Οι δίκες του… αιώνα στους Αγάδες

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 10/03/2019 - 19:57

Τέσσερα δικαστήρια που θα στηθούν, θα πάρουν σκυτάλη από την Μόστρα και θα κλείσουν τις εκδηλώσεις των Απόκρεω στο νησί μας, καθώς από το πρωί της καθαρής Δευτέρας, μέχρι αργά το απόγευμα, τέσσερις αγάδες θα αποδίδουν δικαιοσύνη, σε ισάριθμα λαϊκά δικαστήρια στα Μεστά, τους Ολύμπους, την Ελάτα και το Λιθί.

Το έθιμο διακωμωδεί την απόδοση δικαιοσύνης της περίοδο της Οθωμανικής κατοχής του νησιού, όπου στην περιοχή των Νοτιοχώρων, που απολάμβανε ξεχωριστά προνόμια, χάρη στην παραγωγή της μαστίχας, επισκέπτονταν τα χωριά ο Αγάς, για να αποδώσει δικαιοσύνη.

Εννοείται ότι όλες οι αποφάσεις ήταν καταδικαστικές, γιατί ο αγάς ενδιαφέρονταν για την συγκέντρωση χρήματος.

Αυτό το έθιμο αναπαριστούν και οι πολιτιστικοίσύλλογοι των χωριών, δικάζοντας τους συμμετέχοντες, που φυσικά τους βρίσκουν ένοχους, οπότε καταβάλλουν το πρόστιμο υπέρ του κοινού ταμείου.

Εννοείται ότι οι έξυπνοι αγάδες συναγωνίζονται τους επίσης έξυπνους «κατηγορούμενους», οι ατάκες δίνουν και παίρνουν, οι βωμολοχίες επιβάλλονται, η σούμα ρέει άφθονη, άλλωστε οι δίκες γίνονται στα ενδιάμεσα γλεντιού, οπότε μαζί με τον χορό ρέει και το χιούμορ μέχρι δακρύων.

dikasan_kai_katadikasan_toys_pantes_oi_agades

Σχετικά Άρθρα