνονται στα ενδιάμεσα γλεντιού, οπότε μαζί με τον χορό ρέει και το χιούμορ μέχρι δακρύων.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 13/08/2020 - 06:50

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 στο Αρχοντικό "Ρίζικο" το νέο βιβλίο της Κατερίνας Σβύνου "Πόνος άφιλτρος" εκδόσεων Άλφα Πι. Πρόκειται για μία νουβέλα η οποία αναδεικνύει πολλές ιστορίες ανθρώπων μέσα από τα ημερολόγιά τους, οι οποίες παρ’ ότι βιώνονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, από διαφορετικά άτομα και σε διαφορετικές ηλικιακές φάσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το βαθύ πόνο.

Με γλαφυρές περιγραφές της ψυχοσύνθεσης του κάθε ανθρώπου που πονά, αλλά και με ποικίλα εκφραστικά μέσα, η Κατερίνα Σβύνου κατορθώνει να αναδείξει τη μεγάλη λογοτεχνική και ψυχογραφική αξία του ημερολογίου ως κειμενικού είδους, που αποτελεί την πιο ακριβή προσπάθεια αποτύπωσης του ψυχικού και νοητικού κόσμου του γράφοντα. Η γραφίδα της κάποιες στιγμές σκληρή, άλλοτε ευαίσθητη, μα πάντα ρεαλιστική και γόνιμη, δίνει ελπίδα πώς και η πιο αιματηρή πληγή, μπορεί να γιατρευτεί. Γιατί όπως και η ίδια αναφέρει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου της "Ο πόνος είναι αναπόφευκτος. Το να υποφέρει κανείς απ’ αυτόν, είναι προαιρετικό".

Το βιβλίο παρουσίασε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Φρεζούλης ενώ η φιλόλογος και ειδική παιδαγωγός Βιργινία Μαρτάκη διάβασε αποσπάσματα του.