Χίος, Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου

Οι μικροί λογοτέχνες του Φάρου

Απονεμήθηκαν τα λογοτεχνικά βραβεία "Ανδρέας Αξιωτάκης"
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 26/05/2018 - 06:24
Λογοτεχνικός διαγωνισμός Φάρου

Η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων του 16ου παγχιακού μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού ''Ανδρέας Αξιωτάκης'' στη Μνήμη Μικρασίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μα'ί'ου 2018 στο Βαρβάσι, στην αίθουσα του ''Φάρου''. 

                   Μετά την ανάγνωση των κειμένων που διακρίθηκαν (από τους ίδιους τους μαθητές που τα έγραψαν) ακολούθησαν οι απονομές των Βραβείων και των Επαίνων

                   Το 1ο Βραβείο φέτος δόθηκε στη μαθήτρια Μαρία Κοκκώδη του 1ου ΓΕ.Λ Χίου

                   Το 2ο Βραβείο στη μαθήτρια Γεωργία Μακρινού του ΓΕ.Λ Καρδαμύλων και

                   το 3ο Βραβείο στη μαθήτρια Γεωργία Λύκου του 3ου ΓΕ.Λ Χίου,

                   τον 1ο Έπαινο πήρε φέτος η μαθήτρια Ελένη Τσαμπλάκου τουΓΕ.Λ Καλλιμασιάς και

                   τον 2ο Έπαινο η μαθήτρια Θέκλα Πουπάλου του 2ου ΓΕ.Λ Χίου.  

                   Η   Πρόεδρος του συλλόγου Γεωργία Χούλη, που προλόγισε την εκδήλωση υπενθύμισε με την ομιλία της ότι εμπνευστής του διαγωνισμού ήταν ο αείμνηστος Ανδρέας Αξιωτάκης, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο να κρατά άσβεστη τη φλόγα του Φάρου Βαρβασίου και δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για τη διατήρηση και τη διάδοση της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Μικρασίας.

                   Η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε 16 χρόνια πρίν έχει πολλαπλούς στόχους είπε η Γεωργία Χούλη, ''να χαράξει στη μνήμη των νέων ανθρώπων το δράμα της προσφυγιάς των Ελληνορθόδοξων πληθυσμών της καθ' ημάς Ανατολής, να ενθαρρύνει τη λογοτεχνική του έκφραση, να σταθεί όλη τούτη η διαδικασία με πολλαπλά ωφέλη για τη μαθητική κοινότητα.''

                   Ο παγχιακός μαθητικός λογοτεχνικός διαγωνισμός είχε φέτος ξανά δίπλα του τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και τη Διευθύντριά της  Βλυσίδου Ευτυχία, που φροντίζει κάθε χρόνο για την άρτια διοργάνωσή του και τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την ακούραστη Στέλλα Τσιροπινά.

                   Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό θέμα απέσπασε τα συγχαρητήρια του Δικτύου Μικρασιατικής και έγινε πρωτοσέλιδο στη μεγαλύτερη σελίδα ειδήσεων Μικρασιατικών Σωματείων mikrasiatis.gr

                   Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη ''ο Φάρος'' Γεωργία Χούλη, παρουσία του Βουλευτή Ανδρέα Αξιωτάκη, ευχαρίστησε το Δήμο Χίου και τον Αντιδήμαρχο Γιώργη Παπαδόπουλο καθώς και το ΚΤΕΛ Χίου, που φρόντισε για τη μεταφορά των μαθητών από και προς το 1ο Λύκειο όπου πραγματοποιήθηκε φέτος ο γραπτός διαγωνισμός στις 29 Μαρτίου 2018. Ευχαρίστησε επίσης την Βάσω Κατσάλα που φρόντισε μαζί με το προσωπικό του 1ου Γενικού Λυκείου για την άψογη υποδοχή των παιδιών και των μελών του ''Φάρου'', την Πρόεδρο της φετινής Κριτικής Επιτροπής Ανθή Βλυσίδου και τις κυρίες που τη στελέχωσαν και ενέσκυψαν με αγάπη και φροντίδα πάνω στις λογοτεχνικές δημιουργίες των παιδιών και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που επί σειρά ετών επιχορηγεί τα βραβεία,την Alfa Bank που χρόνια στηρίζει το διαγωνισμό με χορηγίες βραβείων, όπως και φέτος και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (χορηγό των πολυτελών εκδόσεων που απονέμονται στα παιδιά). Τέλος η κ. Χούλη ευχαρίστησε την αλυσίδα καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος για τη σταθερή χορηγία της πρόσκλησης του διαγωνισμού και το Θεολόγο Καθηγητή  Νίκο Κώσταλο που βρίσκεται πάντα δίπλα στο ''Φάρο''.

                    Ο κ. Κώσταλος μάλιστα, μίλησε λίγο πριν τις απονομές των βραβείων και των επαίνων. Το θέμα της ομιλίας του ήταν, ''Ο Άγιος Ιωάννης ο Βατάτζης και ο θρύλος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά''.

                    Η Πρόεδρος του ''Φάρου είπε κατά τον επίλογο της ομιλίας της. ''Οφείλουμε να αφιερώσουμε τούτη τη βραδιά σε τρεις ανθρώπους, που δεν βρίσκονται πια κοντά μας, στη Χιωτομικρασιάτισσα Ειρήνη Μούνδρου-Δεληγιώργη και τα αδέλφια Αντώνη και Παύλο Κουκουλά, που στήριξαν μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής τους με τη χορηγία βραβείων σε νέους και νέες του νησιού μας, αυτόν το διαγωνισμό. Θα ζουν πάντα στις μνήμες και τις καρδιές μας, αλλά και στις καρδιές των παιδιών.''

                    Τέλος η κ. Χούλη κάλεσε τους παρευρισκομένους να προσέλθουν και να παραστούν στο Ιερό Μνημόσυνο Τιμής και Μνήμης την Τρίτη 29 Μα'ί'ου 2018, που τελείται για την θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Πόλης, στον Καθεδρικό Μικρασιατικό Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου Χίου.

                     Η Γεωργία Χούλη αφού ευχαρίστησε όλο τον κόσμο, που προσήλθε στο κάλεσμα του ''Φάρου'' για τις απονομές των βραβείων και των επαίνων του φετινού παγχιακού μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού ''Ανδρέας Αξιωτάκης'' στη Μνήμη Μικρασίας,,τόνισε ότι ''οι εθελοντές που βοήθησαν σε όλη τη διοργάνωση και της παρούσας εκδήλωσης, αλλά και τα παιδιά που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και στις δραστηριότητες του ''Φάρου'', γεμίζουν με ελπίδα τις καρδιές μας για τη συνέχιση των στόχων του Μικρασιατικού μας Σωματείου''.     

Λογοτεχνικός διαγωνισμός Φάρου
Λογοτεχνικός διαγωνισμός Φάρου
Λογοτεχνικός διαγωνισμός Φάρου
Λογοτεχνικός διαγωνισμός Φάρου

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 21/09/2018 - 16:33

Ξεκινούν τη λειτουργία τους τα χειμερινά πολιτιστικά τμήματα-εργαστήρια της Π.Ε.Κ.Ε.Β. στο Πνευματικό Κέντρο Βροντάδου, που αφορούν στη διδασκαλία παραδοσιακών χορών, ζωγραφικής, ενόργανης για παιδιά, κοπτικής – ραπτικής και πλέξιμο με βελόνες, καθώς και τη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22710-92428

Αναλυτικά τα εργαστήρια:

  • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΙ ΖΑΝΝΙΚΟΥ  

(Έναρξη μαθημάτων Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου).

  • ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: ΑΛΕΚΑ ΓΛΥΚΑ. (Έναρξη μαθημάτων Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου ώρα 16:00).
  • ΡΥΘΜΙΚΗ- ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ME ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΝΤΗ ΚΑΙ ΚΛΑΙΡΗ ΚΑΒΟΥΡΑ

 (Έναρξη μαθημάτων Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου ώρα 18:00).

  • ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΧΟΥΔΑΚΗΣ

(Έναρξη τον Οκτώβριο).

  • ΚΟΠΤΙΚΗ ΡΑΠΤΙΚΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΚΟΙΝΑΡΗ

  • ΠΛΕΞΙΜΟ ΜΕ ΒΕΛΟΝΕΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΑΡΔΟΥΛΙΑ-ΜΟΥΝΔΡΟΥ