Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Μεστά

Επί ποδός για την γιοτρή Σούμας
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 12/08/2024 - 07:12

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σήμερα στα Μεστά στην γιορτή Σούμας.

Από νωρίς το πρωί τα καζάνια πήραν φωτιά και σε λίγο θα στάξουν οι πρώτες σταγόνες του αρχαιοελληνικού αυτού αποστάγματος.

 Οι επισκέπτες των Μεστών έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την διαδικασία απόσταξης της Σούμας και φυσικά να κεραστούν.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μεστών τοποθέτησε ένα καζάνι κοντά στην πλατεία του χωριού και πραγματοποιεί το ανεμπικάρισμα όπως λέγεται στη Χιώτικη διάλεκτο, μία μέθοδο πανάρχαια με τον χάλκινο άμβυκα, που θερμαινόμενος με ξύλα μετατρέπει τα σάκχαρα των σύκων σε οινόπνευμα.

Στις 9.00 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μεστών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει γλέντι με την Μαρία Νομικού και την ορχήστρα Κωσταντά - Κοντού. Στο κλαρίνο θα είναι ο Γιώργης Φλωράδης και στο λαούτο ο Στέλιος Μανωλάς. Συμμετέχουν χορευτικά τμήματα Πολιτιστικών Συλλόγων.

Τα Μεστά εκτός από τον Μεσαιωνικό Οικισμό τους, που είναι από τους πιο καλοδιατηρημένους και όμορφους στην Ελλάδα, είναι διάσημα και για τη Σούμα τους, το παραδοσιακό Χιώτικο οινοπνευματώδες ποτό.

Η Σούμα είναι ένα άχρωμο οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται από την απόσταξη σύκων. Η περιεκτικότητά της σε οινόπνευμα διαφέρει ανάλογα με τα γούστα του κάθε παραγωγού, αλλά συνήθως κυμαίνεται στους 45-50° βαθμούς. Η μέθοδος είναι πανάρχαια με τον χάλκινο άμβυκα, που θερμαινόμενος με ξύλα μετατρέπει τα σάκχαρα των σύκων σε οινόπνευμα. Η συλλογή των Σύκων ξεκινάει τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια απλώνονται τα σύκα στον ήλιο για να ξεραθούν και τοποθετούνται μέσα σε μεγάλα βαρέλια με νερό για να γίνει η ζύμωση. Η ζύμωση διαρκεί 30-40 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος που βρίσκονται τα σύκα. Αν θέλουμε να γίνει συντομότερα χρησιμοποιούμε μαγιά (έτοιμους μύκητες) και έτσι η ζύμωση διαρκεί 7-10 ημέρες, ανάλογα πάλι με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Όταν τελειώσει η ζύμωση των Σύκων όπου τα σάκχαρα έχουν μετατραπεί σε οινόπνευμα τα τοποθετούμε στο καζάνι, βάζοντας προαιρετικά γλυκάνισο και διάφορα φρούτα και ανάβουμε τη φωτιά. Όταν το καζάνι έρθει στη σωστή θερμοκρασία, εξατμίζεται πρώτα το οινόπνευμα, οδηγείται μέσω του τόξου προς το ψυγείο, όπου οι ατμοί ψύχονται και τρέχει η Σούμα. Μόλις αρχίσει να τρέχει η Σούμα, αρχικά παίρνουμε το "κεφάλι" περίπου 2-3 λίτρα, το οποίο είναι ακατάλληλο για να το πιούμε γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, στη συνέχεια παίρνουμε το "σώμα", δηλαδή τη Σούμα που πίνουμε και στο τέλος παίρνουμε την "ουρά" την οποία ξαναρίχνουμε πάλι στο καζάνι γιατί δεν είναι κατάλληλη για να την πιούμε.

giorti_soymas_mesta_2022

Σχετικά Άρθρα