Το εσπερινό μήνυμα του Μητροπολίτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ T.V.

Παρ, 10/11/2023 - 05:32

Από την Τετάρτη 18ην Οκτωβρίου 2023 και κάθε Τετάρτη, ώρα 6 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου πραγματοποιείται Αρ­χι­ερατι­κός Εσπε­ρι­νός και στη συ­νέχει­α εσπε­ρι­νό κή­ρυγ­μα από τον Σε­βα­σμι­ώτατο Μη­τρο­πο­λί­τη Χί­ου, Ψα­ρών και Οινουσ­σών κ. Μάρκο, με θέ­μα «Η  Ὀρθόδοξος Χριστιανική Πίστις μας», με ειδικότερη ανάλυση στο «Ὁμολογῶ ἕν βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν - Τά Ἱερά Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας».

Για τα κηρύγματα αυτά συζητά ο Γ. Χονδρέλης στην εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας με τους προσκεκλημένους του, Πρωτοπρεβύτερο π. Μακάριο Στρουμπάκη, εφημέριο των Ι. Ναών Αγ. Μαρίνας και Αγ. Αναργύρων Εγκρεμού και την κ. Μαρία Στ. Φραγκάκη, Δικηγόρο.

Το χριστιανικό κήρυγμα εγκαινιάστηκε από τη στιγμή που ο Κύριος «ἤρξατο κηρύσσειν καὶ λέγειν· μετανοεῖτε, ἤγγικε γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν» (Ματθ.4,17). Αυτή την ευχάριστη είδηση της έλευσης της βασιλείας του Θεού, που προϋποθέτει και έχει σαν συνέπεια την βαθιά πίστη και την αληθινή μετάνοια, είχε σαν βάση και στόχο όλο το κηρυκτικό έργο του Σωτήρος Χριστού κατά την επίγεια δράση Του.

Στη συνέχεια, μόλις οι Απόστολοι έλαβαν τη χάρη της ιεροσύνης, έλαβαν ταυτόχρονα και την εντολή να γίνουν διδάσκαλοι του Ευαγγελίου και συνεπώς το κηρυκτικό έργο αποτελεί έργο και καθήκον όλων των διαδόχων των Αποστόλων, δηλαδή των κληρικών και δη των Επισκόπων. Ο Επίσκοπος, σύμφωνα με την Β´ευχή της χειροτονίας του, καλείται να είναι «ὁδηγὸς τυφλῶν, φῶς ἐν τῷ σκότει, παιδευτὴς ἀφρόνων, διδάσκαλος νηπίων, φωστὴρ ἐν τῷ κόσμω». Οι εκλεκτοί φιλοξενούμενοι εξηγούν γιατί είναι τόσο σημαντικό το κήρυγμα στη ζωή της εκκλησίας και μάλιστα από τον ίδιο τον Επίσκοπο, γιατί το εσπερινό κήρυγμα αρχίζει πάντα τον Οκτώβριο, όπως άλλωστε και όλη η διακονία του θείου λόγου, και το συμβολισμό που αυτό εμπεριέχει. Αναφέρουν τα θέματα στα οποία ο Ποιμενάρχης μας δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και μάλιστα αναλύοντας για πέμπτη χρονιά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως. Απαντούν αν τα κηρύγματα αυτά κρύβουν βαθειά θεολογικά νοήματα και είναι έτσι δυσνόητα για αυτούς που τα παρακολουθούν, ποιά είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει κάποιος και αν οι πιστοί ανταποκρίνονται στο πνευματικό αυτό κάλεσμα του Επισκόπου τους.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί αυτό το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή στις 3.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV. 

 

 

Σχετικά Άρθρα