Χίος, Παρασκευή 26 Απριλίου

Οι μαθητές ενδιαφέρονται για την παραδοσιακή μουσική, λένε οι καθηγητές μουσικής Μ. Φραγκάκη και Θ. Μιχελής

Αύριο στα Οθωμανικά Λουτρά εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών από το 4ο Γυμνάσιο και το Μουσικό Σχολείο
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 20/06/2018 - 15:51

 

Ένα αφιέρωμα στην αξέχαστη Δόμνα Σαμίου, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην διάσωση, αποκατάσταση  και μεταλαμπάδευση της παραδοσιακής μουσικής, καθώς και απόδοση παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών από το Αιγαίο και τη Μικρασία (συμπεριλαμβανομένων και Χιώτικων), χωρίς τη χρήση μικροφώνων και ηχείων, σε μια μυσταγωγική διαδικασία,  θα παρουσιαστούν αύριο στις 8.30 το βράδυ στην αυλή του Οθωμανικού Λουτρού, στο Κάστρο της Χίου.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές μουσικής, που θα συντονίσουν τις δύο μαθητικές ομάδες του Μουσικού Σχολείου και του 4ου Γυμνασίου, Θεολόγος Μιχελής  και Μαρία Φραγκάκη μίλησαν στην “Α” για την την εκδήλωση αλλά και για την σχέση των μαθητών με την παραδοσιακή μουσική.

Το αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου είναι διαχρονικό αποτέλεσμα εργασιών των μαθητών του 4ου Γυμνασίου, με τη Μαρία Φραγκάκη να θυμίζει ότι μαθητές της, στα πλαίσια και ραδιοφωνικών εκπομπών που παρουσιάστηκαν στο Ράδιο “Α”, είχαν πάρει συνέντευξη από την Δόμνα Σαμίου, την οποία η ίδια γνώριζε προσωπικά.

“Προσπαθώ στα παιδιά της 1ης Γυμνασίου, να διδάσκω το έργο της. Της οφείλουμε την αποκατάσταση της παραδοσιακής μουσικής”, ανέφερε η κα Φραγκάκη.

Ο κ. Μιχελής, εστιάζοντας στη δουλειά που έχουν κάνει οι μαθητές του μουσικού σχολείου Χίου, μίλησε για επαγγελματικό αποτέλεσμα (πρόσφατα τους απολαύσαμε και στο Ομήρειο), ενώ ο ίδιος - αν και αναπληρωτής καθηγητής, που όπως είπε βρέθηκε κατά λάθος στη Χίο- έμεινε τόσο ικανοποιημένος από αυτό που έγινε τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά, που σκέφτεται από του χρόνου - παρόλο που δεν θα υπηρετήσει στο ίδιο σχολείο - να συνεχίσει ως εξωτερικος συνεργάτης την επαφή του με τα παιδιά.

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι μαθητές για την παραδοσιακή μουσική σημείωσε:

“Έχουν εντυπωσιακό ενδιαφέρον, ακούνε παίζουν, κάνουμε εργασίες και έχουν ταλέντο”.

“Η παραδοσιακή μουσική”, συνέχισε, “δεν είναι μουσειακό  κειμήλιο, είναι το χθες στο σήμερα και το σήμερα στο αύριο”.

Να σημειώσουμε ότι η αυριανή εκδήλωση, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη, γίνεται από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου και το Μουσικό Σχολείο Χίου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 25/04/2019 - 11:06

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού (29/04), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και οι Καλλιτεχνικές και Αθλητικές Δράσεις Χίου, οργανώνουν το Σάββατο 4 Μαΐου (ώρες 13:00-18:00), Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τango, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Το Φεστιβάλ «3rd Chios Tango Encuentros» φιλοξενεί παγκοσμίου φήμης δασκάλους, μουσικούς και χορευτές Τango, ενώ θα συμμετέχουν πάνω από 150 χορευτές από χώρες της Ευρώπης, την Αργεντινή, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Περιλαμβάνει σεμινάρια χορού, ομαδική χορευτική επίδειξη και ελεύθερο χορό.

 

Η συμμετοχή στο φεστιβάλ είναι δωρεάν.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).